Κυριακή, 5 Μαρτίου, 2023
More

  Το 5ο Κύμα – Rick Yancey

  -

  Το 5ο Κύμα. Ο μεγάλος φυσικός Στίβεν Χώκινγκ είχε πει: «Αν μας επισκεφτούν ποτέ εξωγήινοι, νομίζω το αποτέλεσμα θα μοιάζει πολύ με την εποχή που ο Χριστόφορος Κολόμβος αποβιβάστηκε για πρώτη φορά στην Αμερική, γεγονός το οποίο δεν κατέληξε και πολύ καλά για τους ιθαγενείς Αμερικάνους». Και αυτό ακριβώς συμβαίνει στο εφηβικό sci-fi δυστοπικό μυθιστόρημα του Rick Yancey.

  Προσωπική άποψη: Ζωή Τσούρα

  Η Κάσσι ήταν μια φυσιολογική έφηβη πριν το τέλος του κόσμου. Ζούσε με τους γονείς της και τον μικρό της αδερφό, και παραπονιόταν για όλα όσα παραπονιούνται συνήθως οι έφηβοι. Μα τότε, ήρθαν οι Άλλοι. Μετά τα τέσσερα πρώτα κύματα επίθεσης που εξαπέλυσαν, οι άνθρωποι που έχουν απομείνει στον πλανήτη είναι ελάχιστοι, διασκορπισμένοι, και χωρίς καμία εμπιστοσύνη ο ένας στον άλλον, καθώς ο οποιοσδήποτε μπορεί να είναι εχθρός τους. Η Κάσσι, ολομόναχη πλέον, προσπαθεί να επιβιώσει στην ύπαιθρο του Οχάιο. Προσπαθεί να καταλάβει αν έχει πλέον νόημα να αγωνίζεται. Όμως υπάρχει η πιθανότητα ο μικρός της αδερφός να είναι ακόμη ζωντανός, και δεν θα ησυχάσει μέχρι να τον βρει. Στην πορεία, γνωρίζει τον Ίβαν Γουόκερ, έναν άλλο επιζώντα, ένα αγόρι της ηλικίας της. Το να τον εμπιστευτεί και να συνεργαστούν, ίσως αποδειχτεί καθοριστικό στο να βρει τον αδερφό της – ίσως όμως αποδειχθεί το μοιραίο λάθος της. Γιατί οι Άλλοι έχουν εξαπολύσει το 5ο Κύμα επίθεσης, το οποίο, έξυπνα και υπολογισμένα, θα αποτελειώσει ό,τι ξεκίνησαν τα άλλα…

  Γιατί αν είμαι ο τελευταίος άνθρωπος, τότε είμαι η ανθρωπότητα. Και αν αυτός είναι ο τελευταίος πόλεμος της ανθρωπότητας, τότε εγώ είμαι το πεδίο μάχης.

  Συμβαίνει κάτι παράξενο με αυτό το βιβλίο. Αναγνωρίζεις ότι η πλοκή δεν είναι κάτι εξαιρετικά πρωτότυπο. Εξωγήινοι επιτίθονται στον πλανήτη, ομάδες επιζώντων προσπαθούν να επιβιώσουν, ίσως να οργανωθούν, ίσως να παλέψουν. Επικρατεί δυσπιστία, όλοι έχει χρειαστεί να κάνουν απαίσια πράγματα και να εξωθήσουν τους εαυτούς τους στα άκρα για να επιβιώσουν. Οι έφηβοι πρωταγωνιστές αναγκάζονται να μεγαλώσουν απότομα. Είναι γνωστά στοιχεία, τα έχουμε διαβάσει σε πολλά βιβλία. Κι όμως, υπάρχει κάτι στη γραφή του Rick Yancey, στον τρόπο που αποδίδει όλα αυτά τα γνωστά και αγαπημένα θέματα, που σε καθηλώνει. Και αυτό νομίζω είναι κι ο λόγος που προτείνω να διαβάσετε αυτή τη σειρά, κι ας έχετε διαβάσει παρόμοια βιβλία. Είναι ο τρόπος του να αποτυπώνει τη μοναξιά, την απελπισία, την απέραντη ερημιά του Οχάιο, τη δυσπιστία, τις σκέψεις, την αγωνία. Νιώθεις τον κίνδυνο της κάθε απόφασης που καλούνται να πάρουν οι χαρακτήρες. Δεν νιώθεις ότι κανένας τους είναι ασφαλής.

  Όταν κλαίω –όταν επιτρέπω στον εαυτό μου να κλάψει–, κλαίω γι’ αυτήν. Δεν κλαίω για τον εαυτό μου. Κλαίω για την Κάσσι που έχει χαθεί. Και αναρωτιέμαι τι θα σκεφτόταν για μένα αυτή η Κάσσι. Τι θα σκεφτόταν για την Κάσσι που σκοτώνει.

  Η πρωταγωνίστριά του, η Κάσσι Σάλιβαν, δεν είναι καμία φοβερή πολεμίστρια ή τρομερά έξυπνη. Είναι απλά ένα κορίτσι που αναγκάζεται να γίνει ευρηματικό και σκληρό για να επιβιώσει, και πολλές φορές, όπως στην πραγματική ζωή, αυτό γίνεται και τυχαία. Δεν είναι πάντα συμπαθής, αλλά τόσο θυμωμένη, πληγωμένη και τρομοκρατημένη που είναι, είναι κατανοητό. Το romance το προσπερνώ. Στα δικά της κομμάτια αφήγησης το πολύ ενδιαφέρον ήταν τα flashbacks, γιατί έτσι βλέπουμε τα γεγονότα της Άφιξης και των άλλων Κυμάτων και νιώθουμε πραγματικά την έκταση της καταστροφής και τον αντίκτυπο της απώλειας.

  Το «ζουμί» όμως του βιβλίου, το ξεχωριστό στοιχείο, είναι τα κομμάτια αφήγησης από την οπτική του Μπεν, του δεύτερου πρωταγωνιστή, που δεν αναφέρεται καν στο οπισθόφυλλο. Ο Μπεν, ο κλασικός δημοφιλής αθλητής, στη μετά των Κυμάτων εποχή στρατολογείται και εκπαιδεύεται για να μετατραπεί σε έναν στρατιώτη ταγμένο να αφανίσει τους Άλλους (ή έτσι πιστεύει τουλάχιστον). Κι εδώ είναι το ενδιαφέρον: αυτός ο στρατός αποτελείται αποκλειστικά από παιδιά. Ορφανά, κι ούτε καν έφηβοι: τα περισσότερα είναι κάτω των δεκαπέντε ετών. Γιατί παιδιά; Θα δείτε. Πάντως ο Yancey δεν χαρίζει κάστανα στο θέμα «παιδιά στρατιώτες». Εδώ σου δένεται το στομάχι κόμπος και σου ραγίζει η καρδιά. Γιατί το να βλέπεις ένα εξάχρονο να αναγκάζεται να αντικαταστήσει το αρκουδάκι του με όπλο για να επιβιώσει, δεν είναι καθόλου εύκολο.

  Ένας θάνατος είναι μία τραγωδία. Ένα εκατομμύριο θάνατοι είναι στατιστική.

  Η δράση προς το τέλος γίνεται καταιγιστική και η αγωνία κορυφώνεται. Το σχέδιο των Άλλων μοιάζει με κρεμμύδι: κάθε στρώμα που ξεφλουδίζεται, αποκαλύπτεται ένα άλλο από μέσα. Οι ανατροπές, ακόμα κι αυτές που δεν σε πιάνουν εξαπίνης, έχουν συναισθηματικό αντίκτυπο. Και τελικά, ενώ δεν το περίμενα, κατέληξε να είναι ένα καλό βιβλίο. Τα μεγαλύτερα ερωτήματα παραμένουν: Γιατί οι Άλλοι επέλεξαν τη στρατηγική των Κυμάτων και δεν μας εξολόθρευσαν απλά; Τι πραγματικά ζητάνε; Το δεύτερο βιβλίο της σειράς, η Απέραντη Θάλασσα, υπόσχεται απαντήσεις.

  Στο Νέτφλιξ, μπορείτε να παρακολουθήσετε την ταινία που βασίζεται στο βιβλίο.

  Περίληψη Το 5ο Κύμα – Rick Yancey:  Ξέρουν πώς σκεφτόμαστε. Ξέρουν πώς να μας σκοτώσουν. Μας έχουν πάρει όλα αυτά για τα οποία αξίζει να ζούμε. Τώρα έχουν έρθει για να πάρουν αυτά για τα οποία αξίζει να πεθάνουμε.

  Όλα ξεκινούν με την εμφάνιση ενός εξωγήινου διαστημόπλοιου, το οποίο μπαίνει σε τροχιά γύρω από τη Γη. Οι άνθρωποι αρχικά το αντιμετωπίζουν με αμηχανία και συνωμοσιολογική διάθεση, μέχρι που αρχίζουν οι επιθέσεις κατά κύματα.

  Το 1ο Κύμα είναι ένας ηλεκτρομαγνητικός παλμός που βυθίζει τον πλανήτη σε προβιομηχανικό χάος.

  Το 2ο Κύμα είναι τεράστια παλιρροϊκά κύματα που εξαφανίζουν τις ακτογραμμές του πλανήτη.

  Το 3ο Κύμα είναι ένας μεταδιδόμενος μέσω του αέρα ιός που σκοτώνει το 99% του πληθυσμού που έχει απομείνει.

  Το 4ο Κύμα είναι πλάσματα με ανθρώπινη μορφή και εξωγήινη διάνοια, που βάζουν στο στόχαστρό τους τους ελάχιστους που έχουν απομείνει ζωντανοί.

  Η Κάσσι τρέχει να ξεφύγει. Μόνη, σε έναν έρημο αυτοκινητόδρομο. Τα πλάσματα έχουν ανθρώπινο παρουσιαστικό και τριγυρίζουν στην ύπαιθρο σκοτώνοντας και σκορπίζοντας τον τρόμο. Η Κάσσι ξέρει πως ο μόνος τρόπος για να επιβιώσει είναι να μείνει μόνη, ώσπου συναντάει τον Ίβαν Γουόκερ. Γοητευτικός και μυστηριώδης, ο Ίβαν ίσως είναι η μοναδική ελπίδα της για να σώσει τον αδελφό της – ή ακόμα και για να σωθεί η ίδια. Όμως η Κάσσι πρέπει να διαλέξει ανάμεσα στην εμπιστοσύνη και στην απελπισία, ανάμεσα στη ζωή και στον θάνατο. Θα τα παρατήσει ή θα υψώσει το ανάστημά της;

  Στοιχεία βιβλίου:

  Τίτλος: Το 5ο Κύμα

  Συγγραφέας: Rick Yancey

  Εκδόσεις: Πατάκη

  Έτος έκδοσης: 2014

  Σελίδες: 616 (διαθέσιμο και σε ebook)

  ISBN: 9789601650692

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  εισάγετε το σχόλιό σας!
  παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ