Σάββατο, 31 Οκτωβρίου, 2020
More

  Το φιλί – Jacqueline Wilson

  -

  Το φιλί

  Προσωπική άποψη: Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Η συγγραφέας Τζάκλιν Ουίλσον είναι από τις αγαπημένες μου. Κάθε φορά που διαβάζω ένα εφηβικό της μυθιστόρημα, μου αποδεικνύει περίτρανα ότι διαθέτει μεγάλο ταλέντο στη συγγραφή. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι οι έφηβοι τη λατρεύουν και διαβάζουν τα βιβλία της. Είναι πολυγραφότατη και τα μυθιστορήματά της έχουν μεταφραστεί σε 30 γλώσσες.

  Η ίδια επιλέγει δύσκολα θέματα. Τα χειρίζεται όμως με τέτοιο τρόπο που στο τέλος γίνονται εύκολα. Τολμά να γράψει για όλα όσα απασχολούν τους έφηβους. Γράφει αλήθειες, όσο σκληρές κι αν είναι αυτές.

  Το φιλί
  Το φιλί

  Το τελευταίο δικό της βιβλίο που διάβασα είναι «Το φιλί» και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός. Ένα βιβλίο που ξεκινά διαφορετικά και η ανατροπή στο τέλος το κάνει να ξεχωρίζει. Απευθύνεται σε ηλικίες 13+.

  Η Σίλβι και ο Καρλ είναι οι δύο κεντρικοί ήρωες του βιβλίου. Φίλοι από παιδιά και γείτονες. Η Σίλβι είναι ερωτευμένη με τον Καρλ και ονειρεύεται ένα κοινό μέλλον.

  Ήταν ξαπλωμένος σαν μαρμάρινο άγαλμα πάνω σε τάφο, εντελώς ακίνητος. Κοίταξα το όμορφο πρόσωπό του, τις μακριές βλεφαρίδες του, τη λεπτή του μύτη, τα απαλά του χείλη. Αναρωτήθηκα τι θα γινόταν αν ανέτρεπα το κλασικό παραμύθι και ξυπνούσα εγώ τον Καρλ μ’ ένα φιλί.

  Στο Γυμνάσιο ο Καρλ αλλάζει σχολείο και γνωρίζει τον Πολ, έναν νέο συμμαθητή του. Αυτή η γνωριμία θα τον αλλάξει. Η Σίλβι καταλαβαίνει την αλλαγή. Η αγάπη της για τον Καρλ όμως, είναι αληθινή και δυνατή. Θα σταθεί δίπλα του όταν θα ξεσπάσουν τρομερές αποκαλύψεις που κανείς δεν ήταν προετοιμασμένος να τις δεχτεί.

  Ένα βιβλίο που αναφέρεται στα πρώτα εφηβικά ερωτικά σκιρτήματα, στην αναζήτηση σεξουαλικής ταυτότητας, στην αγωνία και τους φόβους των εφήβων να γίνουν αποδεκτοί και αρεστοί σε μια παρέα.

  Ο Καρλ έκανε ό,τι μπορούσε για να αντιγράψει το στυλ του, έσκυβε με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, τέντωνε το κεφάλι του, τίναζε τον καρπό του, λες και ήταν η σκιά του Πολ. Μπορεί να αντέγραφε στην εντέλεια την τεχνική του Πολ, δεν είχε όμως την αβίαστη επιδεξιότητά του.

  Ένα πολύ όμορφο βιβλίο γεμάτο αγάπη. Αν δεν έχετε γνωρίσει τη συγγραφέα, σας συνιστώ να το πράξετε. Η γραφή της θα σας αγγίξει.

  Περίληψη: Η Σίλβι και ο Καρλ είναι φίλοι από τότε που ήταν μωρά. Έπαιζαν μαζί και ο Καρλ την αποκαλούσε «το κορίτσι του» και η Σίλβι «το αγόρι της». Έκαναν όνειρα ότι κάποια μέρα θα σπουδάσουν μαζί, θα παντρευτούν, θα κάνουν παιδιά και θα ζήσουν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα. Όταν όμως φτάνουν στην εφηβεία, τα πράγματα αρχίσουν ν’ αλλάζουν.

  Ο Καρλ αποκτά έναν καινούριο φίλο, τον Πολ, και περνούν πολλές ώρες μαζί. Η Σίλβι νιώθει πως τα συναισθήματά του απέναντί της έχουν αλλάξει. Και αναγκάζεται να παραδεχτεί ότι ίσως να μη μοιράζονται πια τα ίδια όνειρα. Άραγε, αν τα όνειρα δε γίνουν πραγματικότητα, μπορεί η αληθινή φιλία να της δώσει χαρά και ευτυχία;

  Μια ιστορία για την πρώτη αγάπη και την πρώτη ερωτική απογοήτευση, δοσμένη με το μοναδικό τρόπο της βραβευμένης Τζάκλιν Ουίλσον.

  Στοιχεία βιβλίου

  Το φιλίΤίτλος: Το φιλί

  Συγγραφέας: Τζάκλιν Ουίλσον

  Μετάφραση: Ρένα Τουρκολιά-Κυδωνιέως

  Εκδόσεις: Ψυχογιός

  Σελίδες: 400

  ISBN: 9789604960149

  Ημ. Έκδοσης: 06/05/11

  Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα

  Επεξεργασία εικόνας: Σοφία Σαμιώτη

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here