Παρασκευή, 7 Αυγούστου, 2020
More

  Είδη αναγνωστών

  -

  Είδη αναγνωστών

  Γράφει ο Γιώργος Σανιδάς

  Οι αναγνώστες χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες:

  Σ’ εκείνους που διαβάζουν χωρίς κίνητρο και ό, τι διαβάζουν τελειώνει μέσα στο χρόνο της ανάγνωσης και σ’ εκείνους που διαβάζουν σχολαστικά για την απόλαυση, για τη γνώση, για την κριτική, για τη σκέψη που συνεχίζεται και πέρα από την ανάγνωση. Στους τελευταίους ανήκει το θαύμα των βιβλίων. Σ’ αυτούς αποκαλύπτεται η τέχνη του συγγραφέα, αυτό που βρίσκεται πίσω από τις λέξεις μέχρι και τα πιο έξυπνα υφολογικά τεχνάσματα.

  Είδη αναγνωστώνΟ Ντοστογιέφσκι στο Έγκλημα και Τιμωρία’ περιέγραψε ένα δευτερεύοντα ήρωά του ως εξής: “ήταν ντυμένος για να έχει το παρουσιαστικό ατόμου ξεπεσμένου οικονομικά που είχε σχέση με τον τύπο”. Ο βιαστικός αναγνώστης πέφτει συνήθως στην παγίδα και το προσπερνά. Εισπράττει δηλαδή μια εικόνα που φαίνεται εκ πρώτης όψεως ακριβής, ενώ είναι απόλυτα ασαφής. 

  Ο Παπαδιαμάντης στο ‘Μυρολόγι της φώκιας’ είπε για τη γριά Λούκαινα μόνο πως ”ητο μια χαροκαμένη πτωχή γραία” κι ο αναγνώστης κατάλαβε τα πάντα για εκείνη. Έγραψε όμως το μοιρολόγι με υ κι αυτό απαιτεί προβληματισμό και έρευνα. Όταν, μετά από 80 χρόνια, απαντήθηκε το γιατί -κι αυτό το αφήνω για να το ψάξετε-, διαβάσαμε ένα άλλο διήγημα με τελείως διαφορετική σημασία…

  Είδη αναγνωστώνΓράφει ο Μπόρχες: “ο άγνωστος ανέβηκε τις σκάλες στα σκοτεινά τικ τακ, τι τακ, τικ τακ”. Ουσιαστικά καλεί τον αναγνώστη ν’ ανακαλύψει τηn σκηνή με τη φαντασία του. Η φαντασία όμως απαιτεί στάση! Όσο περισσότερο σταθείς σε μια τέτοια διήγηση, τόσο θα απολαύσεις την ανάγνωση που πρέπει να γίνεται αργά, προσεκτικά, αναζητώντας τη λεπτομέ-ρεια, τη χαρά και την ηδονή της αποκάλυψης.

  Διαβάζετε λοιπόν αργά, διεγείροντας τη φαντασία, τη σκέψη και τις αισθήσεις, αν θέλετε να χαθείτε στο μαγικό κόσμο των βιβλίων… 

  Είδη αναγνωστών

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here