Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου, 2020
More
  Αρχική Παιδική Λογοτεχνία Ηλικίες 0-5 Το καβουράκι με τη μία δαγκάνα - Βασιλική Μουργελά

  Το καβουράκι με τη μία δαγκάνα – Βασιλική Μουργελά

  -

  Το νέο παιδικό βιβλίο της συγγραφέως Βασιλικής Μουργελά, «Το καβουράκι με τη μία δαγκάνα», κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μ. Σιδέρη σε εικονογράφηση Βικτώριας Καπλάνη. Ανήκει στη σειρά Οι πρώτες μου ιστορίες και απευθύνεται σε ηλικίες 4+.

  Προσωπική άποψη: Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Στο συγκεκριμένο βιβλίο, η συγγραφέας αναφέρεται στη διαφορετικότητα. Ένα καβουράκι, ύστερα από μια κατολίσθηση βράχων, χάνει τη μια του δαγκάνα. Το χτύπημα από τον βράχο ήταν σοβαρό, και δεν θα κατάφερνε να αποκτήσει ξανά δεύτερη δαγκάνα.

  Η ζωή του κυλούσε φυσιολογικά και ευτυχισμένα, δεν το στεναχωρούσε που του είχε συμβεί αυτό, μα εκείνο που το πλήγωνε πάρα πολύ ήταν η αντιμετώπιση των άλλων συνομήλικών του που απέφευγαν να τον παίζουν, γελούσαν μαζί του και τον κορόιδευαν.

  Για το καβουράκι μας, η μόνη παρηγοριά στη ζωή ήταν η μητέρα του. Του έδινε συνεχώς θάρρος και του έλεγε να μην το βάζει κάτω και να προσπαθεί να κερδίσει τη φιλία των άλλων καβουριών.

  Θα καταφέρει άραγε το καβουράκι να κάνει πράξη τα λόγια της μητέρας του;

  Η συγγραφέας ασχολείται με ένα θέμα που μπορεί να μην είναι πρωτότυπο, αφού πολλοί συγγραφείς έχουν ασχοληθεί κατά καιρούς με τη διαφορετικότητα, αλλά δυστυχώς είναι πάντα επίκαιρο. Δύσκολα δεχόμαστε το διαφορετικό. Βρίσκουμε συνεχώς λόγους για να χλευάζουμε κάτι που διαφέρει από ό,τι έχουμε συνηθίσει να θεωρούμε κανονικό.

  Η συγκεκριμένη ιστορία, που απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής ηλικίας, είναι ιδανική για να μας δώσει την ευκαιρία να συζητήσουμε με τα παιδιά μετά την ανάγνωση του βιβλίου, για να τα βοηθήσουμε να αποκτήσουν ενσυναίσθηση. Είναι ένας τρόπος να τα οδηγήσει στην κατανόηση και στην αποδοχή της διαφορετικότητας.

  Ξέρω πως σε πληγώνει αυτό που περνάς όμως εγώ πιστεύω σ’ εσένα, είσαι το πιο δυνατό και γενναίο καβουράκι, αυτό πρέπει να το πιστέψεις.

  Το βιβλίο περιέχει ευχάριστες δραστηριότητες για τα παιδιά, βοηθώντας τα να περάσουν δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο τους.

  Περίληψη: Ο Πετράκης είναι ένα καβουράκι που μεγαλώνει όπως όλα τα καβουράκια στην ηλικία του. Ώσπου μια μέρα όλα αλλάζουν, λόγω κάποιου ατυχήματος η μια του δαγκάνα σπάει. Έτσι αναγκάζεται να συνεχίσει να ζει μόνο με μία δαγκάνα. Ο ίδιος το αποδέχεται, όμως θα χρειαστεί να αποδείξει σε όλους πως μπορεί να τα καταφέρει μια χαρά. Η δύναμη της ψυχής του θα δώσει πολλά μαθήματα σε κάποια καβουράκια που τον κοροϊδεύουν, δεν τον θέλουν στην παρέα τους και τον κάνουν να νιώθει άσχημα.
  Ένα παραμύθι για τη διαφορετικότητα.

  Το καβουράκι με τη μία δαγκάναΣτοιχεία βιβλίου

  Τίτλος: Το καβουράκι με τη μία δαγκάνα

  Συγγραφέας: Βασιλική Μουργελά

  Εκδόσεις: Μ. Σιδέρη

  Σελίδες: 54

  ISBN: 978-960-468-263-8

  Έτος έκδοσης: 2020

  Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here