Πέμπτη, 2 Νοεμβρίου, 2023
More
    ΑρχικήΛογοτεχνίαΕλληνική ΛογοτεχνίαΤο λίγο που τελειώνει - Ιφιγένεια Θεοδώρου

    Το λίγο που τελειώνει – Ιφιγένεια Θεοδώρου

    -

    «To λίγο που τελειώνει» της συγγραφέως Ιφιγένειας Θεοδώρου κυκλοφορεί από τις Eκδόσεις Πατάκη. Ένα μυθιστόρημα για την απώλεια, το πένθος και τη φιλία.

    Προσωπική άποψη: Αγγελίνα Παπαθανασίου

    Η Δέσποινα, η Πέπη και η Λιάνα, τρεις φίλες από τα σχολικά χρόνια, ένα ισόπλευρο τρίγωνο, όπως τις αποκαλούσε ο καθηγητής των μαθηματικών, πηγαίνουν στο Πήλιο για να μαζέψουν τα πράγματα του Μάνου, αποθανόντα συζύγου της Δέσποινας. Μια επίπονη διαδικασία που την αναλαμβάνει η Λιάνα, η πιο δυνατή, φαινομενικά, της παρέας των γυναικών.

    Η Λιάνα θαύμαζε τις θεατρικές ακροβασίες της φίλης της κι η Δέσποινα είχε βρει στο πρόσωπο της Λιάνας την αδελφή που της έλειπε. Όσο για την Πέπη, πληγωμένη από το διαζύγιο των γονιών της, αντικατέστησε τον οικογενειακό ακρωτηριασμό με τη σταθερότητα που της έδινε αυτό το δυνατό δίδυμο.

    Οι μέρες που θα περάσουν στο Πήλιο, δύσκολες και για τις τρεις γυναίκες για εντελώς διαφορετικούς λόγους. Η Δέσποινα νιώθει τύψεις για τον χρόνο που δεν πέρασε με τον Μάνο στο Πήλιο. Μόνος του ερχόταν. Ήταν το ησυχαστήριό του.

    Η Λιάνα σκέφτεται τα προβλήματά της, προσωπικά και επαγγελματικά, που δεν έχει μοιραστεί με τις φίλες της γιατί δεν ήταν ποτέ η κατάλληλη στιγμή να τους φορτώσει όλα όσα την απασχολούν. Στις κούτες του Μάνου βρίσκει πολλά στοιχεία που σίγουρα η Δέσποινα δεν γνωρίζει, αλλά θα πρέπει να ενημερωθεί.

    Η Πέπη νιώθει άβολα να μένει στο σπίτι του Μάνου. Τα βράδια δεν μπορεί να κοιμηθεί. Ο γάμος της έχει τελειώσει με τον Φίλιππο. Η Λιάνα και η Δέσποινα πιστεύουν ότι η ψυχική αναστάτωση της φίλης τους οφείλεται στο τέλος της κοινής της πορείας με τον Φίλιππο.

    Η Δέσποινα κλείνει τα μάτια της. Τρομάζει στην ιδέα ότι θα αρχίσει πάλι τη δουλειά της, τη ζωή της, χωρίς τον Μάνο. Αυτό το χωρίς την κόβει στα δυο, το πριν και το μετά, το μαζί και το μόνη.

    Η συγγραφέας παρουσιάζει ένα πολύ καλοδουλεμένο μυθιστόρημα που εστιάζει στις σχέσεις και την απώλεια. Σε όσα δεν ειπώθηκαν και δεν έγιναν αντιληπτά κατά τη διάρκεια της ζωής. Όνειρα, αναμνήσεις ευχάριστες και δυσάρεστες, έρχονται να αναστατώσουν τη ζωή των τριών γυναικών. Μυστικά που ήταν καλά κρυμμένα βγαίνουν στο φως και οι σχέσεις διαταράσσονται. Η κορύφωση έρχεται με ένα τραγικό γεγονός που λειτουργεί συνάμα και ως κάθαρση.

    Ένα βιβλίο αρκετά ενδιαφέρον, με ανατροπές που κρατούν σε εγρήγορση τον αναγνώστη. Παρά τη δυσκολία των θεμάτων που πραγματεύεται, το κείμενο δεν γίνεται μελό, δεν εκβιάζει συναισθηματικά τους αναγνώστες. Οι ηρωίδες του βιβλίου θα μπορούσαν κάλλιστα να είναι πρόσωπα πραγματικά. Οι διάλογοι ζωντανοί, αληθοφανείς, δεν ξενίζουν, δεν κουράζουν με ανούσιες φλυαρίες.

    Η συγγραφέας πετυχαίνει να παρασύρει τους αναγνώστες της και να γίνουν ένα με τις ηρωίδες της. Αξίζει να το διαβάσετε.

    Περίληψη: Η Δέσποινα χάνει τον άντρα της έπειτα από σύντοµη σοβαρή αρρώστια. Θα ταξιδέψει στο Πήλιο µαζί µε τη Λιάνα και την Πέπη, φίλες της που της συµπαραστέκονται, για να ξεκαθαρίσουν τα πράγµατά του στο εξοχικό σπίτι που ήταν για χρόνια το ησυχαστήριό του. Οι τρεις τους καλούνται να διαχειριστούν την απουσία του Μάνου, αλλά και τις δικές τους απώλειες, παλιά ανεξόφλητα πένθη, καταχωνιασµένες µνήµες, µυστικά και ψέµατα που ανατρέπουν τις ισορροπίες µεταξύ τους. Οι συζητήσεις και οι µύχιες σκέψεις τους, καθώς µοιράζονται σκηνές από το παρελθόν σαν ένα εσωτερικό ταξίδι ενάντια στον χρόνο, φωτίζουν αισθήµατα και πράξεις· αναλογίζονται όσα έχουν χάσει, όσα δεν πρόφτασαν ή όσα απερίσκεπτα επέτρεψαν να φύγουν µέσα από τα χέρια τους.

    Η Ιφιγένεια Θεοδώρου καταδύεται στα βαθύτερα συναισθήµατα των ηρωίδων της κυνηγώντας το τέρας της απώλειας µε µόνο εφόδιο τον έρωτα.
    «Ο έρωτας ξεφτιλίζει τον θάνατο, µε έρωτα τον ξεγελάς, η ηδονή σε τρέφει…» Για πόσο όµως; Για «όσο κρατάει το προσωρινό, αυτό το λίγο που τελειώνει…».

    Στοιχεία βιβλίου

    Το λίγο που τελειώνει - Ιφιγένεια ΘεοδώρουΤίτλος: Το λίγο που τελειώνει

    Συγγραφέας: Ιφιγένεια Θεοδώρου

    Εκδόσεις: Πατάκη

    ΙSBN: 9789601697963

    Σελίδες: 256

    Ημερομηνία έκδοσης: Νοέμβριος 2021

    Επιμέλεια: Ζωή Τσούρα

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    εισάγετε το σχόλιό σας!
    παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ