Τρίτη, 20 Φεβρουαρίου, 2024
More
  ΑρχικήΠαιδική ΛογοτεχνίαΗλικίες 4-6Το μαντίλι με τα τριαντάφυλλα - Αλεξάνδρα Μητσιάλη

  Το μαντίλι με τα τριαντάφυλλα – Αλεξάνδρα Μητσιάλη

  -

  Από τις Εκδόσεις Πατάκη κυκλοφορεί το βιβλίο της συγγραφέως Αλεξάνδρας Μητσιάλη «Το μαντίλι με τα τριαντάφυλλα». Το εικονογράφησε η Θέντα Μιμηλάκη και απευθύνεται σε ηλικίες οκτώ ετών και άνω.

  Προσωπική άποψη: Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Η συγγραφέας, μέσα από την ιστορία που μας αφηγείται, μας ταξιδεύει νοερά στη Σμύρνη, λίγες μέρες πριν τη μεγάλη καταστροφή της. 

  Ηρωίδες του βιβλίου δυο κορίτσια, η Αριστούλα και η Αϊσέ. Φίλες αχώριστες. Πλησιάζει η γιορτή της Αριστούλας και η μαμά της τής έχει ράψει ένα πανέμορφο κοραλλί φόρεμα. Αυτή τη χρονιά όμως, κάτι έχει αλλάξει στη Σμύρνη. Η Αριστούλα κάθε χρόνο καλεί στη γιορτή της όλες τις φίλες της, Ελληνοπούλες και Τουρκοπούλες. Φέτος όμως, οι περισσότερες συμμαθήτριές της έχουν φύγει από τη Σμύρνη για την Ελλάδα ή το εξωτερικό. Όλα είναι διαφορετικά. Και οι μεγάλοι ψιθυρίζουν συνεχώς και στην πόλη υπάρχει αναστάτωση. 

  Μερικές από τις συμμαθήτριές της στην Ευαγγελική Σχολή της Σμύρνης, στον Φασουλά, και ορισμένες από τις καλύτερες φιλενάδες της, είχανε φύγει τον προηγούμενο καιρό, οι περισσότερες για την Ελλάδα και κάποιες για άλλες χώρες της Ευρώπης. Και από τα λόγια της μαμάς της  καταλάβαινε ότι δεν ήταν μόνο για την καλοκαιρινή σκόλη.

  Η συγγραφέας με τις περιγραφές της παρουσιάζει πολύ ζωντανά μπροστά στα μάτια μας τη Σμύρνη με τις ομορφιές της, τις διαφορετικές συνοικίες, τη συνύπαρξη λαών, τη διαφορετική κουλτούρα τους. Και σταδιακά φτάνει στην ημέρα της καταστροφής. 

  Μα σήμερα και το σπίτι της Αϊσέ είναι κάπως διαφορετικό απ’ ό,τι συνήθως. Τα παιδιά κάθονται σιωπηλά στο μεγάλο δωμάτιο και είναι και ο πατέρας τους στην κουζίνα και μιλά χαμηλόφωνα με τη μαμά και τη γριά νενέ. Κι όταν μπαίνει εκείνη, η μαμά της Αϊσέ δεν τρέχει να την προϋπαντήσει, όπως κάθε φορά, παρά της ρίχνει απ’ το άνοιγμα ένα παράξενο βιαστικό βλέμμα. 

  Οι δυο φίλες παρακολουθούν τις αλλαγές, τα ψιθυρίσματα των μεγάλων, το φευγιό κάποιων άλλων, και προσπαθούν να καταλάβουν τι συμβαίνει στην πόλη τους. Ούτε που περνάει από το μυαλό τους το μεγάλο κακό που έρχεται. 

  Ένα εξαιρετικό βιβλίο που μπορεί να διαβαστεί από μικρούς και μεγάλους με πολύ ενδιαφέρον. Δίνει την ευκαιρία για πολλές συζητήσεις μεταξύ εκπαιδευτικών, παιδιών και γονέων για την καταστροφή της Σμύρνης, τις συνέπειες του ξεριζωμού και του πολέμου. Τα παιδιά διαβάζοντας την ιστορία μπορούν πιο εύκολα να κατανοήσουν γιατί κάποιος γίνεται πρόσφυγας και αναζητά μια νέα πατρίδα για μια καινούργια αρχή. 

  Υπέροχη είναι και η εικονογράφηση της Θέντας Μιμηλάκη που ζωντανεύει με τις εικόνες της τη Σμύρνη, τους μαχαλάδες της και τις συνήθειες των κατοίκων της. 

  Μια ιστορία δυνατή, συγκινητική, που αφήνει στον αναγνώστη μια γλυκόπικρη γεύση. 

  Περίληψη: H ονομαστική γιορτή της Αριστούλας πλησιάζει. Όμως οι φίλες και συμμαθήτριές της έχουν φύγει από τη Σμύρνη όπου κατοικούσαν και η μόνη που της έχει απομείνει είναι η γειτονοπούλα της, η Αϊσέ. Τα παιχνίδια τους, οι αγαπημένες τους κούκλες, η αναμονή της γιορτής και το μαντίλι με τα τριαντάφυλλα, που η Αϊσέ ετοιμάζεται να χαρίσει στην Αριστούλα τη μεγάλη μέρα, τις γεμίζουν χαρά και προσμονή, μέχρι τη στιγμή που θα βρεθούν κι οι δυο μαζί αντιμέτωπες με την Καταστροφή. Ήτανε 13 Σεπτέμβρη του 1922, στη Σμύρνη της Μικρασίας.

  Στοιχεία βιβλίου

  Το μαντίλι με τα τριαντάφυλλα - Αλεξάνδρα Μητσιάλη Τίτλος: Το μαντίλι με τα τριαντάφυλλα

  Συγγραφέας: Αλεξάνδρα Μητσιάλη

  Εικονογράφος: Θέντα Μιμηλάκη

  Εκδόσεις: Πατάκη 

  ΙSBN: 9786180700176

  Ημερομηνία έκδοσης: Μάιος 2022

  Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα

  Επιμέλεια κεντρικής εικόνας: Νεκταρία Βαρσαμή-Πουλτσίδη

  Υποστηρίξτε το blog μας με μία δωρεά, πατώντας εδώ.

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  εισάγετε το σχόλιό σας!
  παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ