Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου, 2020
More

  Το νυφικό – Paule Constant

  -

  Το νυφικό – Paule Constant

  Προσωπική άποψη: Αγάπη Ντόκα

  Έψαχνα ένα βιβλίο μικρό, που να διαβάζεται γρήγορα, αλλά που να μην είναι μια απλή ιστορία. Έψαχνα ένα βιβλίο για να γράψω την άποψή μου και να σας πω: Διαβάστε το!

  Η υπάλληλος του βιβλιοπωλείου μου πρότεινε Το νυφικό, λέγοντάς μου πως, αν και μικρό σε μέγεθος –λόγω των μικρών του διαστάσεων– δεν ήταν αυτό που λέμε ευκολάκι. Είχε δίκιο: καθώς το διάβαζα, καθώς η συγγραφέας πρόσθετε στοιχεία του χαρακτήρα των ηρώων, καθώς αναδύονταν τα γεγονότα, μεταφερόταν η συμπάθειά μου πότε για τον έναν και πότε για τον άλλον, και δεν μπορούσα να καταλάβω προς τα πού έγερνε η δικαιοσύνη μέσα μου. Μέχρι το τέλος.

  Μέσα από μια αποσπασματική διήγηση, ξεδιπλώνεται μια ιστορία που η αρχή της μοιάζει συνηθισμένη. Όσο προχωράει, καταλαβαίνουμε πως βρισκόμαστε να παρακολουθούμε την εξέλιξη μιας δίκης που αναφέρεται σ’ ένα φόνο και εναλλάσσεται με τα γεγονότα που οδήγησαν σ’ αυτήν τη δίκη, σκιαγραφώντας σιγά σιγά τις ζωές και τους χαρακτήρες των ηρώων.

  Ο Ζεφ αναπτύσσει σχέση εξάρτησης με την Κάτι. Ο καθένας βρίσκει στον άλλον αυτό που του λείπει: ο Ζεφ ένα σπιτικό, καθώς το δικό του διαλύθηκε, όταν η γυναίκα του και τα τρία τους παιδιά σκοτώθηκαν, όπως ισχυρίζεται, σε αυτοκινητικό δυστύχημα, και η Κάτι ένα άντρα που – αν και σιχαίνεται – της επισκευάζει το σπίτι, ενδιαφέρεται για εκείνην και τα παιδιά της και γίνεται φύλακάς τους. Εκείνος την ερωτεύεται και φτάνει στο σημείο να σκοτώσει για χάρη της τον άντρα της, καθώς πιστεύει πως έτσι θα γίνει εκείνος ο σύζυγός της.

  Υπάρχουν γεγονότα του παρελθόντος που μπορούν να γίνουν αιτία παραβατικής συμπεριφοράς; Να γίνουν αφορμή ηθικής αυτουργίας ή να φτάσουν κάποιον στο φόνο;

  Η υπόθεση μένει χωρίς ν’ αποκαλύπτεται η ετυμηγορία της ανακρίτριας, παρά μόνο αφήνοντάς μας να προβληματιστούμε γι’ αυτήν, βάσει της ζωής της.

  Αναρωτήθηκα πολλές φορές σε ποιον θα έπρεπε να ρίξω την ευθύνη του φόνου και κάθε φορά ερχόταν ένα καινούριο στοιχείο που έδινε ελαφρυντικό στον δολοφόνο και μου έδειχνε ως ένοχο κάποιον άλλον. Όμως, τελικά, έδωσα ελαφρυντικά στην Κάτι, στη μάνα που εγκαταλείφθηκε από το σύζυγό της μ’ έναν έφηβο γιο κι ένα μωρό, καθώς δεν έτυχε της στήριξης που θα όφειλε να δείξει προς αυτήν η δική της μάνα, η οποία το μόνο που την ενδιέφερε ήταν να ζει τη δική της ζωή. Το τραγικό σημείο στο οποίο έφτασε η Κάτι – και το οποίο θα μάθετε όταν διαβάσετε το βιβλίο – μ’ έκανε ν’ αναρωτηθώ μέχρι ποιου σημείου φτάνει η μητρική αγάπη κι αν οι πράξεις της Κάτι έγιναν από σκοπιμότητα, από απελπισία ή αν απλά σάλεψε το μυαλό της.

  Το νυφικόΗ Κάτι είναι παντρεμένη με τον Τόνι κι έχουν έναν γιο, τον 15χρονο Ολιβιέ. Ο Τόνι συνάπτει εξωσυζυγική σχέση με την φίλη και συνάδελφο της Κάτι, την Μαλού, η οποία είναι παντρεμένη με τον Φρανκ και έχουν δυο γιους.

  Οι δύο γυναίκες μένουν σχεδόν συγχρόνως έγκυοι από τον Τόνι, με την Μαλού να γεννάει πρώτη και μετά 3 μήνες να ακολουθεί η Κάτι. Το μωρό της ερωμένης παίρνει το όνομα Ανζελό, αυτό του πατέρα του Τόνι, και το οποίο η Κάτι σχεδίαζε από χρόνια να δώσει στο δικό τους παιδί. Εκ των πραγμάτων, δεν μπορεί να το κάνει και το ονομάζει Καμίγ-Ανζελό. Ο Τόνι μετακομίζει πλέον με την ερωμένη του, χωρίς όμως να θέλει διαζύγιο απ’ τη νόμιμη σύζυγο.

  Η Λιλή είναι παιδική φίλη της Κάτι. Για κάποια χρόνια χάνονται και όταν ξανασυναντώνται, η Λιλή έχει μάντρα αυτοκινήτων και συζεί με τον Ζεφ, ο οποίος αναλαμβάνει να επισκευάσει μια ηλεκτρική βλάβη στο σπίτι της Κάτι.

  Όταν, μετά τη γέννα, η Κάτι πρέπει να επιστρέψει στη δουλειά της, βρίσκει τη μητέρα της αντίθετη στο να κρατήσει τον μικρό Καμίγ-Ανζελό κι έτσι αναγκάζεται να δεχτεί την πρόταση του Ζεφ να το προσέχει εκείνος, ενώ συγχρόνως θα της επιδιορθώνει τη βλάβη. Κάθε μέρα ξηλώνει όλο κι από κάτι, με αποτέλεσμα κάποια στιγμή στο σπίτι να υπάρχουν παντού σκόρπια καλώδια και να μην έχει ρεύμα για 20 μέρες. Ο Τόνι, όταν τους επισκέπτεται, εξαγριώνεται με την κατάσταση και ζητά από την Κάτι να αποκαταστήσει άμεσα τα πάντα, απειλώντας την ότι θα της πάρει τα παιδιά.

  Ο Ζεφ έχει ερωτευθεί την Κάτι και της υπόσχεται πως δε θ’ αφήσει τον Τόνι να την πλησιάσει. Μετά δύο μήνες, η Κάτι -παρόλο που αρχικά δεν συμπαθούσε τον Ζεφ και ήθελε να τον σκοτώσει εξαιτίας του πάχους του και της γουρουνίσιας του όψης- έχει αρχίσει να εξαρτάται απ’ αυτόν, να νιώθει φόβο όταν εκείνος λείπει και ν’ αποζητά την παρουσία του. Όταν είναι μαζί, του λέει συνεχώς πόσο απογοητευμένη είναι από τον Τόνι, πόσο θα ήθελε να πεθάνει και ο Ζεφ παίρνει το μήνυμα πως ουσιαστικά εκείνη του λέει να τον δολοφονήσει. Και αυτό κάνει.

  Η Κάτι, όταν ο Ζεφ της λέει πως σκότωσε τον Τόνι, ταράζεται κι αρχίζει να φοβάται ότι θα κάνει κακό και στην ίδια και στο μωρό της.

  Το νυφικόΟ Ζεφ εγκαθίσταται πλέον σπίτι της, καθώς πιστεύει πως η Κάτι του είχε εμμέσως τάξει την αγάπη της, αν έβγαζε απ’ τη μέση τον σύζυγό της. Την βρίσκει μια μέρα να έχει φορέσει το νυφικό της –σε μια συναισθηματική στιγμή που αφορούσε τον νεκρό πια σύζυγό της- και πιστεύει λανθασμένα ότι αυτό είναι το σινιάλο για εκείνον: της ρίχνεται και, όταν εκείνη αντιστέκεται, την βιάζει. Η Κάτι, μετά απ’ αυτό, κλείνεται στο μπάνιο, γεμίζει την μπανιέρα, παίρνει αγκαλιά το μωρό της και μπαίνει μέσα, όπως είναι με το νυφικό.

  Σε ποια κατάσταση την βρίσκει η αστυνομία; Τι υποστηρίζει ο Ζεφ για την δολοφονία του Τόνι; Τι ρόλο έπαιξαν ο σκύλος του Ζεφ, η Λιλή, η Μαλού, ο Φρανκ, η μητέρα της Κάτι;

  Μέσα στην δικαστική αίθουσα, η ανάκριση περιπλέκεται, όταν ο δικηγόρος της Κάτι και η ανακρίτρια έχουν προηγούμενα από το παρελθόν: μια αποτυχημένη σχέση που θα εκδηλωθεί με μια αντιπαράθεση δύναμης. Τι εκπροσωπεί η Κάτι για την ανακρίτρια; Ποιο απωθημένο ανασύρει απ’ τη ζωή της που την ενοχλεί ακόμα;

  Ποιος είναι, τελικά, ο ένοχος της δολοφονίας του Τόνι; Ο Ζεφ που πάτησε τη σκανδάλη; Η Κάτι που τον κατηγορούσε στον Ζεφ κι εξέφραζε την επιθυμία του θανάτου του;  Η Λιλή που έχασε την παιδική φιλία της με την Κάτι εξαιτίας του Τόνι; Η Μαλού που ξελόγιασε τον Τόνι, έκανε παιδί μαζί του και εκείνος εγκατέλειψε την Κάτι για χάρη της; Ο Φρανκ που τον άφησε η Μαλού παίρνοντας τα δυο παιδιά τους; Ο πατέρας του Ζεφ που ήταν σκληρός με τα 14 παιδιά του; Η μητέρα της Κάτι που αρνήθηκε να την βοηθήσει με το μωρό όταν εκείνη επέστρεψε στη δουλειά της; Η μητέρα της Λίλη που ήθελε να διαλέξει εκείνη σύντροφο για την κόρη της; Πόσο πίσω πρέπει να πάει κανείς στο παρελθόν για ν’ αποδώσει σε κάποιον ευθύνες;

  Βάσει ποιου στοιχείου του δικού της παρελθόντος θα πάρει την τελική απόφαση η ανακρίτρια;

  Ποιο είναι το παρελθόν όλων όσων εμπλέκονται σ’ αυτό το τρελό γαϊτανάκι και κατά πόσο τους αιτιολογεί για τις πράξεις τους;

  Μέσα στη δικαστική αίθουσα, οι δικηγόροι δίνουν τη δική τους μάχη μπροστά στην σκληρή ανακρίτρια, υπερασπιζόμενοι ο καθένας τον πελάτη του.

  Ποιος θα κριθεί, τελικά, ένοχος;

  Περίληψη: Το νυφικό – Paule Constant“Ανοίγοντας το ντουλάπι, βρήκε το νυφικό της, το έβγαλε από τη θήκη του. Ασυναίσθητα, το φόρεσε… Δεκαοχτώ χρόνια αργότερα, ο γάμος της είχε διαλυθεί, αλλά το άσπιλο ρούχο μπορούσε να κρατήσει ακόμα εκατό χρόνια, και λέμε εκατό γιατί δεν τολμάμε να πούμε χίλια…”. Δύο παράλληλες εγκυμοσύνες και δύο γυναίκες, πρώην φίλες, που διεκδίκησαν τον ίδιο άνδρα. Υπάρχει βέβαια και ένας άλλος άνδρας, με προσωπικότητα διαταραγμένη με σκοτεινά μυστικά, κρυμμένα επιμελώς πίσω από μια δήθεν ανιδιοτελή συμπεριφορά. Ανάμεσα τους πλέκεται ένα νοσηρό γαϊτανάκι από ανικανοποίητες επιθυμίες, το οποίο τους οδηγεί σε ένα καταστροφικό ντόμινο. Και τότε, μια ανακρίτρια και ένας δικηγόρος καλούνται να ανακαλύψουν τις αλήθειες και τα ψέματα, τους θύτες και τα θύματα, τον ρόλο του πεπρωμένου αλλά και αυτόν της δικαιοσύνης: “Χρειάζεται ένοχος;” ρώτησε ο δικηγόρος. “Καταδικάζουμε τον βράχο που κατρακυλάει από τον λόφο και συντρίβει τα πάντα στο πέρασμά του; Αποδίδουμε κατηγορίες στον πάγο, τον ήλιο, την καταιγίδα;” Το νυφικό – Paule Constant

  Στοιχεία Βιβλίου

  Το νυφικόΤίτλος: Το νυφικό

  Συγγραφέας: Paule Constant

  Μετάφραση: Ρίτα Κολαΐτη

  Εκδόσεις: Σύγχρονοι Ορίζοντες

  Έτος Έκδοσης : 2010

  Σελίδες: 258

  ISBN: 978-960-398-299-9

  Επεξεργασία εικόνας: Παναγιώτα Γκουτζουρέλα

  Προηγούμενο άρθροWord On The Water
  Επόμενο άρθροΓνωρίζοντας τη Μάνη

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here