Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου, 2021
More
  Αρχική Λόγω Τεχνών Το Πορτρέτο Μιας Γυναίκας Που Φλέγεται

  Το Πορτρέτο Μιας Γυναίκας Που Φλέγεται

  -

  Το Πορτρέτο Μιας Γυναίκας Που Φλέγεται

  Portrait de la jeune fille en feu (2019)

  Μετά από καιρό που το μόνο που έβλεπα ήταν clips στο youtube από κωμωδίες, αποφάσισα να γυρίσω ξανά στον κόσμο του σινεμά. Όντας, λοιπόν, Ιούνιος και μήνας υπερηφάνειας της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, αποφάσισα να δω κάτι με ΛΟΑΤΚΙ απεικόνιση. Μετά από αρκετό ψάξιμο βρήκα το Portrait de la jeune fille en feu ή στα ελληνικά Το Πορτρέτο Μιας Γυναίκας Που Φλέγεται.

  Γράφει η Σοφία Σαμιώτη

  Το Πορτρέτο Μιας Γυναίκας Που Φλέγεται είναι μια ταινία για δύο γυναίκες, την Ελοΐζ και τη Μαριάν. Η ταινία ακολουθεί λοιπόν τη Μαριάν, μια νεαρή ζωγράφο που της ανατίθεται να ζωγραφίσει ένα πορτρέτο της Ελοΐζ, της κόρης μιας Ιταλίδας κυρίας, ώστε να μπορέσει να παντρευτεί έναν πλούσιο άντρα από το Μιλάνο. Η παγίδα όμως είναι πως η Ελοΐζ δεν θέλει να ποζάρει για το πορτρέτο ενώ θρηνεί για την αδερφή της, που πρόσφατα πήρε την ίδια της τη ζωή. Η μητέρα της Ελοΐζ θέτει τη Μαριάν ως σύντροφο της Ελοΐζ για τις βόλτες, καθώς θα πρέπει να παρατηρεί τα χαρακτηριστικά της και να τα απομνημονεύει ώστε να τη ζωγραφίσει.

  Όλα ξεκινάνε φυσιολογικά, και η Μαριάν τελειώνει το πορτρέτο της Ελοΐζ μόνο για να συνειδητοποιήσει ότι δεν της αρέσει αυτό που δημιούργησε, καθώς δεν έχει καμία σχέση με την πραγματική Ελοΐζ. Η Ελοΐζ, η οποία έχει αρχίσει να δένεται με τη Μαριάν, δέχεται να ποζάρει για τη ζωγραφιά, ενώ η μητέρα της, η οποία ετοιμάζεται να φύγει για το Μιλάνο, δίνει διορία στη Μαριάν 5 μέρες, ακριβώς τόσες όσες η ίδια θα λείπει. Παράλληλα με την κύρια ιστορία της Μαριάν και της Ελοΐζ, η υπηρέτρια της οικογένειας, η Σόφι, αντιμετωπίζει ένα προσωπικό θέμα μυστικά, και ως αποτέλεσμα, οι τρεις γυναίκες που μένουν στο σπίτι αρχίζουν να αποτελούν μια λειτουργική, δημοκρατική οικογένεια. Καθώς αντιμετωπίζουν μοναδικές καταστάσεις, όλες ενώνονται από τον πόνο του να είσαι γυναίκα εκείνη την εποχή.

  Έχοντας ως φόντο τη θάλασσα της Βρετάνης, μιας περιοχής της Γαλλίας, ξεδιπλώνεται η σχέση της Μαριάν και της Ελοΐζ. Κάθε σκηνή είναι απλά υπέροχη. Από τη Μαριάν στην αρχή της ταινίας που καπνίζει δίπλα από το τζάκι, στην πρώτη φορά που η Μαριάν βλέπει την Ελοΐζ κάτω από τον καταγάλανο ουρανό, στην τελευταία σκηνή που βλέπουμε την Ελοΐζ για τελευταία φορά. Προσωπικά, η σκηνή που με κέρδισε είναι όταν η Ελοΐζ, η Μαριάν και η Σόφι βρίσκονται γύρω από μια φωτιά και κάποιες γυναίκες του χωριού αρχίζουν ξαφνικά να τραγουδάνε. Το τραγούδι ακούγεται σαν μια γιορτή, μια συγκέντρωση θα μπορούσε να πει κανείς, όπου γυναίκες μπορούν να εκφράσουν τον πόνο και την καθημερινή τους θλίψη μέσω της τέχνης. Η σκηνή είναι τόσο αξιομνημόνευτη, καθώς στο μεγαλύτερο μέρος της ταινίας δεν υπάρχει τίποτα πέρα από ησυχία. Οι μόνοι ήχοι είναι οι ήχοι της φύσης, οπότε όταν ακούγεται κάτι διαφορετικό, έχει κάποιο νόημα.

  Το Πορτρέτο Μιας Γυναίκας Που Φλέγεται είναι έργο της Céline Sciamma, μιας Γαλλίδας σκηνοθέτη, η οποία κατάφερε να δημιουργήσει μια καλλιτεχνική αντίθεση στο κλασικό «male gaze». «Male gaze» είναι η θεωρία ότι στις οπτικές και δημιουργικές τέχνες, όπως σινεμά και τηλεόραση, το προεπιλεγμένο ή επιθυμητό κοινό αποτελείται από ετεροφυλόφιλους άντρες, και η ενσωμάτωση γυναικών στην τέχνη θα πρέπει να ικανοποιεί αυτό το κοινό με την προβολή των γυναικών ως αντικείμενα. Στην ταινία αυτή δεν ισχύει κάτι τέτοιο, καθώς η παρουσία των ανδρικών χαρακτήρων είναι τόσο αφανής, που όταν εμφανίζεται ένας άνδρας φαίνεται αφύσικο. Δεν είναι συχνό οι γυναίκες να κυριαρχούν στη συζήτηση στο σινεμά, αλλά η Sciamma το καταφέρνει με το Πορτρέτο Μιας Γυναίκας Που Φλέγεται.

  Στην ταινία εξερευνούνται οι ιδέες γύρω από τη γυναικεία αυτονομία και τις σχέσεις των γυναικών στην τέχνη αλλά και στην αγάπη. Αν και το ταξίδι της Μαριάν ξεκινά βλέποντας τη μούσα της, την Ελοΐζ, μέσα από τα μάτια του ζωγράφου, αυτό στην πορεία μεταλλάσσεται σε κάτι άλλο, καθώς συνειδητοποιεί ότι η μούσα της, το άτομο που είναι απέναντί της, την παρατηρεί το ίδιο έντονα. Τα βλέμματα που μοιράζονται οι δύο γυναίκες είναι περίπλοκα, ενώ γίνονται όλο και περισσότερο σεξουαλικά και συναισθηματικά φορτισμένα. «Όταν με παρατηρείς, ποιον νομίζεις ότι παρατηρώ εγώ;» ρωτάει σ’ ένα σημείο η Ελοΐζ. Το Πορτρέτο Μιας Γυναίκας Που Φλέγεται αντικαθιστά το male gaze και παρουσιάζει την οπτική των γυναικών που έλκονται από γυναίκες.

  Ακόμα, δεν πρέπει να παραληφθεί η πολυδιάστατη απεικόνιση της γυναικείας φιλίας. Οι γυναίκες αυτές κάθονται και μιλούν για πράγματα που ακούμε συνήθως στις ταινίες όπως γάμος, άντρες, κύρος, αλλά τις βλέπουμε επίσης να επισκέπτονται την παραλία. Να παίζουν χαρτιά και να γελάνε στις νίκες αλλά και τις ήττες. Τις βλέπουμε να διαβάζουν για τον μύθο του Ορφέα και της Ευρυδίκης (ο οποίος θα χρησιμοποιηθεί στην ταινία ως παραλληλισμός των δύο εραστών). Το Πορτρέτο Μιας Γυναίκας Που Φλέγεται δεν είναι απλά μια ταινία για το γυναικείο ρομάντζο και τη σεξουαλικότητα. Είναι μια ταινία για τη γυναικεία ζωή. Η σκηνοθέτης έχει δημιουργήσει μια ταινία που απεικονίζει τέλεια την ειλικρινή και ωμή γυναικεία ζωή.

  Με το Πορτρέτο Μιας Γυναίκας Που Φλέγεται, η Céline Sciamma φέρνει τον κινηματογραφικό μαγνητισμό σε νέα ύψη καθώς το κοινό υπνωτίζεται και μεταφέρεται σε ένα σπίτι κάπου στην ακτή της Βρετάνης στον 18ο αιώνα. Εμπλουτισμένη με μια χρωματιστή παλέτα και αποφασιστικότητα, κινώντας την κάμερα σαν να ζωγραφίζει σε όλη τη διάρκεια, το έργο της Sciamma λέει την ιστορία ενός έρωτα αλλά και πολλών παραπάνω. Η ταινία είναι ένα προσεγμένο δράμα που ανθίζει μέσα από την απελευθερωτική δύναμη της τέχνης, όπου η ελπιδοφόρα αλλά και καταναλωτική αγάπη γεννιέται ανάμεσα στις δύο γυναίκες ενάντια στα πατριαρχικά έθιμα, ενώ μένει προστατευμένη στις καρδιές τους.

  Πάνω απ’ όλα, το Πορτρέτο Μιας Γυναίκας Που Φλέγεται είναι από μόνο του ένα μεγαλοπρεπές και ολοκληρωμένο καλλιτεχνικό όραμα, όπου κάθε σκηνοθετικό βήμα μοιάζει άψογα ραμμένο μέσα στην ταινία. Με ένα τέλος που σπάει καρδιές, τη στιγμή που το συναίσθημα πλημμυρίζει τη σκηνή, έχοντας ως soundtrack το Καλοκαίρι του Vivaldi, η Céline Sciamma θέτει ένα υψηλότερο στάνταρ για κάθε ρομάντζο που θα έρθει μετά από αυτή την ταινία. Σίγουρα έχοντας πάρει μια γεύση, το κοινό θα ζητήσει κι άλλα δράματα περιόδου που είναι με τον ίδιο ή έστω παρόμοιο τρόπο ικανοποιητικά. Όπως είπε ένας χρήστης του διαδικτύου, το «Lighthouse» είναι τι συμβαίνει όταν μένουν οι άντρες μόνοι τους σ’ ένα νησί: δολοφονία γλάρων, καταστροφή, κλανιές, κυνήγι με τσεκούρι, κατανάλωση κηροζίνης. Στο εντελώς αντίθετο άκρο, το Πορτρέτο Μιας Γυναίκας Που Φλέγεται είναι τι συμβαίνει όταν μένουν οι γυναίκες μόνες τους σ’ ένα νησί: κοινοτική διαβίωση, ανάλυση και καταστροφή της δομής των κοινωνικών τάξεων, γιορτές γύρω από τη φωτιά, καλό φαγητό, τέχνη, οργασμοί. Το να λέει κανείς μια ταινία τέλεια μοιάζει υπερβολή. Κι όμως, αυτό ακριβώς είναι το Πορτρέτο Μιας Γυναίκας Που Φλέγεται.

  Πλοκή: Σε ένα απομονωμένο νησί της Βρετάνης στα τέλη του δέκατου όγδοου αιώνα, μια γυναίκα ζωγράφος υποχρεούται να ζωγραφίσει ένα γαμήλιο πορτρέτο μιας νεαρής γυναίκας.

  Σκηνοθέτης/Σενάριο: Céline Sciamma

  Παίζουν: Noémie Merlant, Adèle Haenel, Luàna Bajrami

  Διάρκεια: 122’

  Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here