Πέμπτη, 2 Νοεμβρίου, 2023
More
  ΑρχικήΘρύλοι & ΜύθοιΤο «στοιχειωμένο σπίτι της Καστέλλας»

  Το «στοιχειωμένο σπίτι της Καστέλλας»

  -

  Υπάρχουν μέρη και κτήρια της Αττικής που έχουν τη δική τους ιστορία, η οποία συχνά συνοδεύεται από μύθους και θρύλους. Σπίτια που κάποτε είχαν ζωή και σήμερα στέκουν έρημα, με τους περαστικούς να κάνουν σενάρια και εικασίες για το ποιοι ζούσαν σε αυτά και ποια ήταν η ιστορία τους. Μια τέτοια περίπτωση και το «στοιχειωμένο σπίτι της Καστέλλας». Είναι το ερειπωμένο αρχοντικό Μαυρομιχάλη στην Καστέλλα, το οποίο φυσικά έχεις τους δικούς του μύθους να το συνοδεύουν.

  Προσωπική άποψη: Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Εκτός από σπίτι, έχει στεγάσει σχολές και έχουν ειπωθεί πολλά για το τι συμβαίνει μέσα σε αυτό το κτήριο. Έρημο και στοιχειωμένο, όπως συνηθίζουν να το αποκαλούν.

  Το αρχοντικό Μαυρομιχάλη βρίσκεται πάνω από την παραλία Βοτσαλάκια, απέναντι από το νησάκι Κουμουνδούρου. Θεωρείται, λοιπόν, πως το συγκεκριμένο συγκρότημα κατοικιών αποτελούσε ιδιοκτησία του Κυριακούλη Π. Μαυρομιχάλη, ο οποίος ήταν κάποτε Έλληνας Υπουργός και μετέπειτα -για λίγους μόνο μήνες- Πρωθυπουργός της Ελλάδος, αποτελώντας επιλογή του Βασιλιά Γεωργίου του Α’. Ο Μαυρομιχάλης έφυγε από τη ζωή το 1916 και από τότε στο σπίτι έπεσε βαριά σκιά για τα επόμενα χρόνια.

  Από εκεί και έπειτα, μέχρι σήμερα τίποτα δεν θυμίζει την παλιά αίγλη που είχε το εντυπωσιακό αρχοντικό, παρά μόνο ο θυρεός της οικογένειας που διακρίνεται στην κεντρική πόρτα. Τριάντα χρόνια αργότερα η έπαυλη πήρε και πάλι ζωή, αλλά για διαφορετικό σκοπό. Οι εγκαταστάσεις κρίθηκαν κατάλληλες για να φιλοξενήσουν τρεις σχολές διαδοχικά. Η πρώτη και μάλιστα πιο γνωστή και ιστορική πλέον σχολή που φιλοξενήθηκε στην Έπαυλη Μαυρομιχάλη ήταν η Ναυτική Σχολή της Ύδρας. Αργότερα, η Σχολή Εμποροπλοιάρχων Ύδρας εγκαταστάθηκε στην Έπαυλη Μαυρομιχάλη στην Καστέλλα. Οι Σχολές Ύδρας παρέμειναν στην Καστέλλα μέχρι τον Νοέμβριο του 1949, δηλαδή για περίπου επτά χρόνια.

  Διάφορες ιστορίες και μύθοι συνοδεύουν το «στοιχειωμένο σπίτι της Καστέλλας», το Αρχοντικό Μαυρομιχάλη. Αρχικά λέει ο θρύλος ότι μέσα στο σπίτι κυκλοφορεί το πνεύμα μιας κοπέλας ντυμένης στα λευκά, η οποία κάποτε βιάστηκε από έναν άντρα. Επίσης, άλλες φήμες λένε πως από το σπίτι των Μαυρομιχαλαίων ξεκινούν υπόγειες στοές που καταλήγουν είτε στην Ύδρα είτε στο νησάκι της Σταλίδας. 

  Πηγή: https://exploringgreece.tv/destinations/attiki/poio-einai-to-legomeno-stoicheiomeno-spiti-tis-kastellas-kai-oi-mythoi-toy/

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  εισάγετε το σχόλιό σας!
  παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ