Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου, 2021
More
  Αρχική Παιδική Λογοτεχνία Ηλικίες 6-10 Τo χελιδόνι που χαμογελούσε - Βιργινία Τσάδαρη

  Τo χελιδόνι που χαμογελούσε – Βιργινία Τσάδαρη

  -

  Η συγγραφέας Βιργινία Τσάδαρη συστήνεται στο αναγνωστικό κοινό με το παιδικό της βιβλίο «Τo χελιδόνι που χαμογελούσε». Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μ. Σιδέρη. Εικονογράφος του βιβλίου ο Κλήμης. Το βιβλίο συνοδεύεται από ηλεκτρονική αφήγηση.

  Προσωπική άποψη: Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Ήρωας του βιβλίου της, ένα ολόλευκο χελιδόνι. Διαφορετικό από την εικόνα που έχουμε για τα χελιδόνια. Εξαιτίας αυτής του της ιδιαιτερότητας, αισθάνεται λύπη. Κάθε μέρα κάνει βόλτα πάνω από τις γειτονιές και παρακολουθεί τους ανθρώπους στην καθημερινότητά τους.

  Περισσότερο όμως προτιμούσε να ταξιδεύει πάνω από γειτονιές, όπου ζούσαν θλιμμένοι άνθρωποι, όπως αυτό… Γειτονιές με γκρίζους καπνούς από τις φωτιές των όπλων.

  Σε μια από αυτές τις βόλτες του, το χελιδόνι θα δει ένα μικρό αγόρι να κάθεται μόνο του, φανερά λυπημένο. Το χελιδόνι δεν αντέχει να βλέπει το παιδί τόσο θλιμμένο και θέλει να κάνει κάτι για να του διώξει τη θλίψη.

  Και δεν θα αργήσει να το βρει… αλλά και να ανακαλύψει μια σπουδαία του δύναμη.

  Η ιστορία που έγραψε η συγγραφέας είναι ιδιαίτερη. Παρουσιάζει στα παιδιά την εικόνα του αληθινού κόσμου, που δεν έχει μόνο χαρά, αλλά και θλίψη, πίκρα, δυσάρεστα γεγονότα. Μπορεί να είναι δύσκολο το θέμα με το οποίο καταπιάνεται, αλλά το χειρίζεται με τέτοιο τρόπο, ώστε ο αναγνώστης οδηγείται στο μονοπάτι της ελπίδας.

  Η συγγραφέας αναφέρεται στη διαφορετικότητα, στην αποδοχή, αλλά και στη σημασία της προσφοράς και της αλληλεγγύης. Στη χαρά και στην πληρότητα που αισθάνεται όποιος βοηθά κάποιον που έχει ανάγκη. Έννοιες που πρέπει να γνωρίζουν τα παιδιά από μικρή ηλικία, ώστε να τις εφαρμόζουν και στην πράξη, αποκτώντας ενσυναίσθηση και ενδιαφέρον για έναν κόσμο καλύτερο. Το κείμενο του βιβλίου είναι σύντομο. Εξαιρετική είναι η εικονογράφηση, που συμπληρώνει το κείμενο εύστοχα. Όσα δεν λέει η συγγραφέας με τις λέξεις, τα βλέπουμε στις εικόνες του Κλήμη.

  Χαίρομαι να διαβάζω βιβλία όπου ο συγγραφέας δεν κρύβει την αλήθεια από τα παιδιά, δεν δημιουργεί έναν επίπλαστο κόσμο. Τους δείχνει κατάματα την αλήθεια, αλλά παράλληλα τα οπλίζει με αισιοδοξία, δύναμη και ελπίδα. Όλα μπορούν να αλλάξουν προς το καλύτερο.

  Περίληψη: Ένα ξεχωριστό χελιδόνι τριγυρνά περήφανα, στις γειτονιές του ουρανού, παρατηρώντας από ψηλά τον κόσμο. Μια μαγική δύναμη που δεν γνωρίζει πως διαθέτει, είναι ικανή να… ανατρέψει την πραγματικότητα!
  Μια ιστορία με ηχηρό μήνυμα, για παιδιά κάθε ηλικίας, η οποία συμφιλιώνει τις έννοιες της χαράς και της θλίψης, ενώ αποκαλύπτει τη σημασία της εσωτερικής δύναμης του καθενός. Ένα τρυφερό παραμύθι, που αγκαλιάζει τη διαφορετικότητα, τονίζει την προσφορά και την αλληλοβοήθεια.

  Τo χελιδόνι που χαμογελούσεΣτοιχεία Βιβλίου

  Τίτλος: Το Χελιδόνι που χαμογελούσε

  Συγγραφέας: Βιργινία Τσάδαρη

  Εικονογράφος: Κλήμης

  Εκδόσεις: Μ. Σιδέρη 

  ΙSBN: 978-960-468-280-5

  Ημ. Έκδοσης: 12/2020

  Επιμέλεια: Ζωή Τσούρα

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here