Δευτέρα, 17 Μαΐου, 2021
More
  ΑρχικήΣειρές: Μεταφρασμένη ΛογοτεχνίαΤριλογία «Το τριανταφυλλάκι» - Jennifer Donnelly

  Τριλογία «Το τριανταφυλλάκι» – Jennifer Donnelly

  -

  Τριλογία Το τριανταφυλλάκι

  Προσωπική άποψη: Ποτίτσα Πιερρουτσάκου

  Ήταν μεγάλη μου επιθυμία, βάσει των κριτικών στις ομάδες βιβλίων, να διαβάσω την συγκεκριμένη συγγραφέα και τα περίφημα Τριανταφυλλάκια της…Οι  2.500 σελίδες (τόσο περίπου είναι το σύνολο των τριών βιβλίων), πέρασαν από τα χέρια μου σαν να κυλούσε νερό ανάμεσα στα δάχτυλά μου!

  Η ιστορία της οικογένειας Φίνεγκαν ξεκινά στο ανατολικό Λονδίνο το 1888, την εποχή που ο Τζακ ο Αντεροβγάλτης δολοφονεί γυναίκες και η φτώχεια παρέα με την εξαθλίωση βασιλεύουν δίπλα στα βρώμικα νερά του Τάμεση. Ληστές, κακοποιοί, πόρνες, σκοτεινά μπαρ, πληρωμένοι αστυνομικοί, λασπωμένοι δρόμοι… και εκεί μέσα σε όλα αυτά μία κοπέλα, η Φιόνα Φίνεγκαν, κόρη της οικογένειας, δυναμική, ικανή, έξυπνη κάνει τα όνειρά της για το μέλλον μαζί με τον αγαπημένο της Τζο.

  Τριλογία Το τριανταφυλλάκι

  Όμως «αλλιώς ονειρευόμαστε κι αλλού η ζωή μας πάει» και δυστυχώς η Φιόνα θα δει να ανατρέπεται ολόκληρη η ζωή της, θα ζήσει τραγικές και πολύ επικίνδυνες στιγμές  και με μεγάλη δυσκολία θα βρεθεί, κυνηγημένη από εφιάλτες, στην Νέα Υόρκη, έχοντας μαζί της μόνο τον μικρό αδελφό της Σέιμι.

  Με την μοναδική ικανότητά της να διαβλέπει τις ευκαιρίες, ακολουθεί το ένστικτό της και με ατελείωτες ώρες δουλειάς και την βοήθεια ενός και μοναδικού φίλου, ακουμπά τα επαγγελματικά όνειρά της, δημιουργώντας μια αυτοκρατορία τσαγιού.

  Πολλά χρόνια μετά και πολύ πλούσια και επιτυχημένη, ξαναγυρνά στο Λονδίνο για να «κλείσει» τους ανοιχτούς λογαριασμούς της με το παρελθόν, πραγματικό τόλμημα, καθώς ο κίνδυνος την συνοδεύει σε κάθε της βήμα παρέα με τα φαντάσματα και τους εφιάλτες που νόμιζε πως είχε «δαμάσει»…

  Το 1ο μέρος της τριλογίας θα κλείσει με μία απίστευτη ανατροπή που συνάμα αποτελεί μία φοβερή έκπληξη για την Φιόνα και παράλληλα είναι η εισαγωγή για τον 2ο τόμο, «Το τριαντάφυλλο του χειμώνα».

  Εδώ συναντάμε τον μεγάλο αδελφό της , τον Τσάρλυ και διαβάζουμε την δική του ζωή μέσα στην ίδια χρονική περίοδο, μαθαίνουμε τις δικές του δύσκολες περιπέτειες όλα αυτά τα χρόνια που η αδελφή του ήταν στην Αμερική.

  Αυτό το δεύτερο βιβλίο, κατά την άποψή μου, απογειώνει πραγματικά την ιστορία (900 περίπου οι σελίδες του), μεταφέροντάς μας στην βρωμιά της πολιτικής εκείνης της εποχής, (όχι πως κάτι έχει αλλάξει σήμερα), μέσα και από την προσπάθεια μίας νεαρής, υπέροχης, δραστήριας και δυναμικής γιατρού, να ασκήσει λειτούργημα και όχι επάγγελμα…

  Χίλια τα καθημερινά εμπόδια μπροστά της, βοήθεια δεν έρχεται από πουθενά μα εκείνη επιμένει, θέτοντας τον εαυτό της σε κίνδυνο συνέχεια… και όταν η βοήθεια έρχεται ..έρχεται από τον λάθος άνθρωπο, τον άνθρωπο στα μάτια του οποίου συναντά τον απόλυτο, απελπισμένο, απαγορευμένο έρωτα!!!

  Αγωνία, παράξενες διαδρομές, μεγάλο πάθος, συγκρούσεις συναισθημάτων, σπουδαία πλοκή θα μας «σταματήσει την αναπνοή» πολλές φορές μέχρι να έλθει το τέλος που θα μας αφήσει με γλυκιά γεύση !

  Τριλογία «Το τριανταφυλλάκι» - Jennifer Donnelly

  Τρίτο μέρος η ιστορία του μικρού αδελφού Σέιμι που είχε ακολουθήσει την Φιόνα στην Αμερική. Γυρνώντας μαζί της στην Αγγλία παρακολουθούμε και την δική του πορεία μέσα από τις περιπέτειές ως εξερευνητής, όνειρο που κουβαλούσε πάντα και μπόρεσε να το κάνει πραγματικότητα. Κάπου μέσα σε αυτές τις περιπέτειές του, θα γνωρίσει την Γουίλα, πραγματικό αγρίμι, λάτρη των σπορ και της ορειβασίας, φωτογράφο και πραγματική νικήτρια της ζωής.

  Από την Αγγλία του 1914 θα ταξιδέψουμε σε πολλά μέρη και θα φθάσουμε μέχρι την Κένυα και το Κιλιμάντζαρο. Ο Σέιμι υπηρετεί στον στρατό, ζει σκληρές μάχες και φθάνει μέχρι την έρημο για να βρει την Γουίλα που τόσο έχει αγαπήσει, ενώ πίσω στο Λονδίνο η ζωή συνεχίζεται και για τους υπόλοιπους ήρωες της ιστορίας μας μέσα στην βρωμιά της πολιτικής, σε Γερμανούς κατασκόπους υπεράνω πάσης υποψίας και του κινδύνου η αυτοκρατορία του τσαγιού της Φιόνα να κινδυνεύσει να καταστραφεί…

  Τι θα γίνει τελικά; Πώς θα «κλείσουν» τόσα ανοικτά μέτωπα; Τι θα γίνει με κάθε έναν ήρωα μας;

  Πολυδαίδαλα και σκοτεινά τα μονοπάτια που ανοίγονται σε όλη την τριλογία!!! Μοιάζουν δρόμοι της πόλης με την χειρότερη ρυμοτομία!! Τίποτα δεν συναντιέται, τίποτα δεν φαίνεται εύκολο!! Είναι τόσες οι φορές που νομίζεις πως όλα τελείωσαν, απόγνωση και αγωνία σε κυριεύει μέχρι που έρχεται η μαγική πένα της Jennifer Donelly που κατορθώνει να τα βάλει όλα στη θέση τους… με απώλειες φυσικά…

  Ειλικρινά τελειώνοντας και το τρίτο μέρος αναρωτήθηκα πόσο σπουδαίο είναι να είσαι συγγραφέας… Απόρησα με τον τρόπο που εκείνη μπόρεσε να «πλέξει» σαν ένα υπέροχο εργόχειρο-αριστούργημα όλες αυτές τις ιστορίες!Αποτέλεσμα είναι πως όλο αυτό που έζησα μαζί με τα τρία αδέλφια –γιατί τα έζησα σαν να ήμουν μαζί τους- θα μείνει χαραγμένο στο μυαλό μου!

  Αξίζει πραγματικά να διαβάσετε αυτήν την τριλογία!! Την συνιστώ ανεπιφύλακτα!!

  Ευχαριστώ για τον χρόνο σας.

  Τριλογία Το τριανταφυλλάκι. Περίληψη: Ανατολικό Λονδίνο, 1888: ένα μέρος όπου ληστές, μπράβοι, πόρνες και άνθρωποι της καθημερινότητας ονειρεύονται μια καλύτερη ζωή, ενώ τις νύχτες τριγυρίζει ο Τζακ ο Αντεροβγάλτης. Εκεί, δίπλα στα νερά του Τάμεση, μια έξυπνη και θαρραλέα κοπέλα τολμάει να κάνει όνειρα για μια ζωή μακριά από τις σαθρές αποβάθρες, τα βρομερά σοκάκια και τη θλίψη της φτωχογειτονιάς.

  Παρά τις ατελείωτες ώρες που εργάζεται σε ένα συσκευαστήριο τσαγιού, η Φιόνα Φίνεγκαν ξέρει ότι η ζωή της είναι καλύτερη από πολλών άλλων. Επιπλέον, έχει και τον Τζο. Η Φιόνα κι ο Τζο είναι ερωτευμένοι από παιδιά και ονειρεύονται ότι κάποια μέρα θα ανοίξουν το δικό τους μαγαζί.

  Όμως το ανατολικό Λονδίνο είναι ένα επικίνδυνο μέρος για μια κοπέλα μόνη – κι ο Αντεροβγάλτης δεν είναι ο μοναδικός κίνδυνος που ρίχνει τη βαριά σκιά του πάνω του. Η Φιόνα πρέπει να δραπετεύσει από εκεί με κάθε τρόπο, να ξεκινήσει μια καινούρια ζωή και να ξεχάσει τον Τζο. Πώς όμως θα τα καταφέρει, αφού ο Τζο είναι ο μοναδικός άντρας που αγάπησε;

  Το πρώτο βιβλίο της θρυλικής τριλογίας “Τριανταφυλλάκι” της Jennifer Donnelly θα σας συναρπάσει. -To τριανταφυλλάκι-

  Είναι 1900 και οι επικίνδυνοι δρόμοι του Ανατολικού Λονδίνου δεν είναι μέρος για να κυκλοφορεί μια καθωσπρέπει γυναίκα. Αλλά η Ίντια Σέλγουιν Τζόουνς δεν είναι μια απλή “καθωσπρέπει” γυναίκα: έχει εκπαιδευτεί ως γιατρός και είναι αποφασισμένη να δουλέψει εκεί όπου υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη.

  Σ’ αυτούς τους καταθλιπτικούς δρόμους η Ίντια συναντά -και σώζει- τον πλέον διαβόητο γκάγκστερ του Λονδίνου, τον σκληρό Σιντ Μαλόουν. Ο Μαλόουν είναι ακριβώς το αντίθετο από τον αριστοκράτη αρραβωνιαστικό της Ίντια και αντιπροσωπεύει όλα όσα εκείνη απεχθάνεται. Όμως, παρά το χάος που τους χωρίζει, μια ακατανίκητη έλξη την τραβάει κοντά του και τη ρίχνει σε μια αναζήτηση για το μυστηριώδες παρελθόν του.

  Στο βιβλίο που ακολουθεί το θρυλικό Τριανταφυλλάκι, η Jennifer Donnelly ζωντανεύει μια επική ιστορία μέσα σε έναν κόσμο που αλλάζει ραγδαία. –Τριαντάφυλλο του χειμώνα

  Στην Αγγλία του 1914 απλώνεται η σκιά του επερχόμενου μεγάλου πολέμου, οι γυναίκες μάχονται για το δικαίωμα ψήφου, ενώ ατρόμητοι πρωτοπόροι επεκτείνουν τα όρια του γνωστού κόσμου σε ερήμους και πολικές περιοχές.

  Με φόντο αυτήν την ταραγμένη εποχή, η Γουίλα Όλντεν, μια παθιασμένη ορειβάτισσα, δεν θα συγχωρέσει ποτέ τον Σέιμους Φίνεγκαν ο οποίος της έσωσε τη ζωή σε ένα τραγικό ατύχημα. Ο εξερευνητής Φίνεγκαν προσπαθεί απεγνωσμένα να σβήσει τη Γουίλα απ’ τη μνήμη του, καθώς παντρεύεται μια νεαρή καλλονή. Και ο Μαξ φον Μπραντ, ο όμορφος και έξυπνος Γερμανός εμιγκρές, φλερτάρει γυναίκες της υψηλής κοινωνίας, κρύβοντας τους πραγματικούς του σκοπούς.

  Την ίδια ώρα πολλοί ακόμα αγαπημένοι χαρακτήρες από το θρυλικό Τριανταφυλλάκι επιστρέφουν, ενώ η ίδια η αυτοκρατορία του οίκου τσαγιού των Φίνεγκαν θα δοκιμαστεί σκληρά. -Το άγριο τριαντάφυλλο-

  Στοιχεία βιβλίων: Τριλογία Το τριανταφυλλάκι

  Τίτλος: To τριανταφυλλάκι 

  Συγγραφέας: Jennifer Donnelly

  Εκδόσεις:  Διόπτρα

  ISBN: 9789606051708

  Σελίδες:  856 

  Χρονολογία έκδοσης: 2016

   

  Τίτλος: Tριαντάφυλλο του χειμώνα 

  Συγγραφέας: Jennifer Donnelly

  Εκδόσεις:  Διόπτρα

  ISBN: 9789606051708

  Σελίδες:  856 

  Χρονολογία έκδοσης: 2016

   

  Τίτλος: To άγριο τριαντάφυλλο

  Συγγραφέας: Jennifer Donnelly

  Εκδόσεις:  Διόπτρα

  ISBN: 9789606051708

  Σελίδες:  856 

  Χρονολογία έκδοσης: 2016

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here