Κυριακή, 26 Ιανουαρίου, 2020
More
  Αρχική Βιβλιοπωλεία Bιβλιοπωλείο Chongqing Zhongshuge

  Bιβλιοπωλείο Chongqing Zhongshuge

  -

    Bιβλιοπωλείο Chongqing Zhongshuge

  Γράφει η Χαρά Δελλή

  Το Chongqing (Τσονγκκίνγκ, δεν τολμώ να το προφέρω) είναι μια πόλη στην Κίνα, γεμάτη εκπλήξεις και υπέροχες γοητευτικές γωνιές. Βουνά και ποτάμια παντού.

  Τοποθετημένο στον 3ο και 4ο όροφο του Zodi Plaza, Yangjiaping, το βιβλιοπωλείο Chongqing Zhongshuge, από τις 25/1/2019, σε καλωσορίζει με μια απλή γυάλινη πρόσοψη (για να δημιουργείται το αίσθημα εξωτερικού χώρου) που καλύπτεται από ένα κείμενο, σχεδιασμένο από τη φίρμα X+Living (Li Xiang).

  Trees offer oxygen for lives. We tried to convey the idea that people need knowledge just as people need oxygen.

  Chongqing Zhongshuge

  Εσωτερικά, είναι διαμορφωμένο με τον πιο θεατρικό τρόπο, δημιουργώντας μια σήραγγα βιβλίων και ένα περίπλοκο σύστημα από σκάλες που θυμίζουν έργα του Έσερ. Ο Ολλανδός Μάουριτς Κορνέλις Έσερ ήταν εικαστικός, με κύριο στοιχείο της τέχνης του την απεικόνιση αδύνατων γραφικών παραστάσεων, ανθρώπων, ζώων και αντικειμένων που δημιουργούσαν την ψευδαίσθηση του απείρου, δηλαδή της ατελείωτης δημιουργίας σχεδίων ή τις «αδύνατες» παραδοξολογικές κατασκευές. Σε έκταση 1400 τ.μ., στο καφέ lobby, ερχόμαστε αντιμέτωποι με πελώριες βιβλιοθήκες κλιμακωτών επιπέδων σε σχήμα λάμπας-φανού, αμπαζούρ που διοχετεύουν θερμό φως για φωτεινές, ιδιωτικές αναγνώσεις. Γύρω τους, πάντα σε ουδέτερα χρώματα, εκτείνονται ήσυχοι διάδρομοι ανάγνωσης, γεμάτοι ράφια, που αντανακλώνται στο έδαφος σχηματίζοντας μια σήραγγα βιβλίων που σε παρακινεί να την ακολουθήσεις βαθύτερα στο χώρο και τη γνώση. Σαν ψευδαίσθηση άπειρων βιβλίων!!!

  Παραδίπλα, βρίσκουμε την αίθουσα ανάγνωσης για παιδιά, όπου τα ράφια είναι πολύχρωμα και αποτυπώνουν το τοπίο και τα κτίρια της πόλης.

  Chongqing Zhongshuge

  Ακόμα, πιο πέρα συναντάμε την κεντρική αίθουσα μελέτης, μια “σκάλα” που διπλασιάζεται σε βιβλιοθήκες από τον καθρέφτη στην οροφή του ήδη εκπληκτικού δωματίου. Ο χώρος επιτρέπει στους επισκέπτες να ξεκουραστούν στα ράφια και να βυθιστούν σε βιβλία και σκέψεις.

  Στον πάνω όροφο βρίσκεται ένας χώρος αναψυχής, όπου οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν καφέ ή τσάι και να βυθιστούν σε έναν ήσυχο κόσμο, με διαφορετικές ιστορίες, διαβάζοντας. Επιπλέον, το Chongqing Zhongshuge συνδέεται με την εκτεταμένη αίθουσα ανάγνωσης, όπου απαριθμούνται έργα μεγάλων μυαλών και οι επισκέπτες μπορούν να διευρύνουν τους ορίζοντές τους και να εμπλουτίσουν τον πνευματικό τους κόσμο.

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here