Σάββατο, 10 Απριλίου, 2021
More
  Αρχική Παιδική Λογοτεχνία Ηλικίες 6-10 Βυθός ώρα μηδέν - Δέσποινα Κασάπα

  Βυθός ώρα μηδέν – Δέσποινα Κασάπα

  -

  Η εκπαιδευτικός και συγγραφέας Δέσποινα Κασάπα συστήνεται στο αναγνωστικό κοινό με το βιβλίο της για παιδιά «Βυθός ώρα μηδέν». Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Οσελότος σε εικονογράφηση Γιούλης Τάκου.

  Προσωπική άποψη: Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Η συγγραφέας επέλεξε να μιλήσει για τον εκφοβισμό στους μικρούς της αναγνώστες, στήνοντας ένα όμορφο σκηνικό στον βυθό του Αιγαίου πελάγους, έχοντας για ήρωες θαλάσσια πλάσματα.

  Τρεις φίλοι κολλητοί, ένα χταπόδι, μια τσούχτρα και ένας κάβουρας, έχοντας μεγάλη ιδέα για τον εαυτό τους, δεν αφήνουν σε ησυχία τα άλλα πλάσματα του βυθού και τα προκαλούν συνεχώς.

  Ένα πολύχρωμο ψαράκι, ερχόμενο από άλλες θάλασσες στα νερά του Αιγαίου, δέχεται έντονα πειράγματα από τους τρεις κολλητούς φίλους. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό το ψαράκι που βιώνει τον τρόμο μπροστά στο χταπόδι, την τσούχτρα και το καβουράκι.

  Θύματά τους γίνονται ένας αχινός, ένα ψάρι με κόκκινες βούλες και μια θαλάσσια χελώνα.

  Κι έτσι ο καιρός περνούσε και οι τρεις φίλοι κορόιδευαν και φόβιζαν τα ζώα του βυθού. Η περιοχή όπου ζούσαν είχε σχεδόν ερημώσει κι αυτοί ήταν αρχηγοί και κυριαρχούσαν. Ό,τι έβλεπαν γύρω τους το πείραζαν και το ενοχλούσαν, σωματικά ή λεκτικά.

  Μια σοφή φώκια, βλέποντας αυτή την απαράδεκτη συμπεριφορά των τριών «αρχηγών» του βυθού απέναντι σε όλα τα άλλα πλάσματα, αποφασίζει να δράσει και να τους δώσει ένα καλό μάθημα.

  Η συγγραφέας, ως εκπαιδευτικός, αναφέρεται στο πρώτο της παιδικό βιβλίο σε ένα θέμα που γνωρίζει καλά: στον σχολικό εκφοβισμό. Ένα θέμα που απασχολεί συχνά την εκπαιδευτική κοινότητα. Τα περιστατικά βίας σε όλες τις σχολικές βαθμίδες, δυστυχώς, είναι μια πραγματικότητα.

  Μέσα από την ιστορία που περιγράφει η συγγραφέας, παρουσιάζει στα παιδιά όλες σχεδόν τις μορφές της βίας (λεκτική, σωματική, ψυχολογική). Δεν ωραιοποιεί καταστάσεις, παραθέτει αλήθειες, αλλά παράλληλα ενθαρρύνει τα παιδιά-θύματα να μιλήσουν για αυτό που βιώνουν και να μην το κρατούν μέσα στην ψυχή τους. Η συγγραφέας αναφέρεται όμως και στο μεγαλείο της συγχώρεσης, στη δύναμη της αγάπης, στη σημασία της ειρηνικής συνύπαρξης. Έννοιες που οφείλουμε να γνωρίσουμε στα παιδιά μας.

  Όμορφη είναι και η εικονογράφηση του βιβλίου, που αποτυπώνει με τον καλύτερο τρόπο το κείμενο της συγγραφέως. Το βιβλίο περιέχει επίσης εκπαιδευτικές δραστηριότητες για την καλύτερη κατανόηση της ιστορίας που διάβασαν. Σίγουρα θα δώσει αφορμές για πολλές συζητήσεις με τα παιδιά. Καλή ανάγνωση.

  Περίληψη: Μια φορά κι έναν καιρό μες στον πολύχρωμο βυθό μικρή ιστορία ξεκινά… με ήρωες ψάρια και φυτά. Θα πρέπει να ‘μαστε σωστοί, να μη χλευάζουμε, γιατί μπορεί να ’ρθεί κάποια στιγμή και να βρεθείς στη θέση αυτή. Όπως κι οι ήρωες θα πιαστούν αλλά μετά θα… το σκεφτούν, πικρά θα μετανιώσουν, συγγνώμη θα ζητούν να δώσουν. Θα πρέπει αγάπη να ‘χουμε τον κόσμο για ν’ αλλάξουμε, με καλοσύνη στην ψυχή, αγαπημένοι μια ζωή. Γιατί η ζωή μας είναι ωραία, μόνο αν είμαστε παρέα! 

  Βυθός ώρα μηδένΣτοιχεία Βιβλίου

  Τίτλος: Βυθός ώρα μηδέν

  Συγγραφέας: Δέσποινα Κασάπα

  Εικονογράφος: Γιούλη Τάκου

  Εκδόσεις: Οσελότος   

  ΙSBN: 978-960-564-971-5

  Έτος έκδοσης: 2020

  Επιμέλεια: Ζωή Τσούρα

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here