Τετάρτη, 27 Μαΐου, 2020
More
  Αρχική Μεταφρασμένη Λογοτεχνία Υπόθεση Jacob - William Landay

  Υπόθεση Jacob – William Landay

  -

  Υπόθεση Jacob

  Προσωπική άποψη: Βίκυ Ζηλιασκοπούλου

  Το βιβλίο “Υπόθεση Jacob” το είχα στη βιβλιοθήκη μου πάρα πολύ καιρό, να κάθεται και να σκονίζεται. Το πήρα επηρεασμένη από τις διθυραμβικές κριτικές που είχα διαβάσει για αυτό κυρίως στις βιβλιοομάδες, αλλά το προσπερνούσα για μήνες αφήνοντάς το αδιάβαστο.

  Ο λόγος για αυτό είναι απλός: επειδή την πάτησα επανειλημμένα με βιβλία που συγκεντρώνουν 4 αστέρια στο goodreads και τα παινεύουν πολλοί και στο τέλος για τις προτιμήσεις τις δικές μου αποδεικνύονται ανιαρά και βαρετά και προβλέψιμα και κακογραμμένα (κλπ, κλπ), δεν ήθελα να το αρχίσω και διάβαζα άλλα βιβλία. Λοιπόν: κακώς. Κάκιστα. Είναι ένα εξαιρετικό βιβλίο, με γρήγορη και ενδιαφέρουσα πλοκή που δεν κάνει κοιλιά σε κανένα απολύτως σημείο.

  Σίγουρα πρόκειται για ένα δικαστικό θρίλερ (όπως πολύ σωστά λέει στο εξώφυλλο) αφού στην ουσία ερευνούμε την υπόθεση μαζί με δύο βοηθούς εισαγγελέα. Ο ένας είναι ο πατέρας του Τζέικομπ και ο άλλος είναι ο Δημόσιος Κατήγορος. Το αμερικανικό δικαστικό σύστημα διαφέρει λίγο από το ελληνικό απ’ ότι κατάλαβα, αλλά εντάξει, δεν πειράζει, δεν χρειάζεται να έχουμε γνώσεις πέρα από όσες βλέπουμε στις αμερικάνικες ταινίες και όσες λεπτομέρειες μας δίνει το βιβλίο, για να καταλάβουμε πώς λειτουργεί.

  Συνήθως, ο ρόλος του δημόσιου κατήγορου αλλάζει με τον πρώτο μάρτυρα. Μετά την προσοχή που τραβάει πάνω του κατά τη διάρκεια της προκαταρκτικής αγόρευσής του, τώρα αποτραβιέται στην άκρη της σκηνής. Ο προβολέας πέφτει στο μάρτυρα και οι κανονισμοί απαιτούν από τον κατήγορο να κάνει με απάθεια τις ερωτήσεις του. 

  Επίσης, σίγουρα είναι ένα αστυνομικό μυθιστόρημα, αφού υπάρχει μια δολοφονία και ψάχνουμε να βρούμε τον θύτη. Εντάξει, δεν ψάχνουν πανέξυπνοι αστυνομικοί ή ντετέκτιβ με ψυχολογικά προβλήματα. Ψάχνει ένας αντιπαθέστατος βοηθός εισαγγελέα και ένας κακόμοιρος πατέρας. Υπάρχουν αρκετές ανατροπές, προσωπικά μου άρεσαν όλες, άσχετα αν κάποιες τις είχα καταλάβει.

  Ακόμα πιο έντονο όμως για εμένα είναι το κοινωνικό στοιχείο της πλοκής. Μέχρι ποιο σημείο μπορεί να φτάσει ένας γονιός για να αποδείξει την αθωότητα του παιδιού του; Πώς μπορεί μια τόσο βαριά κατηγορία να επηρεάσει την οικογενειακή ζωή; Είναι η πίστη των γονιών στο παιδί τους ακλόνητη; Και τι γίνεται όταν τα στοιχεία που υποδεικνύουν την ενοχή του είναι σοβαρότατα και φαινομενικά ακλόνητα;

  Συνοδέψαμε και οι δύο τον Τζέικομπ στο σχολείο. Οι περισσότεροι γονείς έκαναν το ίδιο, και στις οχτώ η ώρα ο χώρος θύμιζε πανηγύρι. Έξω στο δρόμο δημιουργήθηκε μια μικρή κυκλοφοριακή συμφόρηση από μεγάλα οικογενειακά αυτοκίνητα. Μερικά μικρά φορτηγά είχαν παρκάρει εκεί κοντά, φορτωμένα με κάτοπτρα, κουτιά και κεραίες. 

  Μου άρεσε πάρα πολύ. Μου άρεσε ο τρόπος που είναι γραμμένο, η δομή των κεφαλαίων, οι αμφιβολίες που δημιουργεί και όλοι οι προβληματισμοί που μου έφερε. Με ενθουσίασε και ως ιδέα και ως εκτέλεση, οπότε το συνιστώ χωρίς δεύτερη σκέψη.

  Περίληψη: Σε προάστιο της Βοστόνης, ένας έφηβος δολοφονείται άγρια. Ο διακεκριμένος βοηθός εισαγγελέα Άντριου Μπάρμπερ δεν διστάζει να αναλάβει προσωπικά την υπόθεση, παρότι το θύμα ήταν συμμαθητής του γιου του. Οι κάτοικοι είναι μουδιασμένοι από το σοκ, αλλά έχουν εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη και στις ικανότητες του Άντριου.

  Αναπάντεχα, έρχονται στην επιφάνεια στοιχεία που υποδεικνύουν ως βασικό ύποπτο το γιο του Άντριου, τον Τζέικομπ, έναν δυσπρόσιτο έφηβο κλεισμένο στον εαυτό του. Τα Μέσα Ενημέρωσης οργιάζουν, φήμες διαδίδονται στη μικρή πόλη, άνθρωποι συνθλίβονται χωρίς ελαφρυντικά. Ο Άντριου Μπάρμπερ θα αντιμετωπίσει τρομακτικά ηθικά διλήμματα και με κάθε τίμημα θα προσπαθήσει να σώσει το γιο του. Βαθιά μέσα του γνωρίζει ότι είναι αθώος, αλλά δεν αρκεί η δύναμη της ψυχής για να πείσει τους ενόρκους. Όταν τα κίνητρα όλων των πρωταγωνιστών αποκαλυφθούν, ο χορός των σκιών θα μετατραπεί σε θρίλερ με απρόβλεπτο ένοχο.

  Εσείς, μέχρι πού θα φτάνατε για να υπερασπιστείτε την οικογένειά σας;

  Υπόθεση Jacob

  Στοιχεία του βιβλίου

  Τίτλος: Υπόθεση Jacob

  Συγγραφέας: William Landay

  Μεταφραστής: Παναγιώτα – Μαρία Κωνσταντούρου

  Εκδόσεις: Διόπτρα

  Ημερομηνία έκδοσης: 09/03/2016

  Αριθμός σελίδων:552

  ISBN: 978-960-605-038-1

  Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα

  Επεξεργασία εικόνας: Νεκταρία Πουλτσίδη

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here