Πέμπτη, 5 Οκτωβρίου, 2023
More
  ΑρχικήΛογοτεχνία1793: Τότε που βασίλευε η βία - Niklas Natt och Dag

  1793: Τότε που βασίλευε η βία – Niklas Natt och Dag

  -

  1793. Τότε που βασίλευε η βία. Πρόκειται για τον πρώτο τόμο της τριλογίας του Σουηδού αριστοκράτη συγγραφέα Niklas Natt och Dag που κατάφερε και με μετέφερε στη σκληρή καθημερινότητα της Σουηδίας του 18ου αιώνα.

  Προσωπική άποψη: Βίκυ Ζηλιασκοπούλου

  Δεν ξέρω για εσάς, αλλά εγώ κάθε φορά που τελειώνω ένα μυθιστόρημα προσπαθώ να το κατατάξω σε μια από τις πιο συνηθισμένες κατηγορίες, μάλλον φταίει που έχω διαφορετικές βιβλιοθήκες με κριτήριο ταξινόμησης το είδος του βιβλίου. Το 1793 θα μπορούσα να το βάλω τόσο στα αστυνομικά όσο και σε αυτά που κύριο γνώρισμα έχουν τα ιστορικά στοιχεία. Και μπορώ να πω ότι είναι εξίσου καλό και στους δύο τομείς, εντυπωσιακά καλό, για να είμαι πιο σωστή.

  Οι πρωταγωνιστές είναι δύο. Ο ένας είναι ο Σέσιλ Βίνγκε, ο υπεύθυνος της έρευνας που διενεργεί η πολιτεία προκειμένου να ταυτοποιηθεί το ακρωτηριασμένο και φριχτά παραμορφωμένο πτώμα που ανασύρθηκε από μια λίμνη. Και ο δεύτερος είναι ο Μίκελ Καρντέλ, αυτός που ανέσυρε το πτώμα από τη λίμνη και χρίζεται βοηθός του Σέσιλ στην αποστολή του. Οι δύο αυτοί άντρες είναι τελείως διαφορετικοί μεταξύ τους τόσο στην εμφάνιση όσο και στη συμπεριφορά, ο ένας είναι ήρεμος και υπομονετικός ενώ ο άλλος δεν διστάζει να φερθεί πολύ βίαια όταν χρειάζεται. Είναι έξυπνοι, με μια περίεργη αίσθηση δικαίου, και παρά τις πολλές αντιξοότητες καταφέρνουν να λύσουν το μυστήριο με το πτώμα και να βρουν τόσο το όνομα του νεκρού όσο και τον δολοφόνο του. Είναι και οι δύο από τους πιο συμπαθητικούς χαρακτήρες που έχω συναντήσει σε αστυνομικά μυθιστορήματα.

  Στα τέλη του Οκτώβρη η παγωνιά χτυπά τη Στοκχόλμη με δύναμη γροθιάς. Ένα πρωί η επιφάνεια του Ρινταρεφιέρντεν είναι στιλπνή μ’ ένα σκληρό στρώμα πάγου. Ο Κρίστοφερ Μπλιξ στέκεται στην παραλία, όταν ο ήλιος αρχίζει να σιμώνει τον ορίζοντα για να κάνει τη σύντομη διαδρομή του στον χειμωνιάτικο ουρανό, κάτω από τον παμπάλαιο πύργο του Γκούσταφ Βάσα, τον Βασατούρνετ, ο οποίος έχει στεγάσει τόσο βασιλιάδες όσο και βασιλοκτόνους.

  Μου άρεσε πάρα πολύ η δομή του βιβλίου και η αφήγηση της ιστορίας μέσω πολλών ατόμων. Όταν αποκαλύφθηκε ο ένοχος που προκάλεσε τον ακρωτηριασμό και τον φόνο του θύματος δεν ενθουσιάστηκα αλλά ούτε και απογοητεύτηκα, η αιτιολόγηση για εμένα ήταν απλά “εντάξει”. Στην πραγματικότητα αυτό που με έκανε να αγαπήσω το βιβλίο είναι η ατμόσφαιρα που δημιουργεί και που με μετέφερε όσο αυτό είναι δυνατόν στη Σουηδία του 18ου αιώνα. Ο υπότιτλος του βιβλίου είναι “Όταν βασίλευε η βία” και πράγματι μας μεταφέρει σε ένα περιβάλλον σκοτεινό, κρύο και βίαιο, μια καθημερινότητα όπου η ζωή του ανθρώπου δεν αξίζει πολλά και πραγματικά συναντούμε σχεδόν σε κάθε σελίδα τη βία σε όλες τις μορφές της.

  Βρήκα εξαιρετικό τον τρόπο που η πλοκή ενσωματώνει ιστορικά στοιχεία. Μέσα από το παρελθόν του Μίκελ μαθαίνουμε για την πολεμική ιστορία της χώρας και τη διαμάχη της με τη Ρωσία, ενώ η επιλογή του συγγραφέα να βάλει τον Σέσιλ να πάσχει από φυματίωση δίνει μια πολύ καλή περιγραφή της ιατρικής και του τρόπου αντιμετώπισης των σοβαρών ασθενειών εκείνη την εποχή. Επίσης, μέσα από τις κινήσεις όλων όσοι συμμετέχουν στην πλοκή, παίρνουμε πληροφορίες σχεδόν για κάθε τομέα της καθημερινότητας, όπως για παράδειγμα τις υγειονομικές συνθήκες που επικρατούσαν, τις δουλειές των πολιτών, αλλά και τον τρόπο που (ας πούμε ότι) αποδιδόταν η δικαιοσύνη, τις τιμωρίες, τα βασανιστήρια και τις συνθήκες φυλάκισης.

  Είχε περάσει ένας μήνας από τότε που ο Βίνγκε είχε παρατήσει όλες τις συμβουλές της ιατρικής για να νιώσει καλύτερα. Κάθε προσπάθεια να ανακουφίσει την κατάστασή του τον οδηγούσε απλώς σε περαιτέρω επιδείνωση. Και το μόνο που του απέμενε ήταν να επιστρατεύσει κάθε ψήγμα αυτοπειθαρχίας ώστε να μπορεί να αγνοεί τα πρώτα γαργαλητά στο λαιμό.

  Η ιστορία προχωρά γρήγορα και όπου χρειάζεται οι περιγραφές δημιουργούν πολύ έντονες και ζωντανές εικόνες. Η γραφή με παρέσυρε στο σκοτάδι και το κρύο μιας χώρας για την οποία γνωρίζω ελάχιστα, αλλά και στην τρομαχτική βία που κυριαρχούσε σε κάθε τομέα εκείνης της σχεδόν άγνωστης για εμένα περιόδου. Το λεξιλόγιο είναι το ιδανικό για το συγκεκριμένο βιβλίο και η μετάφραση αξίζει συγχαρητήρια.

  Σίγουρα μιλάμε για ένα βιβλίο που δεν θα ξεχάσω εύκολα, οπότε κλείνοντας θα προτείνω σε όσους αγαπούν το αστυνομικό μυθιστόρημα αλλά και σε όσους επιθυμούν να διαβάσουν μια δυνατή, καλογραμμένη και έντονη ιστορία να του δώσουν μια ευκαιρία.

  Περίληψη: Σουηδία, 1793. Έχει περάσει παραπάνω από ένας χρόνος από τον θάνατο του βασιλιά Γουσταύου Γ΄. Στον απόηχο του θανάτου του, με τους επιγόνους να αλληλοσπαράσσονται για τη διαδοχή, και έντονο τον φόβο πως η Γαλλική Επανάσταση θα εξαπλωθεί στη Σουηδία, η εμπιστοσύνη πλέον σπανίζει, ενώ η παράνοια και οι συνωμοσίες ευδοκιμούν σε κάθε σκοτεινή γωνιά.

  Ένα ακρωτηριασμένο πτώμα που ανακαλύπτεται στα βρομερά νερά μιας λίμνης στο νησί Σέντερμαλμ είναι τόσο φρικτά παραμορφωμένο που είναι αδύνατο να αναγνωριστεί. Τη ζοφερή αυτή υπόθεση αναλαμβάνει ο φθισικός αστυνόμος Σέσιλ Βίνγκε που δεν θα αργήσει να βυθιστεί σ’ έναν λαβύρινθο σκοτεινών μυστικών και ανείπωτου φόβου στον οποίο όσο προχωρά τόσο κυκλώνει την υψηλή κοινωνία της Στοκχόλμης.

  Ένα μοναδικό μυθιστόρημα που ανανεώνει την αστυνομική λογοτεχνία, συνδυάζοντας το θρίλερ με το ιστορικό μυθιστόρημα.

  Στοιχεία βιβλίου

  1793. Τότε που βασίλευε η βίαΤίτλος: 1793. Τότε που βασίλευε η βία

  Συγγραφέας: Niklas Natt och Dag

  Μετάφραση: Γρηγόρης Κονδύλης

  Εκδόσεις: Μεταίχμιο

  Σελίδες: 560

  Ημερομηνία έκδοσης: 21/2/2019

  ISBN: 978-618-03-1687-2

  Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  εισάγετε το σχόλιό σας!
  παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ