Σάββατο, 10 Απριλίου, 2021
More
  Αρχική Ελληνική Λογοτεχνία Α ρε μαμά - Ελένη Θωμά

  Α ρε μαμά – Ελένη Θωμά

  -

  Η συγγραφέας Ελένη Θωμά συστήνεται στο αναγνωστικό κοινό με το μυθιστόρημά της «Α, ρε μαμά…», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Άπαρσις.

  Προσωπική άποψη: Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Η ηρωίδα του βιβλίου της, η Άννα, μετά την απώλεια των γονιών της αλλά και την ανεξαρτητοποίηση των παιδιών της, νιώθει ότι το σύμπαν συνωμοτεί εναντίον της. Αισθάνεται μόνη. Ο σύζυγός της αφοσιωμένος στη δουλειά του. Κι εκείνη τρώγεται. Νιώθει ότι χάνει τον άνδρα της, τον εαυτό της.

  Δεν έπρεπε, μωρέ μαμά, να μου χρεώσεις να μεγαλώσω τον πατέρα μου και να μείνω κοντά σας.

  Ο ψυχολόγος που επισκέπτεται, της προτείνει να ανατρέξει στο παρελθόν, να γνωρίσει καλύτερα τις ρίζες της. Η Άννα θα ξεκινήσει ένα ταξίδι στα μέρη που γεννήθηκε η μητέρα της. Θα βρεθεί στην Ήπειρο, θα μιλήσει με συγγενείς και φίλους.

  Τι παράξενη που ήσουν. Μικρό παιδάκι, μ’ έστελνες στ’ αδέλφια σου στα Γιάννενα, για να έρθουν να μαλώσουν τον μπαμπά. Όταν μεγάλωσα μ’ έστελνες στους θείους στην Αθήνα, για να περνάω καλά τις γιορτές και να δω πως είναι ο κόσμος και πόσο όμορφα περνάει χωρίς γκρίνια.

  Θα βγει στην επιφάνεια ένα καλά κρυμμένο μυστικό χρόνων. Όσα θα μάθει για την οικογένειά της και το μυστικό που τόσα χρόνια φύλαξε η μητέρα της, θα τη συγκλονίσουν. Η ίδια θα χρειαστεί αρκετό χρονικό διάστημα για να ξετυλίξει το κουβάρι της ιστορίας της μητέρας. Θα μιλήσει με πολλούς συγγενείς και φίλους. Κάποιοι θα ανοίξουν το στόμα τους και άλλοι θα προτιμήσουν τη σιωπή.

  Θα καταφέρει να γνωρίσει πραγματικά τους γονείς της έστω και μετά τον θάνατό τους; Θα τους συγχωρήσει για τα βάρη που της φόρτωσαν;

  Η συγγραφέας μάς μεταφέρει στην Ήπειρο, σε μια χρονική περίοδο δύσκολη για τη χώρα μας. Κατοχή, Εμφύλιος, φτώχεια, δυσκολίες επιβίωσης. Η ιστορία που αναφέρεται στο βιβλίο θα μπορούσε να είναι αληθινή. Δύσκολοι καιροί, και ενδεχομένως παρόμοια γεγονότα με αυτά που περιγράφονται στο βιβλίο να έχουν συμβεί και σε άλλα μέρη της Ελλάδας.

  Η αφήγηση ρέει αβίαστα και παρασύρει τον αναγνώστη σε μια Ελλάδα περασμένων και δύσκολων χρόνων. Ένα βιβλίο που διαβάζεται απνευστί χωρίς να κουράζει. Θίγει πολλά κοινωνικά θέματα, ενώ προσφέρει τροφή για σκέψη. Αφήνει όμως και την ελπίδα στους αναγνώστες ότι ο δρόμος για τη λύτρωση είναι θέμα επιλογής.

  Η πρώτη συγγραφική προσπάθεια της Ελένης Θωμά είναι σίγουρα αξιοπρόσεκτη. Τα θεμέλια είναι γερά για να ακολουθήσουν και τα επόμενα βιβλία της.

  Περίληψη: Δεν ξέρω ποιος είναι ο πατέρας μου.
  Δεν ξέρω την ομάδα αίματος των γονιών μου.
  Οι τρίχες εξαφανίστηκαν.
  Οδοντόβουρτσα; Σιγά μην έχει.
  Εξέταση αίματος; «Έχουμε χρόνο».
  Έχω έναν σκοτωμένο αδερφό.
  Μια μάνα που σκότωσε ή αποδέχτηκε την ενοχή.
  Κι εγώ δεν έχω φιλιώσει με αυτά…
  Έχω μια λύπη, έναν φόβο.
  Νιώθω πόνο, μοναξιά.
  «Kαι πένθος», συμπληρώνει η Νατάλια 

  Το «Α, ρε μαμά» ψηλαφίζει τη σχέση μάνας κόρης με φόντο εικόνες της Ελλάδας από τη δεκαετία του `50 μέχρι την τελευταία κρίση.
  Η Άννα ενηλικιώνεται στην Πάτρα της μεταπολίτευσης και η Στέλλα  στην Ήπειρο μετά τον Εμφύλιο.
  Τι ψάχνει να βρει η Άννα που περιπλανιέται στα Τζουμέρκα της πέτρας και της άγριας ομορφιάς;
  Την αλήθεια για ένα μυστικό της μητέρας της ή την αλήθεια στα έγκατα της ψυχής της;

  Το «Α, ρε μαμά»  είναι μια περιπέτεια λύτρωσης μέσα από μια σκληρή πορεία αυτογνωσίας με απρόοπτα και ανατροπές.
  Πρέπει να μάθεις, να θυμώσεις, να πονέσεις για να μπορέσεις να πετάξεις τα βάρη σου.

  Στοιχεία Βιβλίου

  Τίτλος: Α, ρε μαμά

  Συγγραφέας: Ελένη Θωμά

  Εκδόσεις : Άπαρσις

  ISBN: 978-618-5320-59-1

  ΗΜ. Έκδοσης: 12/2019

  Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα 

  Επεξεργασία κεντρικής εικόνας:

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here