Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου, 2021
More
  Αρχική Άρθρα Συνεργατών Άγιος Βαλεντίνος - Ο προστάτης των ερωτευμένων

  Άγιος Βαλεντίνος – Ο προστάτης των ερωτευμένων

  -

  Έχει καθιερωθεί εδώ και χρόνια η 14η Φεβρουαρίου ως ημέρα των ερωτευμένων. Στην πραγματικότητα είναι η μέρα που ο Άγιος Βαλεντίνος έφυγε από τη ζωή. Ποιος ήταν όμως ο Άγιος Βαλεντίνος;

  Γράφει η Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Ο Άγιος Βαλεντίνος έζησε στη Ρώμη τον 3ο αιώνα και ήταν ιερέας ο οποίος βοηθούσε τους Χριστιανούς κατά τη διάρκεια των διωγμών από τον αυτοκράτορα Κλαύδιο Β’ τον Γότθο. 

  Η μεγάλη αρετή και η κατηχητική δράση του αγίου είχαν γίνει γνωστές· έτσι τον συνέλαβαν και παρουσιάστηκε ενώπιον του αυτοκρατορικού δικαστηρίου… «Γιατί, Βαλεντίνε, θέλεις να είσαι ο φίλος των εχθρών μας και απορρίπτεις τη φιλία μας;» ρώτησε ο αυτοκράτορας.

  Τότε ο άγιος απάντησε: «Άρχοντά μου, αν ήξερες το δώρο του Θεού, θα ήσουν ευτυχής και μαζί σου η αυτοκρατορία σου, θα απορρίπτατε τη λατρεία των ειδώλων και θα λατρεύατε τον αληθινό Θεό και τον Υιό του, Ιησού Χριστό».

  Ο Βαλεντίνος βρήκε λοιπόν το θάρρος να τον προτρέψει να μετανοήσει για το αίμα των Χριστιανών που είχε χύσει. «Πίστεψε στον Ιησού Χριστό, βαφτίσου και θα σωθείς, και ήδη από αυτή τη στιγμή θα διασφαλίσεις τη δόξα της αυτοκρατορίας σου και τον θρίαμβο των όπλων σου».

  Άγιος Βαλεντίνος

  Τότε ο Κλαύδιος παρέπεμψε τον άγιο σε άλλο δικαστή. Αυτός ονομαζόταν Αστέριος και είχε ένα μικρό κορίτσι που ήταν τυφλό δύο χρόνια. Ακούγοντας για τον Ιησού Χριστό, πως είναι το Φως του κόσμου, ρώτησε τον Βαλεντίνο εάν θα μπορούσε να δώσει εκείνος το φως στο παιδί του. Ο Άγιος Βαλεντίνος, λοιπόν, έβαλε το χέρι του στα μάτια της και προσευχήθηκε: «Κύριε Ιησού Χριστέ, αληθινό Φως, φώτισε αυτό το τυφλό παιδί». Ω θαύμα μέγα! Το παιδί είδε! Έτσι ο δικαστής με όλη την οικογένειά του πίστεψαν στον Ιησού Χριστό. Νήστεψαν για τρεις ημέρες, κατέστρεψαν τα είδωλα που είχαν στο σπίτι τους και τέλος έλαβαν το άγιο βάπτισμα.

  Μόλις ο αυτοκράτορας έμαθε για όλα αυτά τα γεγονότα, σκέφτηκε αρχικά να μην τους τιμωρήσει, όμως η σκέψη πως στα μάτια των υπηκόων του θα φανεί αδύναμος τον ανάγκασε να προδώσει το αίσθημα δικαίου που είχε. Έτσι λοιπόν ο Άγιος Βαλεντίνος μαζί με άλλους Χριστιανούς, αφού πρώτα τους βασάνισαν, τους αποκεφάλισαν στις 14 Φεβρουαρίου του έτους 268 (ή 269).

  Πολλοί είναι οι θρύλοι που σχετίζουν τον Άγιο με τους ερωτευμένους. Ο άγιος, που είχε τη φήμη του ειρηνοποιού, κάποια μέρα, ενώ καλλιεργούσε στον κήπο του τριαντάφυλλα, άκουσε ένα ζευγάρι να μαλώνει πολύ έντονα. Αυτό συγκλόνισε τον άγιο, ο οποίος αφού έκοψε ένα τριαντάφυλλο, βγήκε στον δρόμο, πλησίασε το ζευγάρι και τους παρακάλεσε να τον ακούσουν. Αυτοί έστω και ανόρεκτα υπάκουσαν και ο άγιος, αφού τους πρόσφερε το τριαντάφυλλο, τους ευλόγησε. Αμέσως η αγάπη επανήλθε ανάμεσά τους. Λίγο αργότερα αυτοί επέστρεψαν και ζήτησαν  από τον άγιο να ευλογήσει τον γάμο τους. Άλλη παράδοση αναφέρει πως μια από τις κατηγορίες εναντίον του αγίου ήταν πως είχε απειθαρχήσει στην εντολή του αυτοκράτορα να μη συνάπτουν γάμο άνδρες που δεν είχαν εκπληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις, ενώ ο άγιος είχε ευλογήσει τον γάμο νεαρών Χριστιανών στρατιωτών με τις αγαπημένες τους.

  Τα τελευταία χρόνια, η γιορτή αυτή έχει εμπορευματοποιηθεί και η συγκεκριμένη μέρα είναι μια ευκαιρία για αύξηση πωλήσεων και κερδών από διάφορες επιχειρήσεις όπως ανθοπωλεία, κοσμηματοπωλεία, ζαχαροπλαστεία. Σίγουρα η αγάπη δεν έχει ανάγκη από ακριβά δώρα.

   Επιμέλεια: Ζωή Τσούρα

  Πηγή: https://episkopisyrou.gr/ (απόσπασμα)

  Προηγούμενο άρθροQuiz 74 – Ελληνική γλώσσα
  Επόμενο άρθροΚλήρωση βιβλίου Η φωτιά

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here