Κυριακή, 11 Απριλίου, 2021
More
  Αρχική Παιδική Λογοτεχνία Ηλικίες 13-16 Αμαρτωλή πόλη - Μάνος Κοντολέων

  Αμαρτωλή πόλη – Μάνος Κοντολέων

  -

  Αμαρτωλή πόλη

  Προσωπική άποψη: Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Το βιβλίο του συγγραφέα Μάνου Κοντολέοντα «Αμαρτωλή πόλη» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη. Η εικονογράφηση του εξωφύλλου είναι του Φώτη Πεχλιβανίδη.

  Όπως αναφέρει με σημείωμά του στο βιβλίο ο συγγραφέας, πρόκειται για ένα μυθιστόρημα ενηλικίωσης ή όπως διαφορετικά ονομάζεται, ένα μυθιστόρημα cross over. Δηλαδή μια μυθιστορηματική καταγραφή ενός νεαρού ατόμου προς την ατομική και συνειδητή του ενσωμάτωση στο κόσμο των ενηλίκων. Ένα μυθιστόρημα λοιπόν για εφηβικό (15+), νεανικό και ενήλικο αναγνωστικό κοινό.

  Η Νεφέλη, η κεντρική ηρωίδα του μυθιστορήματος, λίγο πριν την ενηλικίωσή της, βλέπει την οικογένεια της να διαλύεται. Η ιδιωτική επιχείρηση του πατέρα της χάνεται από τα χρέη λόγω της οικονομικής κρίσης. Η μητέρα μαζί με τον αδελφό της Νεφέλης, γυρίζουν στο πατρικό σπίτι της πρώτης στη Κρήτη. Η ίδια μένει μόνη με τον πατέρα της που βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάθλιψης. Μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα όλα αλλάζουν για εκείνη. Χάνει την οικονομική άνεση, το ιδιωτικό σχολείο που πήγαινε. Καλείται να επιβιώσει με ελάχιστα και να σηκώσει πολλά φορτία στις άμαθες πλάτες της.

  Στην ίδια κατάσταση βρίσκεται και ένας άλλος συμμαθητής της, ο Τονίνο. Η μητέρα του μια ξεπεσμένη τραγουδίστρια με δυσκολία ανταποκρίνεται στις οικονομικές της ανάγκες. Τα δυο παιδιά θα αναλάβουν ευθύνες που δεν τους αναλογούν. Θα παρασυρθούν σε μια πόλη αμαρτωλή που βιώνει τη φτώχεια, τη βρωμιά, το ψέμα, τη σήψη.

  Λένε πως κάποιες μέρες ο καιρός είναι κλειστός από παντού. Κι έχουν στο νου μέρες με βαριά σύννεφα να απλώνονται  από τη δύση μέχρι την ανατολή, να σε πλακώνουν  να σου πνίγουν…….. Α, αυτό κυρίως … να σου πνίγουν κάθε αισιόδοξη διάθεση.

  Θα γνωρίσουν τον έρωτα με τρόπο διαφορετικό ο καθένας τους. Θα πονέσουν, θα βιώσουν τον εξευτελισμό αλλά κάποτε θα έρθει και η άνοιξη, το χαμόγελο και το φως που θα δώσει χρώμα σε αυτή τη γκρίζα και αμαρτωλή πόλη.

  Μα τέτοιες μέρες δεν μόνο όσες τις καλύπτουν ετοιμόγεννα νέφη. Μέρες ασφυκτικές που αισθάνεσαι να σου στραγγαλίζουν όνειρα και να σε προικίζουν  με καταθλίψεις, μπορεί να είναι και ηλιόλουστες. Ναι – και ο ήλιος γίνεται βαρύς- κι αυτός προσφέρει ασφυξία.

  Οι ήρωες του βιβλίου είναι άνθρωποι της διπλανής πόρτας. Άνθρωποι που συναντάμε στο δρόμο, στα μέσα μεταφοράς, παντού. Ένα μυθιστόρημα που θα θυμώσει, θα προβληματίσει αλλά και θα συγκινήσει τους αναγνώστες του.

  Περίληψη: Μια χώρα. Μια πόλη. Οι άνθρωποι… Η Στεφανία, ο Κλεάνθης, ο Τονίνο (που θέλει να τον φωνάζουν Σαμποτάζ)…

  Σε εποχή μεγάλης οικονομικής κρίσης. Αλλάζουνε όλα και όλοι.

  Αλλάξανε –γαμώτο μου!– οι δρόμοι, τα μαγαζιά, τα σπίτια.

  Αλλάξανε οι άνθρωποι… Πάρ’ το χαμπάρι, φίλε!

  … Μα κάποια πράγματα –το ξέρω και δε χρειάζεται εσύ να μου το πεις– δεν έχουν, ακόμα, αλλάξει.

  Όπως τα μαλλιά της Στεφανίας! Ήταν και παραμένουν κόκκινα. Και μακριά. Και όλο μπούκλες.

  Όχι, αυτά δεν αλλάξανε… Ακόμα έστω.

  Είναι μαλλιά που είχαν και έχουν την απόχρωση μιας φλόγας την ώρα που ετοιμάζεται να σβήσει. Έτσι ήταν τα μαλλιά της Στεφανίας από πάντα. Και πάντα κόκκινα παραμένουν· δεν αλλάξανε. Μα μέχρι πότε θα είναι τα ίδια;

  Μέσα σε μια μακρά περίοδο οικονομικής κρίσης, οι κοινωνικές σχέσεις αμφισβητούνται και οι διαπροσωπικές ξεριζώνονται. Η Στεφανία από τα δεκαεπτά έως τα είκοσι χρόνια της βλέπει να καταστρέφεται καθετί που πάνω του είχε στηρίξει όλη της τη ζωή – το παρελθόν και το μέλλον της. Κι εκείνη κατρακυλά σε έναν δρόμο όπου οι αξίες έχουν εξαφανιστεί, οι διαπροσωπικές σχέσεις έχουν κατακερματιστεί, τα όνειρα διαλύονται. Η Στεφανία αλλοπαρμένη κυκλοφορεί σε μια αλλοπαρμένη πολιτεία. Μια αμαρτωλή πόλη οδηγεί σε παράκρουση εκείνους που την κατοικούνε.

  Η Αμαρτωλή πόλη αφορά ένα δυστοπικό παρόν, αλλά και αναζητά τρόπους υλοποίησης μιας ουτοπίας.

  Ένα crossover μυθιστόρημα ενηλικίωσης με ήρωες –αλλά και για αναγνώστες– που διεκδικούν να μη χαθεί η ελπίδα μιας διαρκούς εφηβείας.

  Αμαρτωλή πόληΣτοιχεία βιβλίου:

  Τίτλος: Αμαρτωλή πόλη

  Συγγραφέας: Κοντολέων Μάνος

  Εκδόσεις: Πατάκη

  ISBN: 9789601668611

  Αριθμός σελίδων: 392

  Έτος έκδοσης: 2016

  Επεξεργασία εικόνας: Νεκταρία Πουλτσίδη

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here