Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου, 2021
More
  Αρχική Σειρές: Μεταφρασμένη Λογοτεχνία Το θηρίο στο πιάνο - Mary Westmacott (Agatha Christie)

  Το θηρίο στο πιάνο – Mary Westmacott (Agatha Christie)

  -

  Το θηρίο στο πιάνο

  Προσωπική άποψη: Αγγελική Δαφτσίδου

  Η Agatha Christie υπογράφει ως Mary Westmacott σε έξι μυθιστορήματα, εντελώς διαφορετικά με τα αριστουργήματα της αστυνομικής λογοτεχνίας που έχουμε συνηθίσει να τη διαβάσουμε. Το Θηρίο στο Πιάνο είναι ένα από αυτά και αφηγείται την ιστορία του Βέρνον Ντέιρ, από την παιδική του ηλικία, μέχρι τη στιγμή του θριάμβου του, τη σύλληψη της σύνθεσής του, που θα τον απογειώσει στο πάνθεον των κορυφαίων μουσικών.

  Το θηρίο στο πιάνοΤο βιβλίο μας ταξιδεύει στην αγγλική ύπαιθρο, στα χρόνια πριν τον Ά Παγκόσμιο Πόλεμο, όπου παρακολουθούμε τις ζωές πέντε διαφορετικών χαρακτήρων, οι οποίοι μεγαλώνουν και σιγά σιγά ανακαλύπτουν τον κόσμο, αλλά και τον εαυτό τους. Μαζί τους και ο Βέρνον Ντέιρ ακολουθεί σελίδα τη σελίδα τον δύσκολο δρόμο της ενηλικίωσης, της απομυθοποίησης όσον πίστευε σαν παιδί, αλλά και έρχεται αντιμέτωπος με τα διλήμματα ανάμεσα στον έρωτα και στην ιδιαίτερη και μάλλον αντισυμβατική κλίση του στη μουσική.

  Για πρώτη φορά αμφέβαλλε για τη ζωή… Τα πράγματα δεν ήταν βέβαια. Πώς μπορούσες να μαντέψεις τι έμελλε να συμβεί;

  Όταν θα έκλεινε τα είκοσι ένα.

  Ναι, αλλά δεν μπορούσες να είσαι βέβαιος! Δεν μπορούσες να είσαι ασφαλής!

  Κοίτα πώς ήταν τα πράγματα όταν ήταν μικρούλη. Η Νταντά, ο Θεός, ο κύριος Γκριν! Πόσο αμετακίνητοι φάνταζαν. Και τώρα πια είχαν χαθεί, όλοι τους.

  Το θηρίο στο πιάνοΜε μια γραφή που υποβόσκει η ρομαντική αναπόληση, αλλά και η διάθεση για κριτική στα κακώς κείμενα της εποχής, η συγγραφέας  γεύεται, θυμάται, ξαναζεί σε μια πιο αθώα εποχή, όπου η μοίρα των ανθρώπων δύσκολα αλλάζει. Με κομψό και αριστοκρατικό λόγο, ωραίες περιγραφές, ακόμα και η γλυκόπικρη ιστορία αγάπης, αποκτά ποιότητα και βάθος. Στο φόντο των αλλαγών που θα φέρει ο πρώτος Μεγάλος Πόλεμος, οι ανθρώπινες σχέσεις, το κυνήγι πλουτισμού, οι αναζητήσεις στην τέχνη, ζωγραφίζουν έναν ρομαντικό πίνακα μια άλλης εποχής.

  Έχοντας διαβάσει δύο από τα βιβλία, που η συγγραφέας υπογράφει σαν Mary Westmacott, ανυπομονώ για τη συνέχεια. Σίγουρα το βιβλίο αυτό δεν είναι ό, τι, ίσως, θα περιμένατε…

  Περίληψη: Η AGATHA CHRISTIE υπογράφει ως MARY WESTMACOTT σε έξι κοινωνικά μυθιστορήματα που εκδόθηκαν για πρώτη φορά την περίοδο 1930-1956. Η διάσημη μυθιστοριογράφος αποκαλύπτει μια διαφορετική όψη της συγγραφικής πένας της, δείχνοντας το αξεπέραστο ταλέντο της.

  Ο Βέρνον Ντέιρ είναι ένας ευαίσθητος, κορυφαίος μουσικός, μια μεγαλοφυΐα. Αλλά είναι μεγάλο το τίμημα που πρέπει να πληρώσει για το ταλέντο του, και ιδίως αυτό που πρέπει να πληρώσουν οι συγγενείς του και οι δύο γυναίκες της ζωής του. Η προφυλαγμένη, περίκλειστη παιδική ηλικία του στο σπίτι που τόσο λατρεύει δεν προετοίμασε τον Βέρνον για τη σκληρή πραγματικότητα της ενήλικης ζωής και, προκειμένου να συνθέσει το κορυφαίο αριστούργημα της ζωής του, πρέπει να προβεί σε μια κρίσιμη απόφαση δίχως χρόνο να υπολογίσει τις συνέπειες. 

  Το Θηρίο στο Πιάνο αφηγείται την ιστορία ενός νεαρού συνθέτη που σκοτώνεται, υποτίθεται, στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, κι ο οποίος επινοεί εκ νέου την ταυτότητά του.

  Στοιχεία βιβλίου:

  Το θηρίο στο πιάνοΤίτλος: Το θηρίο στο πιάνο

  Συγγραφέας: Christie Agatha

  Εκδόσεις: Διόπτρα

  ISBN: 9789606053900

  Σελίδες: 448

  Μετάφραση: Αύγουστος Κορτώ

  Ημερομηνία έκδοσης: Αθήνα, 28/02/2018

  Επεξεργασία εικόνας: Νεκταρία Πουλτσίδη

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here