Παρασκευή, 13 Μαΐου, 2022
More
  ΑρχικήΛογοτεχνίαΕλληνική ΛογοτεχνίαΑν ήταν ένοχος - Στάθης Βλαχάκος

  Αν ήταν ένοχος – Στάθης Βλαχάκος

  -

  Από τις Εκδόσεις Πνοή κυκλοφορεί το αστυνομικό μυθιστόρημα του ιατρού και συγγραφέα Στάθη Βλαχάκου με τίτλο «Αν ήταν ένοχος».

  Προσωπική άποψη: Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Με το βιβλίο του μεταφερόμαστε νοερά στη Γερμανία. Ήρωας του μυθιστορήματος ο Γκερντ Τσίμερμαν, αστυνομικός επιθεωρητής και διευθυντής στο Τμήμα Ανθρωποκτονιών. Ο επιθεωρητής καλείται να εξιχνιάσει τη δολοφονία του Αλφόνς Ζάουμπερ, ενός ιδιαίτερα αγαπητού ανθρώπου και ευεργέτη πολλών ιδρυμάτων.

  Κανείς δεν είχε καταλάβει πώς έγινε το μοιραίο. Απομακρύνθηκε από τους καλεσμένους του, προφανώς πηγαίνοντας προς τις τουαλέτες και βρέθηκε δολοφονημένος μέσα σε μια λίμνη αίματος – κυριολεκτικά.

  Οι έρευνες για τον δολοφόνο ξεκινούν αμέσως και ο επιθεωρητής βάζει στον πάγο τις διακοπές που είχε προγραμματίσει με την οικογένειά του. Η πίεση από τους ανωτέρους του για άμεση εξιχνίαση του εγκλήματος είναι μεγάλη. Εξίσου μεγάλη όμως είναι και η απογοήτευση της οικογένειάς του από τη ματαίωση των διακοπών.

  Ενώ οι έρευνες βρίσκονται ακόμη σε αρχικό στάδιο, στο γραφείο του επιθεωρητή εμφανίζεται ένας ιδιόρρυθμος τύπος που ομολογεί την ενοχή του για τον φόνο του Αλφόνς Ζάουμπερ.

  Είναι άραγε πράγματι αυτός ο δολοφόνος; Θα δοθεί σύντομα ένα τέλος σε αυτή την υπόθεση;

  Τα τηλέφωνά μου, το προσωπικό αλλά και της Υπηρεσίας, δεν είχαν σταματήσει να χτυπούν. Ήμουν το όνομα που πουλούσε αυτή την εποχή αλλά το μόνο που θα μπορούσα να πουλήσω πολύ ακριβά, θα ήταν το τομάρι μου και την τιμή μου.

  Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα που διαβάζεται με μια ανάσα χωρίς να προκαλεί καμιά πνευματική κόπωση στους αναγνώστες. Αντιθέτως, οι ανατροπές στην υπόθεση κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον, ενώ η αφήγηση ρέει και παρασύρει τους αναγνώστες.

  Ο ήρωας του βιβλίου, ο επιθεωρητής Γκερντ Τσίμερμαν, προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στο καθήκον και την οικογένειά του. Ο συγγραφέας δημιουργεί έναν ήρωα που αγαπά τη δουλειά του, έχει πολλές ικανότητες και σπουδαίες επιτυχίες στην καριέρα του, αλλά παράλληλα, η οικογένειά του παίζει σημαντικό ρόλο στη ζωή του.

  Ο συγγραφέας, με την άλλη του ιδιότητα, αυτή του ιατρού, παντρεύει τις γνώσεις του (χρήσιμες στην εξέλιξη της ιστορίας) με τη συγγραφική του δεινότητα και προσφέρει στο αναγνωστικό κοινό ένα βιβλίο που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τα αντίστοιχα σκανδιναβικά αστυνομικά μυθιστορήματα που μεταφράζονται στη χώρα μας. Ένα ενδιαφέρον βιβλίο που θα σας κρατήσει καλή συντροφιά.

  Περίληψη:

  «Γενικά στη ζωή, φτάνει ένα ανεπαίσθητο θρόισμα του αέρα για να γκρεμίσει την περίτεχνη κατασκευή σου με τα τραπουλόχαρτα. Τότε διαπιστώνεις πως ίσως αξιολόγησες λανθασμένα τις προτεραιότητές σου».

  Για τον επιθεωρητή Γκερντ Τσίμερμαν ωστόσο, αυτό το «ανεπαίσθητο θρόισμα» ήταν η δολοφονία του μεγάλου ευεργέτη, Αλφόνς Ζάουμπερ. Εξαιτίας αυτού του γεγονότος αναγκάζεται να ακυρώσει τις προγραμματισμένες διακοπές με την οικογένειά του, κάτι που θα προκαλέσει μια έκρηξη μεγατόνων. Τώρα, το γεγονός ότι ο ίδιος έχει αναλάβει την υπόθεση της δεκαετίας, αφήνει παγερά αδιάφορους τη γυναίκα και τα παιδιά του, τους οποίους νοιάζει μόνο να τον έχουν κοντά τους. Σαν να μην έφτανε αυτό, η υπόθεση πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο. Η πίεση από τους ανωτέρους είναι τεράστια και τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους είναι περιστασιακά και άνευ σημασίας. Όσο για τους υπόπτους, είτε είναι άφαντοι είτε ανύπαρκτοι. Όλα αυτά μέχρι να εμφανιστεί ένας αινιγματικός άντρας ο οποίος αλλάζει όλα τα δεδομένα.

  Ο Στάθης Βλαχάκος εστιάζει στον άνθρωπο πίσω από την έρευνα σκιαγραφώντας με μεγάλη ακρίβεια τον χαρακτήρα του Γκερντ Τσίμερμαν· τις εμμονές, τα κίνητρα, την προσπάθειά του να ισορροπήσει ανάμεσα στο καθήκον και στις επιθυμίες του. Ο συγγραφέας ωστόσο δεν παραλείπει να χτίσει και μια ενδιαφέρουσα πλοκή, που με τις ανατροπές της κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον μέχρι την τελευταία σελίδα. Ο αναγνώστης παρακολουθεί την υπόθεση μέσα από τα μάτια του επιθεωρητή και καλείται να απαντήσει στο κρίσιμο ερώτημα: Ήταν ένοχος;

  Αν ήταν ένοχοςΣτοιχεία βιβλίου

  Τίτλος: Αν ήταν ένοχος

  Συγγραφέας: Στάθης Β. Βλαχάκος

  Εκδόσεις: Πνοή  

  ISBN: 978-618-5520-22-9

  Σελίδες: 256

  Ημ. Έκδοσης: 09/2021

  Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  εισάγετε το σχόλιό σας!
  παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ