Τετάρτη, 4 Οκτωβρίου, 2023
More
  ΑρχικήΠαιδική ΛογοτεχνίαΗλικίες 0-3Αν σε χάσω, μικρέ ελέφαντα... - Κωνσταντίνα Αρμενιάκου

  Αν σε χάσω, μικρέ ελέφαντα… – Κωνσταντίνα Αρμενιάκου

  -

  Από τις Εκδόσεις Μίνωας κυκλοφορεί το νέο εικονογραφημένο βιβλίο της Κωνσταντίνας Αρμενιάκου «Αν σε χάσω, μικρέ ελέφαντα…». Οι υπέροχες εικόνες του βιβλίου είναι της Zafouko Yamamato. Απευθύνεται σε ηλικίες 3+.

  Προσωπική άποψη: Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Πρόκειται για ένα βιβλίο που αναφέρεται στην απώλεια. Η απώλεια έχει πολλές μορφές. Μπορεί να είναι ένα αγαπημένο παιχνίδι, ένα κατοικίδιο, ένας φίλος, ένα μέλος της οικογένειας. 

  Τα συναισθήματα που προκαλεί μια απώλεια δεν είναι πάντα εύκολα ως προς τη διαχείρισή τους. Σύμφωνα με τους ψυχολόγους, τα στάδια του πένθους είναι πέντε: άρνηση, θυμός, διαπραγμάτευση, θλίψη και αποδοχή.

  Ο ήρωας του βιβλίου, ένα μικρό αγόρι, χάνει το αγαπημένο του λούτρινο ελεφαντάκι. 

  Αν σε χάσω, μικρέ ελέφαντα, εσένα που μου κρατάς συντροφιά νύχτα και μέρα, αν καταλάβω ότι σε έχασα, στην αρχή, δε θα μπορώ να το πιστέψω.

  Όχι! Όχι! θα φωνάξω. Δε γίνεται να έχασα τον αγαπημένο μου ελέφαντα. Κάπου εδώ γύρω θα είναι. Θα ψάξω καλύτερα.

  Το αγόρι της ιστορίας μας περνάει από όλα τα στάδια. Αρνείται να πιστέψει ότι το αγαπημένο του λούτρινο, που τον συντρόφευε παντού και πάντα, τώρα έχει χαθεί. 

  Θα βιώσει θυμό τόσο για την απώλεια του αγαπημένου του ελέφαντα, όσο και με όλους εκείνους που θα σπεύσουν να τον παρηγορήσουν. 

  Στη συνέχεια, θα περάσει στη διαπραγμάτευση. Θα συνομιλεί με τον εαυτό του για αυτή την απώλεια, θα σκεφτεί τι θα μπορούσε να είχε πράξει για να μην έχανε τον ελέφαντα που τόσο αγαπούσε.

  Κι ύστερα θα έρθει η θλίψη.

  Δεν θα έχω όρεξη να παίξω σκάκι με τον μπαμπά, γιατί εσύ μου δείχνεις πάντα τις πιο έξυπνες κινήσεις. Δε θα έχω όρεξη να παίξω με τον φίλο μου τον Μάρκο, γιατί εσύ κάνεις τον διαιτητή και μαρτυράς όλες τις αδικίες. 

  Για να ξεπεραστεί κάθε απώλεια, χρειάζεται χρόνος. Κάθε άνθρωπος σίγουρα αντιδρά διαφορετικά και ο απαιτούμενος χρόνος για να φτάσει στην αποδοχή μπορεί να διαφέρει. 

  Κείμενο και εικόνες βοηθούν πολύ το παιδί αναγνώστη να εκφράσει τα συναισθήματά του, να κατανοήσει την απώλεια και να την αποδεχτεί. Έχοντας διαβάσει πολλά βιβλία που αναφέρονται στο συγκεκριμένα θέμα, θεωρώ το βιβλίο της Κωνσταντίνας Αρμενιάκου το πιο ιδανικό. 

  Πιάνει τον αναγνώστη από το χέρι και τον βοηθά βήμα βήμα να βιώσει τα στάδια της απώλειας, να μη νιώσει άβολα για τα συναισθήματά του, μέχρι να φτάσει στην αποδοχή.

  Ένα βιβλίο αληθινό και τρυφερό και παρήγορο.  

  Περίληψη: Τι θα συμβεί αν σε χάσω, μικρέ ελέφαντα;
  Στην αρχή δε θα το πιστεύω…
  Έπειτα θα θυμώσω…
  Θα σκεφτώ τι έκανα λάθος…
  Θα λυπηθώ…
  Μα μια μέρα, μετά από καιρό, θα πω:
  ― Εντάξει, όλα θα πάνε καλά!

  Στοιχεία βιβλίου

  Αν σε χάσω, μικρέ ελέφαντα - Κωνσταντίνα ΑρμενιάκουΤίτλος: Αν σε χάσω, μικρέ ελέφαντα…

  Συγγραφέας: Κωνσταντίνα Αρμενιάκου

  Εικονογράφος: Zafouko Yamamoto

  Εκδόσεις: Μίνωας

  ISBN: 978-618-02-2254-8

  Σελίδες: 32

  Ημερομηνία έκδοσης: 1/09/2022

  Επιμέλεια: Ζωή Τσούρα

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  εισάγετε το σχόλιό σας!
  παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ