Τετάρτη, 19 Φεβρουαρίου, 2020
More
  Αρχική Βιογραφίες Αντώνης Λιβάνης

  Αντώνης Λιβάνης

  -

  Αντώνης Λιβάνης

  Γράφει η Χαρά Δελλή

  Ο Αντώνης Λιβάνης, γεννημένος στην Πάτρα το καλοκαίρι του 1925, ήταν επιχειρηματίας, εκδότης και πολιτικός με καταγωγή από τα Καλάβρυτα. Σπούδασε στην Ανώτατη Εμπορική Σχολή (σημερινό Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών) και ασχολήθηκε με τις επιχειρήσεις.

  Εκδοτικά, το 1972, δημιούργησε τον Εκδοτικό Οργανισμό Λιβάνη -Νέα Σύνορα, τότε-, μία από τις μεγαλύτερες και πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις στον κλάδο των εκδόσεων και πολιτικά, υπήρξε ο μακροβιότερος και πιο έμπιστος συνεργάτης του Ανδρέα Παπανδρέου κι ένα από τα ιδρυτικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Διετέλεσε Γενικός Διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου του Πρωθυπουργού και Υπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ. Έζησε έντονο βίο. Εθνική Αντίσταση, εξορία, αληθινές φιλίες, ασυμβίβαστες ρήξεις,  κάποια από τα συμβάντα που ξεχωρίζουν κατά τα 94 έτη της ζωής του.

  Τα ωραιότερα αναγνώσματα έφεραν τη σφραγίδα των εκδόσεων Λιβάνη. Jorge Amado, Gabriel José García Márquez, Anja Meulenbelt, Elia Kazan, Oriana Fallaci, Dan Brown και Paulo Coehlo είναι κάποιοι από τους πιο γνωστούς συγγραφείς που κυκλοφορούν από τον φερώνυμο εκδοτικό οίκο.

  …μαχητής της οικογένειας και της ελευθερίας, σεμνός και αφοσιωμένος…

  Παρότι ο Λιβάνης θεωρείται ένας από τους πιο γνωστούς, αναγνωρισμένους και πετυχημένους εκδότες της μεταπολίτευσης, είναι ωστόσο αυτός που έκανε γνωστό τον οίκο, κυρίως χάρη στους ξένους συγγραφείς και τις μεγάλες επιτυχίες.

  H φιλοτεχνία καθώς και το ενδιαφέρον για τον πολιτισμό, τις τέχνες και τα γράμματα χαρακτήριζαν πάντα τον Αντώνη Λιβάνη. Ως εκδότης με ενόραση και πάθος για το βιβλίο, έκανε γνωστά στο ελληνικό κοινό μερικά από τα πιο μεγάλα ονόματα της γαλλικής σκέψης και λογοτεχνίας. Εκτός από εμβληματικά μυθιστορήματα του Victor Hugo και του Emile Zola, ως και τα πρόσφατα Νόμπελ λογοτεχνίας Jean-Marie Le Clézio και Patrick Mondiano, μετέφρασε πολλούς σημαντικούς εκπροσώπους του γαλλόφωνου noir μυθιστορήματος όπως οι Georges Simenon, Fred Vargas και Caryl Ferey.

  Ως άνθρωπος του πνεύματος και του διαλόγου, έδινε ιδιαίτερη βαρύτητα στην έκδοση και μετάφραση δοκιμίων όπως του Edgar Morin, των φιλοσόφων André Gortz και André Comte-Sponville καθώς και του ψυχολόγου Boris Cyrulnik.

  O Εκδοτικός Οργανισμός Λιβάνη, εκτός από κάθε επιχειρηματική του δραστηριότητα, συμμετέχει και σε έργα για την κοινωνία με πολιτιστικό και εκπαιδευτικό περιεχόμενο. Χορηγεί θεατρικές, χορευτικές, μουσικές ομάδες, εξοπλίζει με βιβλία σχολικές βιβλιοθήκες και εκπολιτιστικούς συλλόγους και ιδιαίτερα στις ακριτικές περιοχές της χώρας. Ευαισθητοποιείται στην ανάγκη των αναγνωστών που έχουν έντονο κοινωνικό προβληματισμό και έχει δημιουργήσει ειδική σειρά βιβλίων που όχι μόνο ενημερώνουν αλλά και δίνουν στον αναγνώστη την ικανότητα και τα εργαλεία για την περαιτέρω έρευνα.

  Αντώνης Λιβάνης

  Ο Αντώνης Λιβάνης ήταν παντρεμένος με την Κατερίνα Κατέχου και είχε δύο παιδιά, τον Ηλία (που σήμερα διευθύνει τον εκδοτικό οίκο) και την Γιώτα.

  Το ταλέντο μπορεί να σε πάει μακριά αλλά ένας καλός εκδότης σε πάει παντού και σε ανεβάζει ψηλά…

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here