Τρίτη, 20 Οκτωβρίου, 2020
More
  Αρχική Παιδική Λογοτεχνία Ηλικίες 13-16 Μια τηγανιά πατάτες - Ματίνα Παναγιωτελίδου

  Μια τηγανιά πατάτες – Ματίνα Παναγιωτελίδου

  -

  Μια τηγανιά πατάτες

  Προσωπική άποψη: Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Το εφηβικό – νεανικό μυθιστόρημα της συγγραφέως Ματίνας Παναγιωτελίδου «Μια τηγανιά πατάτες» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη.

  Πολλές φορές, διαβάζοντας ένα εφηβικό – νεανικό μυθιστόρημα ενός συγγραφέα από το εξωτερικό, διαπιστώνω ότι σε σχέση με τους Έλληνες ομότεχνούς του, δε διστάζει  να μιλήσει ανοιχτά για θέματα που απασχολούν τους έφηβους χωρίς κανένα ταμπού. Το συγκεκριμένο βιβλίο όμως, τολμά να μιλήσει ανοιχτά για πολλά θέματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι στη χώρα μας.

  Το βιβλίο «Μια τηγανιά πατάτες» έχει διακριθεί σε διαγωνισμό που προκήρυξε το Τμήμα Επιστημών της Προσχολικής Αγωγής και του Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

  Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα που απευθύνεται σε εφήβους, αλλά και ενήλικες. Η Ζωή, η ηρωίδα της ιστορίας, μην αντέχοντας το επικείμενο διαζύγιο των γονιών της αλλά και την αδιαφορία τους απέναντί της, αποφασίζει να πάει στο χωριό όπου ζει η γιαγιά της. Παρηγοριά σε αυτές τις δύσκολες στιγμές που περνά, οι ιστορίες που γράφει, δημιουργώντας μια ηρωίδα ακριβώς όπως θα ήθελε εκείνη να είναι στη ζωή της.

  Μήπως δεν είναι και η αδιαφορία κακοποίηση; Δεν με χτύπησαν, δε μου φώναξαν, δεν αναγκάστηκα να δουλέψω ή να το σκάσω κυνηγημένη, αλλά αυτό είναι μόνο; Κάνεις ένα παιδί, το γεμίζεις αγκαλιές, αγάπη, υποσχέσεις, ένα σωρό οικογενειακές φωτογραφίες, λόγια, λόγια, λόγια… και ξαφνικά αποφασίζεις πως ο τρόπος ζωής σου δε σου πάει, πως δεν ταιριάζεις και θέλεις να χωρίσεις.

   

  Στο χωριό θα γνωρίσει τον Γιάννη, ένα αγόρι από την Αίγυπτο που ζει με τη μητέρα του και τη βοηθά στα θερμοκήπια που έχουν. Στο χωριό θα έρθουν και δυο αδέλφια που αντιμετωπίζουν και αυτά διάφορα οικογενειακά προβλήματα.

  Μια τηγανιά πατάτες

  Η Ζωή θα έρθει πιο κοντά σε αυτά τα παιδιά, τη Νίνα και τον Άλεξ. Όταν η Νίνα τής ανοίξει την καρδιά της, θα διαπιστώσει ότι τα δικά της προβλήματα δεν είναι τόσο σοβαρά όσα αυτά που αντιμετωπίζει η Νίνα και ο αδελφός της.

  Τι ρόλο θα παίξει ο Γιάννης στη σχέση της Ζωής με τα δύο αδέλφια; Γιατί η μαμά της Ζωής αδιαφορεί για εκείνη; Τι κρύβεται πίσω από την αδιαφορία αυτή;

  Ένα μυθιστόρημα που αναφέρεται στο διαζύγιο, την κατάθλιψη, την εξάρτηση από αλκοόλ και χάπια, την ενδοοικογενειακή βία, την ξενοφοβία και τον ρατσισμό.

  Μιλάει ανοιχτά. Δεν καλύπτει τα προβλήματα των ηρώων. Δεν χρησιμοποιεί ένα μαγικό ραβδί για να τα λύσει. Η συγγραφέας ξέρει ότι και στην πραγματική ζωή, τίποτα δεν λύνεται με τρόπο μαγικό. Χρειάζεται υπομονή, επιμονή, δύναμη και πίστη.

  Ένα βιβλίο που μιλάει στην καρδιά του αναγνώστη και τον γεμίζει με δύναμη για να αγωνιστεί, να βγει στην επιφάνεια από τον πάτο του βυθού που έχει βρεθεί.

  Περίληψη: Πόσο ήρωας πρέπει να είσαι για να διασχίσεις με επιτυχία το επικίνδυνο μονοπάτι που οδηγεί από την εφηβεία στην ενηλικίωση; Τι θα σε βοηθήσει όταν η ζωή μοιάζει να σου παίζει άσχημα παιχνίδια;

  Η δεκαπεντάχρονη Ζωή νιώθει ασφυκτικά στο διαμέρισμά της στην Αθήνα. Οι χωρισμένοι γονείς της δείχνουν να την παραμελούν, καθώς είναι βουτηγμένοι στις δικές τους έγνοιες. Δραπετεύει λοιπόν από ό,τι την πληγώνει και αναζητά καταφύγιο στο χωριό της γιαγιάς της, Άννας, όπου ονειρεύεται να περάσει ένα ήρεμο καλοκαίρι.

  Στο χωριό θα συνδεθεί με τον Γιάννη, έναν δεκαοχτάχρονο Ελληνοαιγύπτιο, και λίγο αργότερα με τον Άλεξ και τη Νίνα, δύο αδέρφια από την Αθήνα. Καθένας από τους νέους της φίλους ακολουθεί τους δικούς του κώδικες και η Ζωή σύντομα θα χρειαστεί να διαλέξει ανάμεσά τους.

  Μια σειρά από δραματικά γεγονότα θα κλονίσουν τον ψυχικό της κόσμο. Για να ισορροπήσει, θα χρειαστεί να κατανοήσει, να συγχωρέσει και να δώσει δεύτερες ευκαιρίες, φτιάχνοντας έναν καινούριο, πιο ώριμο εαυτό. Θα τα καταφέρει; Με ποιο τίμημα; Πόσο επώδυνος μπορεί να είναι ο δρόμος προς την ενηλικίωση;

  Το πρώτο μυθιστόρημα της Ματίνας Παναγιωτελίδου μιλά για τις ανατροπές και τα ρίσκα στις ζωές των εφήβων. Για τη φάση εκείνη της ζωής τους που χρειάζεται να μείνουν πιστοί στον εαυτό τους, αλλά συγχρόνως να συμφιλιωθούν με τον κόσμο των ενηλίκων προσπαθώντας να βρουν την ισορροπία τους.

  Στοιχεία Βιβλίου

  Τίτλος: Μια τηγανιά πατάτες

  Συγγραφέας: Ματίνα Παναγιωτελίδου

  Εκδόσεις: Καστανιώτης

  ISBN: 978-960-03-6440-8

  Ημ. Έκδοσης: 16/10/2018

  Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα

  Επεξεργασία κεντρικής εικόνας: Στραύκου Στέλλα

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here