Τρίτη, 27 Οκτωβρίου, 2020
More
  Αρχική Παιδική Λογοτεχνία Ηλικίες 0-5 Από καρδιά σε καρδιά όλα είναι δυνατά - Ζωή Νικητάκη

  Από καρδιά σε καρδιά όλα είναι δυνατά – Ζωή Νικητάκη

  -

  Από καρδιά σε καρδιά όλα είναι δυνατά. Λατρεύω τα παραμύθια, και ιδιαίτερα εκείνα που γλυκαίνουν την ψυχή και σε μαγεύουν με τη γλώσσα που έχει χρησιμοποιήσει ο συγγραφέας. Εκείνα που σε ταξιδεύουν σε μέρη μαγικά και καιρούς αλλοτινούς.

  Προσωπική άποψη: Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Από καρδιά σε καρδιά όλα είναι δυνατά – Ζωή Νικητάκη

  Δύο τέτοια παραμύθια συνάντησα στο βιβλίο της συγγραφέως Ζωής Νικητάκη «Από καρδιά σε καρδιά όλα είναι δυνατά». Μια εξαιρετική έκδοση, φροντισμένη μέχρι και την παραμικρή λεπτομέρεια. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Αλφάβητο Ζωής». Το βιβλίο συνοδεύεται από 18 εικόνες που ζωγράφισε η ίδια η συγγραφέας, αλλά και από δύο cd με την αφήγηση των παραμυθιών από τη συγγραφέα, μουσική σύνθεση του Νίκου Κριτσέλη και ερμηνεία του Στέλιου Καρπαθάκη.

  «Το παραμύθι της Ροδιάς» είναι το πρώτο που θα διαβάσει ο αναγνώστης σε αυτό το βιβλίο. Όπως αναφέρει στο βιβλίο η συγγραφέας, το παραμύθι το άκουσε από την αφηγήτρια Σάσα Βούλγαρη, και χρόνο με τον χρόνο, αυτό μιλούσε μέσα της και ζωντάνεψε, ξεδιπλώνοντας τα φτερά του.

  Θυμόταν πως, όταν ήταν μικρός, η μητέρα του συνέχεια του έλεγε ότι με τη φαντασία μας μπορούμε να δώσουμε στο όνειρο πνοή και να κάνουμε ως και το αδύνατο δυνατό, ως και το άπιαστο να γίνει μπορετό. Φτάνει να έχουμε μέσα στο αόρατο πουγκί της καρδιάς μας, εκεί που τους σπόρους των ονείρων μας φυλάμε μυστικά, μια στάλα θέλησης, δυο στάλες πίστης κι αγάπη ένα ολόκληρο σακί.

  Εκτός από την όμορφη ιστορία, εκείνο που λάτρεψα είναι ο τρόπος γραφής. Ο πλούτος της γλώσσας, που αγγίζει την ψυχή του κάθε αναγνώστη.

  Στο δεύτερο παραμύθι, «Όλα είναι δυνατά, αν τα ονειρεύεσαι», η συγγραφέας μας οδηγεί στη Θαυματοχώρα. Εκεί που οι άνθρωποι πιστεύουν στα θαύματα και τα δημιουργούν. Από την άλλη πλευρά όμως, υπάρχει και η Σκιοχώρα, εκεί που τα όνειρα χάθηκαν, όπως και η ελπίδα. Τα χρώματα έφυγαν κι αυτά κι έμεινε μόνο το γκρι, να σκεπάζει τη χώρα μαζί με τον Αυτοκράτορα Φόβο που την κυβερνά.

  Εκεί που τελειώνει  η χρυσαφιά του κόσμου πλευρά, απλώνεται η άλλη του πλευρά, που τα χρώματά του έχουν ξεθωριάσει. Τόσο, που φαίνονται σαν να ’χουν όλα βαφτεί γκρι, μα η αλήθεια είναι πως τα χρώματα δεν έχουν για πάντα χαθεί.

  Πώς θα καταφέρει η Σκιοχώρα να αποκτήσει και πάλι χρώματα; Θα ξανακάνουν όνειρα οι κάτοικοί της;

  Ένα βιβλίο που θα διαβαστεί ξανά και ξανά. Από τα παραμύθια που θέλεις να διαβάσεις ή να ακούσεις δίπλα στο τζάκι τις κρύες νύχτες του χειμώνα και να ταξιδέψεις παρέα με νεράιδες, μάγους και πουλιά με ανθρώπινη λαλιά. Τα παραμύθια σαν και αυτά απευθύνονται σε όλους, μεγάλους και μικρούς. Ακολουθείς την κόκκινη κλωστή τους και υφαίνεις με αυτή τα μονοπάτια που θα συναντήσεις στο ταξίδι που σου προσφέρουν.

  Τα παραμύθια είναι λένε σαν τα πουλιά!

  Έρχονται από μακριά,

  Κάθονται πάνω στον ώμο σου και σου μιλάνε.

  Τα πουλιά αυτά λένε πως τ’ ακούνε μόνο τα παιδιά

  Και όσοι έχουν καθαρή καρδιά.

  Περίληψη: Πώς μπορούμε να κρατήσουμε άσβεστη την πίστη μας στη ζωή! Πώς μπορούμε να μεταμορφώσουμε την πραγματικότητα και των θαυμάτων να γίνουμε οι δημιουργοί!

  Το βιβλίο περιλαμβάνει το παραμύθι της Ροδιάς “Από καρδιά σε καρδιά όλα είναι δυνατά!” και το παραμύθι “Όλα είναι δυνατά αν τα ονειρεύεσαι!”. Προλογίζει ο Γιώργος Χρηστάκης.

  Στοιχεία Βιβλίου

  Τίτλος: Από καρδιά σε καρδιά όλα είναι δυνατά

  Συγγραφέας: Ζωή Νικητάκη

  Εκδόσεις: Αλφάβητο Ζωής

  ISBN: 9786185340056

  Έτος έκδοσης: 2019

  Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα

  Προηγούμενο άρθροStarfield Library
  Επόμενο άρθροΑποθαλασσία – Αχιλλέας Φιστουρής

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here