Παρασκευή, 21 Ιουνίου, 2024
More

  Απόλυτη αγάπη μου – Gabriel Tallent

  -

  Απόλυτη αγάπη μου

  Προσωπική άποψη: Παναγιώτα Γκουτζουρέλα

  Η Τερτλ (Τζούλια) Άλβεστον, ηλικίας δεκατεσσάρων ετών, ζει στην Καλιφόρνια, σε ένα απομονωμένο σπίτι, μαζί με τον πατέρα της. Έναν άντρα περιθωριακό, που εμπράκτως δηλώνει ενάντια στο κατεστημένο και τις κοινωνικές συμβάσεις και είναι πεπεισμένος πως η συντέλεια του κόσμου, μέσω της περιβαλλοντικής καταστροφής, πλησιάζει. Έναν άντρα χαρισματικό στον λόγο, πανέξυπνο, χειριστικό, που μεγαλώνει την κόρη του μαθαίνοντάς της πώς να επιβιώσει από την επικείμενη καταστροφή.

  Η ζωή της Τερτλ περιορίζεται στο σχολείο, στο σπίτι και στις σποραδικές επισκέψεις στο τροχόσπιτο του παππού της. Κοινωνικά απομονωμένη, συναισθηματικά εξαρτημένη από τον πατέρα της και με κατεστραμμένη αυτοεκτίμηση, επιλέγει να μην έχει φίλους, επιλέγει να μη μιλάει σε ανθρώπους, φοβούμενη μήπως και αποκαλύψει την αλήθεια. Μια αλήθεια που συγκλονίζει.

  Όταν ο παππούς πεθαίνει, ο πατέρας της Τερτλ εξαφανίζεται για μερικούς μήνες. Η δεκατετράχρονη καλείται να τα βγάλει πέρα μόνη της. Αναζητά συντροφιά σε δύο συνομήλικα αγόρια που είχε γνωρίσει σε μία εξόρμησή της στη φύση παλιότερα και τα είχε βοηθήσει να μη χαθούν. Ο ένας λέγεται Τζέικομπ. Ένα αγόρι που για την Τερτλ πυροδοτεί μία νέα ζωή, μια ζωή με φίλους και μια γνωριμία με όλα όσα χλεύαζε ο πατέρας της και την είχε απομονώσει.

  Η επιστροφή του πατέρα στο σπίτι, συνοδεία μιας δεκάχρονης που βρήκε σε ένα βενζινάδικο, βρίσκει την Τερτλ διχασμένη. Από τη μια, αγαπάει αυτόν τον άντρα, τον πατέρα της. Από την άλλη, ξέρει πλέον πώς πρέπει να είναι η ζωή της.

  Όλα ανατρέπονται όταν η Τερτλ σηκώνει το ανάστημά της και αποφασίζει να ορίσει η ίδια τη ζωή της.

  Η ψυχολογική καταπίεση που δέχεται η Τερτλ από τον πατέρα της φαίνεται από τις πρώτες σελίδες. Η σωματική και σεξουαλική καταπίεση ξετυλίγεται σταδιακά. Σοκάροντας. Το σύνδρομο Στοκχόλμης με τον πατέρα στη θέση του τυράννου. Η Τερτλ είναι υποχείριο ενός ψυχολογικά διαταραγμένου ανθρώπου που την έχει πείσει πως της αξίζει αυτός ο τρόπος ζωής, πως αυτή είναι η μοίρα της: να είναι οι δυο τους μαζί.

  Την αγκαλιάζει κι εκείνη στέκεται εκεί, τα μπράτσα του σφίγγουν τη μέση της. «Πόσο μεγάλη γίνεσαι μέρα με τη μέρα» της λέει, «πόσο δυνατή. Η αγαπημένη μου. Η απόλυτη αγάπη μου».

  «Ναι» λέει η Τερτλ.

  «Μόνο δική μου;»

  «Μόνο δική σου» λέει κι αυτός πιέζει το πρόσωπό του στους γοφούς της, το πιέζει βίαια, με μια αίσθηση επείγοντος, σηκώνει το βλέμμα προς το πρόσωπό της, τα μπράτσα του γύρω από τη βάση της ραχοκοκαλιάς της.

  «Μου το υπόσχεσαι;» λέει.

  «Υπόσχομαι».

  Η Τερτλ είναι ένα κορίτσι με δυσλειτουργική συμπεριφορά που δεν αφήνει κανέναν να την πλησιάσει και απαξιώνει κάθε προσπάθεια προσέγγισής της. Αντιμετωπίζει με περιφρόνηση τις γυναίκες. Η θεωρία της για τον κόσμο σχετίζεται με τις αντιλήψεις του πατέρα της γι’ αυτόν. Η εξάρτησή της από την παρουσία αυτού και την έγκρισή του καθορίζουν τις πράξεις της. Η άποψη για τον εαυτό της είναι αυτή που της έχει επιβληθεί: ένα κορίτσι ανάξιο, ανίκανο, μίζερο και χωρίς αξία:

  …ξέχνα τα όλα αυτά, βρομιάρα, το μυαλό σου είναι αρρωστημένο και δεν μπορείς να έχεις εμπιστοσύνη στον εαυτό σου και δεν ξέρεις καν τι να πιστέψεις παρά μόνο ότι τον αγαπάς και τα πάντα ξεκινούν από εκεί και εκεί καταλήγουν.

  …είσαι σκληρός μαζί μου, αλλά είσαι καλός για μένα, και χρειάζομαι τούτη τη σκληράδα σου. Έχω ανάγκη να είσαι σκληρός μαζί μου γιατί εγώ δεν είμαι καλή για μένα και με αναγκάζεις να κάνω αυτό που θέλω αλλά δεν μπορώ να το κάνω από μόνη μου…

  Οι μήνες απουσίας του πατέρα είναι καθοριστικοί. Το κορίτσι έρχεται σε επαφή και με άλλους ανθρώπους που την αποδέχονται, την αγαπούν, τη φροντίζουν. Της δείχνουν πως υπάρχει και άλλος τρόπος ζωής πέρα από αυτόν που γνωρίζει. Της δίνουν τη δύναμη και την ώθηση να αντιδράσει. Ένα κορίτσι που καταφέρνει να βρει το θάρρος να αντιμετωπίσει αυτόν που αγαπά. Που βρίσκει την τόλμη να διεκδικήσει. Δεν γίνεται να μην αγαπήσεις αυτό το κορίτσι που μισεί τον εαυτό του, που αγαπά και μισεί ταυτόχρονα τον πατέρα/τέρας, που βασανίζεται από την ανάγκη της για ανθρώπινη επαφή, που αγαπάει και προστατεύει όσους αγαπά, που βάζει πάνω απ’ όλα την αξιοπρέπεια. 

  Ο πατέρας είναι ένας άθλιος, εγωπαθής άνθρωπος που θεωρεί πως η δική του συναισθηματική κενότητα οφείλεται στο ότι μεγάλωσε με γονείς που ήταν σκληροί μαζί του και έναν πατέρα που πολέμησε μόνο και μόνο για την ευχαρίστηση να σκοτώνει. Η γυναίκα του χάνεται στη θάλασσα αφήνοντάς τον μόνο με ένα παιδί. Ιδιαίτερα έξυπνος και χειριστικός, έχοντας ως προτεραιότητά του τη δική του καλοπέραση, δίνει στην κόρη του τη θέση της συντρόφου, της μαθήτριας, της φίλης, του αντικειμένου της σκληρότητάς του. Καταφέρνει να υπονομεύσει κάθε προσπάθεια να αποδεσμευτεί η κόρη του από τον ασφυκτικό κλοιό που έχει πλέξει γύρω της. Ένα γοητευτικό κάθαρμα που καταφέρνει να γίνεται πάντα το δικό του. Οι εμμονές του, τα συναισθηματικά του σκαμπανεβάσματα και οι πράξεις του, τον καθιστούν απόλυτα μισητό. Το τέλος του αποτελεί την απόλυτη δικαίωση, την επίδοση δικαιοσύνης, τη -στρατηγικά τοποθετημένη από άποψη μυθοπλασίας- λύτρωση. 

  Εξαιρετική η σκιαγράφηση των χαρακτήρων που χαρακτηρίζονται από πολυπλοκότητα. Έντονο στις περιγραφές και γλαφυρό στις λεπτομέρειες. Ένα σκοτεινό μυθιστόρημα. Ανατριχιαστικό και μακάβριο στο μεγαλύτερο μέρος του. Μια ιστορία πόνου και φρίκης. Ωμή βία. Σκηνές τρομακτικές με έναν ενήλικα να κακοποιεί ποικιλοτρόπως μία έφηβη. Μακάβριες περιγραφές και άσχημο λεξιλόγιο, αλλά και γλαφυρές περιγραφές του τοπίου του Μοντετσίνο, λες και η ομορφιά της φύσης μπορεί να αντιπαραβληθεί με την ασχήμια που βιώνει η Τερτλ. Ένα μυθιστόρημα που διαβάζεις με δυσκολία, καθώς το θέμα του είναι ανατριχιαστικό αλλά σίγουρα, κλείνοντας το βιβλίο, δεν έχεις τελειώσει μαζί του. Γιατί η ιστορία της Τερτλ δεν είναι κάτι που ξεχνιέται. 

  Το συνιστώ ανεπιφύλακτα. Είναι ένα βιβλίο αυθεντικό, από αυτά που σε μαγεύουν αλλά και σε ταρακουνούν, που σε παρασέρνουν μαζί τους και σε κατατρέχουν για πολύ καιρό.

  Η μόνη μου ένσταση είναι στην πρόθεση του συγγραφέα για να γραφτεί αυτό το βιβλίο: θέλησε να δώσει στον αναγνώστη την ιστορία μιας έφηβης που επαναστατεί ενάντια στη σωματική, ψυχική και λεκτική κακοποίηση ενός απαράδεκτου πατέρα, χρησιμοποιώντας τη δύναμη του λόγου για να αποδώσει με κάθε λεπτομέρεια όλες της εκφάνσεις αυτής της κακοποίησης; Ή πρωταρχικός στόχος του ήταν να σοκάρει και να προσφέρει μία αρρωστημένη και -κατά συνέπεια- εθιστική οπτική μιας ιστορίας κακοποίησης; 

  Περίληψη: Στα δεκατέσσερά της, η Τερτλ Άλβεστον, περιφέρεται στα δάση κατά µήκος της ακτής της Βόρειας Καλιφόρνια. Τα ποτάµια, οι λιµνούλες που σχηµατίζει η παλίρροια, τα βραχώδη νησάκια είναι τα στέκια, οι κρυψώνες, τα καταφύγιά της. Μπορεί να περιπλανιέται χιλιόµετρα ολόκληρα. Όµως, ενώ ο φυσικός κόσµος γύρω της είναι αχανής, το προσωπικό της σύµπαν είναι στενό, ασφυκτικό, επικίνδυνο. Η Τερτλ έχει µεγαλώσει µέσα στην αποµόνωση µετά τον θάνατο της µητέρας της, υπό την απόλυτη κυριαρχία του πατέρα της, ενός µονοµανούς αντισυστηµικού που προετοιµάζεται για την επερχόµενη περιβαλλοντική καταστροφή, ενός άντρα µε εντυπωσιακή ευγλωττία που εντελώς απρόβλεπτα γίνεται βίαιος και τροµακτικός.

  Η ζωή της Τερτλ περιορίζεται στο σχολείο, όπου όχι µόνο δεν καταφέρνει να δηµιουργήσει φιλίες, αλλά συστηµατικά αποµακρύνει οποιονδήποτε επιχειρεί να την πλησιάσει, στις συναντήσεις µε τον γέρο παππού της και στις νύχτες που περνάει µε τον διαταραγµένο πατέρα της. Και τότε η Τερτλ συναντάει τον Τζέικοµπ, ένα λίγο µεγαλύτερό της αγόρι, που περνάει τον καιρό του κάνοντας αστεία και καταστρώνοντας απίθανα σχέδια για τη σωτηρία του κόσµου, περιτριγυρισµένος από φίλους και τη στοργική του οικογένεια. Δεν µοιάζει µε κανέναν απ’ όσους έχει ως τότε συναντήσει και αντιπροσωπεύει την κοινωνία που ο πατέρας της χλευάζει και περιφρονεί. Σιγά σιγά, η Τερτλ αντιλαµβάνεται ότι υπάρχει ένας άλλος κόσµος γύρω της και ότι η ζωή της στο σπίτι δεν είναι ούτε ασφαλής ούτε βιώσιµη.

  Η Απόλυτη αγάπη µου είναι ένα σπουδαίο, θαρραλέο και συγκινητικό µυθιστόρηµα που σηµατοδοτεί το ξεκίνηµα ενός εξαιρετικού νέου συγγραφέα.

  Στοιχεία βιβλίου

  Απόλυτη αγάπη μουΤίτλος: Απόλυτη αγάπη μου

  Συγγραφέας: Gabriel Tallent

  Μετάφραση: Κατερίνα Σχινά

  Εκδόσεις: Πατάκη

  Σελίδες: 528

  Έτος έκδοσης: 2019

  ISBN: 9789601682587

  Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα

  Υποστηρίξτε το blog μας με μία δωρεά, πατώντας εδώ

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  εισάγετε το σχόλιό σας!
  παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ