Σάββατο, 8 Αυγούστου, 2020
More
  Αρχική Άρθρα Συνεργατών Γιατί οι αυτοβιογραφίες μουσικών είναι συνήθως κακογραμμένα βιβλία;

  Γιατί οι αυτοβιογραφίες μουσικών είναι συνήθως κακογραμμένα βιβλία;

  -

  Γιατί οι αυτοβιογραφίες μουσικών είναι συνήθως κακογραμμένα βιβλία;

  Γράφει η Σοφία Αθανασοπούλου

  Η μουσική είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας, αφού όλοι ανοίγουμε το ραδιόφωνο (ή το YouTube, σε μια πιο σύγχρονη εκδοχή) στο δρόμο για τη δουλειά κάθε πρωί, όταν θέλουμε να φτιάξει η διάθεσή μας ή όταν θέλουμε να περάσουμε ευχάριστα το χρόνο μας.

  Οι περισσότεροι έχουμε ξεχωρίσει τους αγαπημένους μας καλλιτέχνες και πολλές φορές μας γεννάται το ενδιαφέρον να μάθουμε περισσότερες πληροφορίες για τη ζωή και τη σταδιοδρομία τους. Αν ο συγκεκριμένος μουσικός είναι διεθνούς φήμης, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έχει γράψει την αυτοβιογραφία του σε βιβλίο και όσοι αγαπούν την ανάγνωση, με την πρώτη ευκαιρία θα σπεύσουν να το διαβάσουν. Ωστόσο, συχνά η ιστορία που διαβάζουμε δεν κυλάει με τον τρόπο που φανταζόμασταν, αφήνοντας μια αρνητική εικόνα από το βιβλίο σαν σύνολο, ακόμη και αν οι λεπτομέρειες τις οποίες αναζητά ο αναγνώστης του προσφέρονται μέσα από το κείμενο.

  αυτοβιογραφίεςΟι αυτοβιογραφίες καλλιτεχνών διαφέρουν από τα λογοτεχνικά κείμενα. Δεν είναι βιβλία τα οποία έχουν ως στόχο να πλάσουν μια ιστορία και τους χαρακτήρες της από την αρχή, αφού αυτά είναι στοιχεία τα οποία ήδη υπάρχουν. Επιπλέον, δεν τους ενδιαφέρει να παρουσιάσουν τα γεγονότα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ώστε να δημιουργηθεί στον αναγνώστη η αγωνία, η περιέργεια, η θλίψη ή οποιοδήποτε άλλο συναίσθημα. Επομένως, στο κείμενο γίνεται μια απλή παράθεση γεγονότων, η οποία εμπλουτίζεται από την προσωπική άποψη του αφηγητή. Το γεγονός αυτό επίσης οδηγεί το συγγραφέα στο να παραθέτει γεγονότα και τμήματα της ιστορίας τα οποία δεν έχουν ενδιαφέρον και δεν αντλούνται στοιχεία για τη μετέπειτα πορεία του κειμένου, απλώς ο συγγραφέας θεώρησε ότι ήταν σημαντικό να τα προσθέσει. Αυτό συμβαίνει επειδή δεν αναρωτιέται τι σκηνές και τι στοιχεία είναι χρήσιμο να προσθέσει ώστε να διευκολυνθεί η εξέλιξη της ιστορίας, αφού η ιστορία είναι προκαθορισμένη.

  αυτοβιογραφίεςΟι συγγραφείς τέτοιων βιβλίων δεν ασχολούνται επαγγελματικά με το αντικείμενο με το οποίο καταπιάστηκαν. Πιθανότατα η δημιουργία μιας αυτοβιογραφίας είναι η πρώτη ή τουλάχιστον μία από τις λίγες απόπειρες συγγραφής ενός βιβλίου. Συνεπώς, δεν έχουν εξασκηθεί στις τεχνικές που περιλαμβάνουν τα λογοτεχνικά κείμενα (παραστατικές περιγραφές, κλιμάκωση της ιστορίας, εσωτερικός μονόλογος, ψυχογράφηση των χαρακτήρων κ.α.), οπότε το αποτέλεσμα της έκδοσης είναι ερασιτεχνικό.

  Ας μην ξεχνάμε ότι όσο καλογραμμένη κι αν είναι μια βιογραφία, δεν μπορεί να μετατραπεί σε λογοτεχνικό κείμενο. Ακόμη και τα λογοτεχνικά κείμενα τα οποία είναι επηρεασμένα από πραγματικά γεγονότα, είναι αλλαγμένα και περιέχουν και πολλά τμήματα που παράγονται από τη φαντασία του συγγραφέα, προκειμένου να εκφράσει αυτό το οποίο σκέφτεται. Άλλωστε τις περισσότερες φορές οι μουσικοί καταφεύγουν στο να γράψουν ένα τέτοιο βιβλίο με σκοπό να αυξήσουν τα έσοδά τους και όχι επειδή έχουν να πουν κάτι σημαντικό στο κοινό και ο λόγος για τον οποίο ίσως πουληθούν πολλά αντίτυπα, είναι η δημοσιότητα την οποία ήδη έχει ο καλλιτέχνης. Αυτός είναι και ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους δεν απασχολούνται για την ποιότητα του προϊόντος που παράγουν.

  Γιατί οι αυτοβιογραφίες μουσικών είναι συνήθως κακογραμμένα βιβλία;

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here