Τετάρτη, 9 Ιουνίου, 2021
More

  Biblioteca Civica “Romolo Spezioli”

  -

  Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Romolo Spezioli βρίσκεται στο Fermo, στη νότια περιοχή Marche της Ιταλίας. Συγκαταλέγεται στις εντυπωσιακότερες βιβλιοθήκες παγκοσμίως. Υπερηφανεύεται για πάνω από τρεις αιώνες ιστορίας. Ο αρχικός πυρήνας της είναι το Sala del Mappamondo, που βρίσκεται στο Palazzo dei Priori.

  Γράφει η Χαρά Δελλή

  Στεγάζεται στο Palazzo degli Studi, στο τέλος της Piazza del Popolo. Συνδεδεμένη με ένα εναέριο χαγιάτι, το λεγόμενο Passetto, με το Palazzo dei Priori, σχηματίζει ένα ενιαίο συγκρότημα με το τελευταίο.

  Περιέχει πάνω από 250.000 έγγραφα. Η παλαιότερη συλλογή αποτελείται από 21.000 τόμους, μεταξύ των οποίων το παλαιότερο κείμενο να χρονολογείται από τον 9ο αιώνα μ.Χ., από την εποχή του Καρλομάγνου, στο σενάριο Caroline (ένα πιο ευανάγνωστο σενάριο από το προηγούμενο γοτθικό). Οι συλλογές της περιλαμβάνουν κώδικες περγαμηνής, χορωδία, incunabula, δέκατου έκτου αιώνα και μεταγενέστερα έντυπα έργα, καθώς και διάφορα φυλλάδια και κεφάλαια ντοκιμαντέρ στη φάση καταλογογράφησης. Επίσης το περίφημο χειρόγραφο “Mappamondo” του Fabriano Amancio Moroncelli και την έκδοση Princeps της επιστολής που έγραψε ο Κολόμβος προς το ισπανικό βασιλικό δικαστήριο κατά την επιστροφή του από το πρώτο του ταξίδι σε αυτό που πίστευε ότι ήταν οι Ινδίες, αλλά αντ’ αυτού ήταν η Αμερική.

  Η συγκεκριμένη βιβλιοθήκη, ένας δημοφιλής προορισμός για ερευνητές και μελετητές από όλο τον κόσμο, διατηρεί πλούσια φωτισμένα χειρόγραφα, πολύ σπάνιες έντυπες εκδόσεις, μια ανεξάντλητη συλλογή γραφικών. Συνολικά, οι συλλογές περιλαμβάνουν περίπου 3000 χειρόγραφα, 127 κωδικούς, 300.000 έγγραφα, μεταξύ των οποίων διατίθενται περισσότερα από 800 ιστορικά περιοδικά, 5.000 σχέδια και 6.500 χαρακτικά, νομίσματα, σφραγίδες, 681 incunabula, πάνω από 15.000 εκδόσεις του δέκατου έκτου αιώνα, 23.000 διάφορες εκδόσεις, πολυάριθμα αντίγραφα των 1600 και 1700 και μουσικές εκτυπώσεις.

  Πλέον δίπλα στην ιστορική καρδιά της βιβλιοθήκης, ο σύγχρονος παλμός χτυπά: ο ηλεκτρονικός κατάλογος επιτρέπει την πρόσβαση στην πλούσια σύγχρονη συλλογή, τα τρέχοντα περιοδικά, τις δωρεές του εικοστού αιώνα και ολόκληρη την κληρονομιά της Βιβλιοθήκης των αγοριών, πολύ δημοφιλής στους αναγνώστες μεταξύ των ηλικιών Εκεί πραγματοποιούνται εργαστήρια μηδέν και 14, ανάγνωση κινούμενων σχεδίων, χορωδιακή ανάγνωση και δημιουργική ανάγνωση.

  Οι σύγχρονες συλλογές οργανώνονται σε τρεις χώρους: τα ανοιχτά ράφια, το κλειστά ράφια και τον χώρο αποθήκευσης. Τα πιο πρόσφατα έργα αναφοράς, εγχειρίδια και μη μυθοπλασία φυλάσσονται στα ανοιχτά ράφια, χωρισμένα θεματικά σύμφωνα με την δεκαδική ταξινόμηση DEWEY και τη μυθοπλασία που ταξινομήθηκε αλφαβητικά από τον συγγραφέα. Τα αυθεντικά έργα και τα κλασικά μεμονωμένα θέματα μη πρόσφατης έκδοσης τοποθετούνται στα κλειστά ράφια. Διπλά αντίγραφα, δημοσιεύσεις δευτερεύουσας διαβούλευσης και υλικό που χρονολογείται πριν από το 1950 φυλάσσονται στον αποθηκευτικό χώρο.

  Η βιβλιοθήκη είναι αφιερωμένη στον Romolo Spezioli ο οποίος, με μια πράξη γενναιοδωρίας, δωρίζει τον κύριο αριθμό τόμων που διατηρούνται σε αυτήν. Ο Romolo Spezioli (1642-1723) ήταν Ιταλός γιατρός και ο προσωπικός γιατρός της οικογένειας Ottoboni και άλλων μελών από βασιλικές οικογένειες.

  Ιδρύθηκε το 1688 και εγκαινιάστηκε στα τέλη του 16ου αιώνα, έχει δει τον πλούτο του όγκου των βιβλίων να αυξάνεται χάρη σε άλλες δωρεές και αγορές μετά τη δωρεά του ίδιου γιατρού Spezioli από τον οποίο παίρνει το όνομά της. Η ίδρυση της Δημοτικής Βιβλιοθήκης του Φέρμο συνδέεται με την ιστορία της πόλης.

  Η πρωτοβουλία ήταν του Καρδινάλιου Decio Azzolino του νεότερου, από το Φέρμο, σύμβουλου της Βασίλισσας Χριστίνας της Σουηδίας, ενός έξυπνου πολιτικού και μεγάλου λάτρη των επιστολών.

  Το 1671 ζήτησε από το Γενικό Συμβούλιο του Δήμου ένα μέρος για να τοποθετήσει τη βιβλιοθήκη του, την οποία ήθελε να δωρίσει στην πατρίδα του για να καλύψει τις ανάγκες της επιμελούς νεολαίας. Το κατάλληλο περιβάλλον εντοπίστηκε στον επάνω όροφο του Palazzo dei Priori και, ως εκ τούτου, ο καρδινάλιος είχε δημιουργήσει την πρώην “Sala delle Comedie” με δικά του έξοδα, δηλαδή το δωμάτιο στον δεύτερο όροφο του Palazzo dei Priori στο χρόνος που χρησιμοποιείται για θεατρικές παραστάσεις (σήμερα Sala del Mappamondo). Η προσωπική βιβλιοθήκη του καρδινάλιου, καθώς και αυτή που κληρονόμησε από τη βασίλισσα Χριστίνα της Σουηδίας, η οποία τον είχε δείξει ως παγκόσμιο κληρονόμο, δεν έφτασε ποτέ στο Φέρμο, πιθανώς διασκορπισμένη από τον κληρονόμο του καρδινάλιου, τον ανιψιό του Pompeo Azzolino.

  Η σημερινή Sala del Mappamondo, η οποία διατηρεί την παλαιότερη συλλογή της Δημοτικής Βιβλιοθήκης του Fermo, χτίστηκε από τον αρχιτέκτονα Fermo Adamo Sacripante. Καθώς μπαίνετε μπορείτε να δείτε τα ράφια καρυδιάς διπλού επιπέδου με μπαλκόνι που περιβάλλεται από κιγκλίδωμα, την οροφή έλατου και τη χειρόγραφη υδρόγειο, που κατασκευάστηκε το 1713 από τον ηγούμενο Amanzio Moroncelli για τη Βασίλισσα Χριστίνα της Σουηδίας.

  Η βιβλιοθήκη πλέον έχει ανακαινιστεί. Μετά το 2016 οι ξύλινες σανίδες κάτω από το πάτωμα κινδύνευαν να υποχωρήσουν και έτσι αντικαταστάθηκαν με μεταλλικές σανίδες.

  Στην ουσία πρόκειται για μα ήσυχη ιατρική/ιστορική βιβλιοθήκη. Διαθέτει όμως και σημαντικά κοσμικά βιβλία, καλά διατηρημένα. Μπαίνοντας, υπάρχει ειδικός χώρος ανάγνωσης για παιδιά και νεαρούς αναγνώστες (Απρίλιος 1998), ενώ οι άλλες αίθουσες ανάγνωσης βρίσκονται στον επάνω όροφο.

  Σημείο αναφοράς; Ο πλανήτης -εντός της βιβλιοθήκης- του 1713, σε πραγματικό χαρτί Fabriano, με διάμετρο σχεδόν δύο μέτρων, μεγαλύτερος από την πόρτα! Αντιπροσωπεύει τον κόσμο όπως ήταν γνωστό εκείνη την εποχή, χωρίς την Αυστραλία που μόλις αναφέρθηκε την επόμενη εποχή.

  Biblioteca Civica “Romolo Spezioli”

  Piazza del Popolo,

  57,

  63900,

  Fermo FM,

  Ιταλία

  Τηλέφωνο: 0734 284310

   

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here