Σάββατο, 10 Απριλίου, 2021
More

  Το Βασίλειο – Jo Nesbø

  -

  Μπορεί η σειρά βιβλίων του Jo Nesbø με ήρωα τον Χάρι Χόλε να είναι διάσημη, αλλά για μένα, το Βασίλειο είναι το πρώτο βιβλίο του συγγραφέα που διάβασα. Ένα μυθιστόρημα που διαδραματίζεται στα βουνά της Νορβηγίας και στα όρια ενός χωριού στο οποίο η ζωή φθίνει σιγά σιγά.

  Προσωπική άποψη: Παναγιώτα Γκουτζουρέλα

  Το Ος είναι ένα χωριουδάκι που η κατασκευή του νέου δρόμου θα το παρακάμψει. Το άγχος των κατοίκων για το εγγύς μέλλον εκμεταλλεύεται ο Καρλ Όπγκαρντ, που μαζί με τη σύζυγό του επιστρέφουν στο χωριό από τον Καναδά, με μία πρόταση ανοικοδόμησης ενός ξενοδοχείου το οποίο θα σώσει το χωριό και θα δώσει νέα πνοή και εισροή ρευστού στα μέλη της κοινότητας.

  Ο Ρόι Όπγκαρντ υποδέχεται τον αδελφό και τη νύφη του στο Βασίλειο, το πατρικό σπίτι και κτήμα. Έχουν περάσει δεκαέξι χρόνια που ο Καρλ έφυγε για σπουδές και δεν ξαναγύρισε. Τα συναισθήματα και οι σκέψεις του Ρόι είναι συγκεχυμένα ως προς αυτή την επιστροφή. Σιγά σιγά αποκαλύπτεται το κουβάρι της ιστορίας των Όπγκαρντ και ο αναγνώστης βουλιάζει σε ένα ατμοσφαιρικό θρίλερ που οι εξελίξεις τρομοκρατούν και παρασέρνουν σαν μια χιονοστιβάδα.

  Αυτό το ξεκίνησα εγώ, εγώ έβαλα μπρος τα γεγονότα σ’ αυτή την αφήγηση. Κάποια στιγμή όμως –και είναι φοβερά δύσκολο να πω πότε και πού– αρχίζει να παίρνει το πάνω χέρι η ίδια η αφήγηση, η βαρύτητα είναι στη θέση του οδηγού, το όχημα επιταχύνει, πηγαίνει από μόνο του και τώρα δεν έχει καμία σημασία για την έκβαση αν άλλαξα γνώμη εγώ. Ταχύτητα ως το άπειρο.

  Τα δύο αδέλφια έμειναν ορφανά μετά το αυτοκινητιστικό δυστύχημα των γονιών τους. Ο Ρόι, ως μεγαλύτερος αδελφός, δουλεύει στο συνεργείο του θείου του και φροντίζει τον Καρλ, ο οποίος είναι σεξουαλικά κακοποιημένος. Όταν δίνεται η ευκαιρία στον Καρλ να σπουδάσει στον Καναδά και να ξεφύγει από το χωριό, ο Ρόι τον στηρίζει. Μένει μόνος του πλέον στο σπίτι και αναλαμβάνει το βενζινάδικο λίγο πιο κάτω στον δρόμο, αγαπώντας τη δουλειά του και τη μοναξιά. Η επιστροφή του Καρλ σηματοδοτεί μια νέα εποχή για όλους. Για το χωριό, επειδή ο χαρισματικός Καρλ εμφανίζεται ως ο σωτήρας όλων, αλλά πρωτίστως για τον Ρόι, επειδή αλλάζει η ζωή του.

  Οι υποσχέσεις του Καρλ για οικοδομική ανάπτυξη και οικονομική ευημερία μπάζουν από παντού. Μαζί με τα φαντάσματα του παρελθόντος, έρχονται και καινούργια να στοιχειώσουν τη ζωή των δύο αδελφών. Ενωμένοι από πάντα σαν μία γροθιά, ξέρουν να λύνουν τα προβλήματά τους. Και ο γκρεμός που χάσκει στον δρόμο για το σπίτι τους, γεμίζει ανθρώπινα και σιδερένια κουφάρια…

  Σκεφτόμουν τι μας σπρώχνει εμάς τους ανθρώπους να κάνουμε ό,τι κάνουμε. Σκεφτόμουν και τον εαυτό μου.

  Αλλεπάλληλοι φόνοι συνθέτουν ένα τρομακτικό κρεσέντο με ενορχηστρωτές δύο άντρες που το παίζουν θεοί, σε έναν τόπο όπου οι άνθρωποι ακόμη διατηρούν μία καλοπροαίρετη διάθεση και συνεχίζει να υπάρχει το αίσθημα της κοινότητας.

  Το Βασίλειο δεν ήταν αυτό που περίμενα όταν το έπιασα στα χέρια μου. Είχα την εντύπωση πως θα διάβαζα ένα αστυνομικό μυθιστόρημα με μπόλικη δόση μυστηρίου, για να διαπιστώσω, από τις πρώτες σελίδες, πως είχα κάνει λάθος εκτίμηση. Εδώ δεν ψάχνεις τον δολοφόνο, σου δίνεται έτοιμος με όλους τους λόγους για τους οποίους θα σκοτώσει. Η ιστορία των Ρόι και Καρλ Όπγκαρντ διεγείρει ένα τεράστιο φάσμα συναισθημάτων στον αναγνώστη και δημιουργεί πολλά ηθικά διλήμματα για την ανθρώπινη φύση και την ικανότητα του ανθρώπου να προσαρμόζεται στις εκάστοτε συνθήκες και να δημιουργεί το κατάλληλο πλαίσιο για την επιβίωσή του. Είναι ένα μυθιστόρημα που ο μηχανισμός της αυτοσυντήρησης λειτουργεί απρόσκοπτα -και άφοβα- αφήνοντας στην άκρη τον κώδικα τιμής και τον σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή που θεωρητικά έχει αναπτύξει κάθε άνθρωπος στην πορεία της ζωής του. Ένας νόμος ισχύει για τους Όπγκαρντ και αυτόν ακολουθούν πιστά: ο νόμος της ελεύθερης πτώσης.

  «Είμαστε μια οικογένεια. Έχουμε ο ένας τον άλλο και πέρα από μας δεν υπάρχει κανένας άλλος. Φίλοι, γκόμενες, γείτονες, συγχωριανοί, το κράτος. Όλα είναι ένα ψέμα και δεν αξίζουν δεκάρα τσακιστή όταν έρθει στ’ αλήθεια η ώρα. Εκείνη την ώρα θα είμαστε ή εμείς ή αυτοί, Ρόι. Εμείς ενάντια σ’ όλους τους άλλους. Εντάξει;»
  «Εντάξει».

  Η εξιστόρηση γίνεται από τον Ρόι. Έναν άντρα που ο χαρακτήρας του ξεδιπλώνεται σταδιακά και τα μυστικά του φανερώνονται με εκπληκτική βραδύτητα, δημιουργώντας ανάμεικτα συναισθήματα στον αναγνώστη. Η συμπάθεια με την αποστροφή εναλλάσσονται, οι αποκαλύψεις διχάζουν ως προς τη γνώμη που μπορεί να σχηματίσει κάποιος για τον αντισυμβατικό αλλά και χαρισματικό ήρωα. Το αίσθημα ευθύνης του Ρόι απέναντι στον αδελφό του εγείρει υποψίες από την πρώτη στιγμή ως προς τη φύση της σχέσης τους.

  Δεν είχα άλλη επιλογή. Προδίδοντας τον αδερφό μου είχα αναλάβει ένα χρέος απέναντί του, που έπρεπε να το πληρώνω μέχρι να πεθάνω. Κι αυτό δεν ήταν παρά μια δόση που μόλις είχε λήξει.

  Αντίθετα, ο Καρλ παρουσιάζεται ως ένας ευαίσθητος και ήρεμος χαρακτήρας, κερδίζοντας τις εντυπώσεις αλλά και την επιείκεια για τις πράξεις του. Και οι δύο όμως έχουν ένα κοινό: φροντίζουν για την επιβίωσή τους πατώντας κυριολεκτικά επί πτωμάτων. Η Σάνον, η γυναίκα του Καρλ, είναι αυτή τελικά που απασφαλίζει τον ασκό του Αιόλου και οδηγεί στην πλήρη κατάρρευση των προσωπίδων των δύο αδελφών και στην τελική ευθεία για ένα μακάβριο τέλος.

  Αυτά που μου έμειναν από το βιβλίο είναι τα εξής: η ασύλληπτη ικανότητα του συγγραφέα να παίζει με τα συναισθήματα του αναγνώστη και η πραγματεία του, εν μέσω του συγκεκριμένου μυθιστορήματος, των αιτιών που ένας άνθρωπος μπορεί να γίνει δολοφόνος, αλλά και των λόγων που συνεχίζει να σκοτώνει.

  Το Βασίλειο αποτέλεσε για μένα μία ευχάριστη αναγνωστική έκπληξη. Σίγουρα πρωτότυπο και ευρηματικό. 

  Περίληψη: ΠΑΝΤΑ ΤΟΝ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕ.
  Από τα δεκάξι του, που χάθηκαν ξαφνικά οι γονείς τους, ο Ρόι ανέλαβε τη φροντίδα του μικρού του αδελφού, του Καρλ. Μεγαλώνοντας οι δρόμοι τους χωρίστηκαν. Ο Καρλ αποφάσισε να περιπλανηθεί στον κόσμο αναζητώντας μια καλύτερη τύχη. Ο Ρόι έμεινε πίσω, στο οικογενειακό κτήμα, στο απομονωμένο βασίλειό τους, ικανοποιημένος με μια ήσυχη καθημερινότητα.
  ΜΕΧΡΙ ΠΟΥ ΓΥΡΙΣΕ, ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙ ΜΙΑ ΘΕΣΗ ΣΤΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ…
  Χρόνια αργότερα, ο Καρλ επιστρέφει, με τη χαρισματική νέα του σύζυγο, την αρχιτέκτονα Σάνον. Έχουν ένα σωρό συναρπαστικά σχέδια – να χτίσουν ένα ξενοδοχείο στο κτήμα και να πνιγούν στα πλούτη τόσο τα αδέρφια όσο και όλο το χωριό.
  ΚΑΙ ΤΑ ΣΚΟΤΕΙΝΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΑΡΧΙΣΑΝ ΝΑ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΣΤΟ ΦΩΣ.
  Η χαρμόσυνη άφιξη σύντομα γίνεται η αφορμή για μια σειρά από γεγονότα που απειλούν ό,τι αγαπά και θέλει να διαφυλάξει ο Ρόι…
  Οικογενειακό χρέος, αναπάντεχες ανατροπές, όλο και περισσότερα πτώματα: ένα εκτυφλωτικό θρίλερ, ένα ακαταμάχητο αναγνωστικό κοκτέιλ.

  Στοιχεία βιβλίου

  Το βασίλειοΤίτλος: Το βασίλειο

  Συγγραφέας: Jo Nesbø

  Μετάφραση: Σωτήρης Σουλιώτης

  Εκδόσεις: Μεταίχμιο

  ISBN: 978-618-03-2305-4

  Σελίδες: 696

  Ημερομηνία έκδοσης: 17/9/2020

  Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα

  1 ΣΧΟΛΙΟ

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here