Παρασκευή, 3 Ιουλίου, 2020
More
  Αρχική Βιβλιοθήκες & Μέρη ανάγνωσης Bibliothèque Mazarine - Βιβλιοθήκη Μαζαρίν

  Bibliothèque Mazarine – Βιβλιοθήκη Μαζαρίν

  -

  Η Bibliothèque Mazarine – Βιβλιοθήκη Mazarine βρίσκεται στο παλάτι του Ινστιτούτου της Γαλλίας, κοντά στις όχθες του Σηκουάνα. Συγκεκριμένα στο Καρτιέ Λατέν του Παρισιού (6e arrondissement de Paris). Εξωτερικά δεσπόζει το θολωτό της σχήμα.

  Bibliothèque MazarineBibliothèque Mazarine για τους ντόπιους, στην αριστερή όχθη του ποταμού Σικουάνα με θέα το μουσείο του Λούβρου. Αποτελεί την παλαιότερη δημοτική βιβλιοθήκη της Γαλλίας, με μακρά ιστορία, αποκορύφωμα της οποίας είναι η διατήρηση του περιεχομένου της κατά τη Γαλλική Επανάσταση, όταν πολλά σημαντικά γαλλικά κτίρια υπέστησαν σοβαρές καταστροφές.

  Σήμερα η βιβλιοθήκη περιέχει 600.000 τόμους που αφορούν όλα τα επιστημονικά πεδία, κυρίως όμως τα ιστορικά γεγονότα της Γαλλίας, τις θρησκευτικές ανακατατάξεις και τα λογοτεχνικά αριστουργήματα. Ένας παράδεισος γνώσης στην καρδιά του Παρισιού μας περιμένει να τον ανακαλύψουμε! Σας γεννήθηκε η ιδέα να διαβάσετε ένα βιβλίο και να χαθείτε μέσα στις σελίδες του; Καλύτερο μέρος από το Παρίσι, δεν θα βρείτε! Γνωρίστε το Παρίσι και ερωτευτείτε το!

  Bibliothèque MazarineΑρχικά, δημιουργήθηκε από τον Καρδινάλιο Mazarin και χρησιμοποιήθηκε ως προσωπική του βιβλιοθήκη τον 17ο αιώνα, με μια πλούσια συλλογή 40.000 βιβλίων. Σήμερα έχει μια από τις πλουσιότερες συλλογές σπάνιων βιβλίων και χειρογράφων στη Γαλλία, 600.000 αρχεία, 220 βιβλία και έργα τέχνης και είναι η παλαιότερη δημόσια βιβλιοθήκη στη χώρα. Άνοιξε το 1643 και είναι ακόμα ανοιχτή για όλους.

  Η ψηφιοποίηση της Εγκυκλοπαίδειας, το συλλογικό έργο των 33 τόμων που ολοκλήρωσαν με τη συμβολή κορυφαίων διανοουμένων και επιστημόνων της εποχής, ο Γάλλος φιλόσοφος και συγγραφέας Ντενί Ντιντερό και ο μαθηματικός και φιλόσοφος Ζαν λε Ρον Ντ’Αλαμπέρ, βασίστηκε σε δύο αντίγραφα της πρώτης έκδοσης που φυλάσσονται στη Βιβλιοθήκη Μαζαρίν στο Παρίσι.

  Ο Ιούλιος Μαζαρίνος (Jules Bibliothèque Mazarine, Giulio Mazarini ή Mazzarini, 14 Ιουλίου 1602 – 9 Μαρτίου 1661), του οποίου το πραγματικό όνομα ήταν Τζούλιο Ραϊμόντο Ματσαρίνο ή Ματζαρίνι (στα γαλλικά Ζυλ Μαζαρέν) ήταν Γαλλο-Ιταλός καρδινάλιος, διπλωμάτης και πολιτικός, ο οποίος υπηρέτησε ως πρωθυπουργός της Γαλλίας από το 1642 έως το θάνατό του.

  Ο Μαζαρίνος διαδέχτηκε τον μέντορά του, Καρδινάλιο Ρισελιέ. Ήταν σημαντικός συλλέκτης έργων τέχνης και κοσμημάτων, ιδιαιτέρως διαμαντιών, και κληροδότησε τα “διαμάντια του Μαζαρίνου” στον Λουδοβίκο ΙΔ’ το 1661, ορισμένα από τα οποία παραμένουν στη συλλογή του Μουσείου του Λούβρου στο Παρίσι.

  Όπως ο Ρισελιέ, έτσι και ο καρδινάλιος Ιούλιος Μαζαρίνος έπαιξε μεγάλο ρόλο στην πολιτική ζωή της Γαλλίας, τον 17ο αιώνα. Με τη συλλογή βιβλίων και χειρογράφων του Μαζαρίνου ιδρύθηκε δύο χρόνια μετά τον θάνατό του η Μαζαρινή Βιβλιοθήκη, η παλαιότερη δημόσια βιβλιοθήκη της Γαλλίας.

  Bibliothèque MazarineΟ σωστός σχεδιασμός του φυσικού φωτισμού στα κτίρια βιβλιοθηκών, όπως είναι γνωστό, παρέχει οπτική άνεση, κάνει τους χώρους ελκυστικούς και ενδιαφέροντες, προσφέροντας πολλαπλά ψυχολογικά οφέλη στους χρήστες.
  Πέρα από τη συμβολή του στη λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση των χώρων, ο φυσικός φωτισμός αποτελεί ταυτόχρονα σημαντική παράμετρο εξοικονόμησης ενέργειας.
  Τα κτίρια βιβλιοθηκών είναι ως επί το πλείστον μεγάλα, με πολλές και συνεχώς αυξανόμενες ενεργειακές απαιτήσεις, γεγονός που συνεπάγεται μεγάλο κόστος για το φωτισμό των χώρων τους. Η αποτελεσματική αξιοποίηση του φυσικού φωτισμού έχει ως αποτέλεσμα τη μικρότερη εξάρτηση της χρήσης από την ηλεκτρική ενέργεια και την εξοικονόμηση ενεργειακών πόρων με σημαντικά περιβαλλοντικά κέρδη.

  Όσοι επισκεφτείτε το Παρίσι, θα την βρείτε κάθε μέρα από τις 10:00-18:00, 23 Quai de Conti, Paris, 75006 & στο τηλέφωνο 0144414406.

  Επεξεργασία εικόνας: Παναγιώτα Γκουτζουρέλα

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here