Σάββατο, 29 Φεβρουαρίου, 2020
More
  Αρχική Άρθρα Συνεργατών BookCrossing - Η τάση που στοχεύει να μετατρέψει τον κόσμο σε μια...

  BookCrossing – Η τάση που στοχεύει να μετατρέψει τον κόσμο σε μια μεγάλη βιβλιοθήκη

  -

  BookCrossing – Η τάση που στοχεύει να μετατρέψει

  Γράφει η Σοφία Αθανασοπούλου

  Η διαδικασία του BookCrossing ξεκίνησε το 2001 και από τότε λαμβάνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις και προσελκύει όλο και μεγαλύτερο αριθμό ενδιαφερόμενων. Έχει αποκτήσει διάφορες μορφές και έχει εξαπλωθεί τόσο στο διαδίκτυο, όσο και στη φυσική επικοινωνία μεταξύ των ατόμων. Τι είναι όμως το BookCrossing; Αυτή είναι η απορία που θα εξέφραζε κάποιος ο οποίος δεν είναι εξοικειωμένος με το ζήτημα.

  Τι είναι το BookCrossing;

  Όλοι έχουμε αγοράσει κάποιο βιβλίο, το διαβάσαμε και στη συνέχεια το αφήσαμε σε ένα ράφι της βιβλιοθήκης μας, χωρίς να το αγγίξουμε ξανά για πολύ καιρό (αφού σπάνια διαβάζουμε το ίδιο βιβλίο για δεύτερη φορά). Όταν αυτό το βιβλίο μας έχει ενθουσιάσει, θέλουμε να το μοιραστούμε με άλλα άτομα, για να καταλάβουν κι αυτά την ομορφιά του. Τη δυνατότητα αυτή παρέχει το BookCrossing, με διαφορετικές μορφές για να επιλέξει ο καθένας ανάλογα με τον τρόπο που προτιμά να λειτουργεί. Η γενική έννοια του BookCrossing λοιπόν είναι το να αφήνεις ένα βιβλίο σου σε δημόσιο χώρο, όπου ξέρεις ότι θα το πάρει κάποιος άλλος βιβλιόφιλος για να το διαβάσει.

  Πώς λειτουργεί το BookCrossing;

  Ο ευκολότερος τρόπος σήμερα για να παρουσιάσει κάποιος στο κοινό τα αγαπημένα του βιβλία είναι το διαδίκτυο. Αυτό μπορεί να πραγματοποιηθεί με ευκολία μέσα από την ιστοσελίδα www.bookcrossing.com, η οποία λειτουργεί σε πολλές γλώσσες πέρα από τα αγγλικά.

  Εκεί μπορεί ο καθένας να καταχωρήσει τα βιβλία που θέλει να μοιραστεί, να αναζητήσει διαθέσιμα βιβλία και να ακούσει απόψεις από άλλους χρήστες. Υπάρχει ακόμη η δυνατότητα να παρακολουθεί κανείς την πορεία που διασχίζει το βιβλίο του. Ο τρόπος με τον οποίο μπορεί να συμβεί αυτό είναι ο εξής: μόλις διατεθεί ένα βιβλίο στο κοινό, ο ιδιοκτήτης του λαμβάνει έναν κωδικό, τον οποίο γράφει στην εσωτερική πλευρά του εξωφύλλου και αυτός που θα πιάσει έπειτα το βιβλίο στα χέρια του, μπορεί να εισάγει τον κωδικό στην ιστοσελίδα, για να δηλώσει ότι το πήρε.

  BookCrossing – Η τάση που στοχεύει να μετατρέψει

  BookCrossing - Η τάση που στοχεύει να μετατρέψει

  Όσο περνά ο καιρός, η κοινότητα του BookCrossing μεγαλώνει. Κάθε ομάδα λειτουργεί διαφορετικά και γίνεται δημιουργική με το δικό της τρόπο. Υπάρχουν δεκάδες διαφορετικοί τρόποι για να λειτουργήσει μια τέτοια ιδέα, καθώς κάθε υποομάδα επιλέγει τα δικά της μέρη στα οποία αφήνει «ελεύθερα» τα βιβλία της και κάποιες από αυτές ορίζουν συναντήσεις, εβδομαδιαίες, μηνιαίες ή ετήσιες για τα μέλη της, δίνοντας την ευκαιρία σε όλους να έρθουν σε επαφή με άτομα με κοινά ενδιαφέροντα.

  Για όσους λοιπόν υποστηρίζουν ότι με την εξέλιξη της τεχνολογίας το βιβλίο με την κλασσική, χάρτινη μορφή του σταδιακά θα περιοριστεί, το BookCrossing έρχεται να δείξει ότι οι λάτρεις του θα αξιοποιήσουν την τεχνολογία με το δικό τους τρόπο, κρατώντας το ζωντανό.

  Επεξεργασία εικόνας: Παναγιώτα Γκουτζουρέλα

  1 ΣΧΟΛΙΟ

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here