Τετάρτη, 3 Μαρτίου, 2021
More
  Αρχική Ταξιδεύοντας Λογοτεχνικά Διαβάζοντας μύθους του Αισώπου

  Διαβάζοντας μύθους του Αισώπου

  -

  Διαβάζοντας μύθους του Αισώπου. Από το αφιέρωμά μας στους μεγάλους παραμυθάδες, δεν θα μπορούσε να λείψει ο σπουδαίος Αίσωπος.

  Γράφει η Αγγελίνα Παπαθανασίου

  O Αίσωπος ήταν μυθοποιός και μυθογράφος. Θεωρείται ιδρυτής του λογοτεχνικού είδους που σήμερα ονομάζεται παραβολή ή αλληγορία. Για τη ζωή του δεν υπάρχουν ακριβείς και συγκεκριμένες πληροφορίες, από πολλούς μάλιστα αμφισβητείται ακόμα και η ύπαρξή του.

  Είναι ο διασημότερος από τους αρχαίους μυθοποιούς, αναμφισβήτητος πατέρας του αρχαίου μύθου. Θεωρείται επίσης ο κορυφαίος της λεγόμενης διδακτικής μυθολογίας. Δεν έγραψε κανέναν από τους μύθους, αλλά τους διηγούνταν προφορικά.

  O Αίσωπος ήταν ταπεινής καταγωγής (ο θρύλος τον παρουσιάζει ως κακόμορφο) και πραγματικό τέρας ασχήμιας: μαυριδερός, καμπούρης, τραυλός, κοντόλαιμος, στραβοπόδης, με μύτη πλακουτσωτή και κεφάλι τριγωνικό, αλλά παράλληλα ήταν ευφυέστατος. Παρότι όσο ζούσε ήταν δούλος, οι Αθηναίοι του έστησαν αργότερα ανδριάντα, για να δείξουν έτσι ότι κάθε άνθρωπος αξίας πρέπει, ανεξάρτητα από την καταγωγή του, να τιμάται.

  Με βάση μία άλλη εκδοχή, ο Αίσωπος ήταν δούλος κάποιου κτηματία που τον χρησιμοποιούσε σαν βοσκό. Μια μέρα που είδε τον επιστάτη να χτυπά άδικα έναν άλλο δούλο, έτρεξε να τον βοηθήσει, κι έτσι ο επιστάτης, για να τον εκδικηθεί, τον κατηγόρησε στον κτηματία, που τον πήγε στην αγορά της Εφέσου για να τον πουλήσει. Εκεί τον αγόρασε ο σοφός Ξάνθος από τη Σάμο, που εκτίμησε το έξυπνο βλέμμα του και τον πήρε μαζί του ως δούλο. Μαζί του άρχισε να ταξιδεύει και να γνωρίζει τον κόσμο. Στη συνέχεια, ο Ξάνθος τον πούλησε στον επίσης Σάμιο σοφό Ιάδμονα. Αυτός, εκτιμώντας τα πνευματικά χαρίσματά του και κυρίως τη σοφία και την ευφυΐα του, τον απελευθέρωσε.

  Πρωταγωνιστές στους μύθους του είναι κυρίως ζώα που μιλούν και ενεργούν σαν άνθρωποι.

  Για το τέλος αυτού του αφιερώματος, σας παρουσιάζουμε τα βιβλία που επιλέξαμε για τους μικρούς μας φίλους.

  Διαβάζοντας μύθους του ΑισώπουΠρώτη μας επιλογή, το βιβλίο «Ο λαγός και η χελώνα», ένας από τους πιο γνωστούς μύθους του Αισώπου, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας σε εικονογράφηση Γιώργου Δουτσιόπουλου.

  Mύθοι του Aισώπου, γεμάτοι φαντασία, διδακτικοί και τόσο διασκεδαστικοί! Mε ήρωες συνήθως ζώα, οικεία στο παιδί, που το βοηθούν να γνωρίσει ανθρώπινα χαρακτηριστικά και ιδιότητες και έτσι να χτίσει σιγά σιγά την προσωπικότητά του.

  Διαβάζοντας μύθους του Αισώπου
  Διαβάζοντας μύθους του Αισώπου

  Η επόμενη επιλογή βιβλίου έρχεται από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. «Οι μύθοι του Αισώπου». Το βιβλίο συνοδεύεται από cd.

  Γνωστοί και άγνωστοι μύθοι του Αισώπου, που διασκεδάζουν και διδάσκουν τα παιδιά, ζωντανεύουν μέσα από μοναδικά έργα ζωγραφικής. Ζώα και άνθρωποι μπλέκονται ιδανικά στις ιστορίες του μεγαλύτερου παραμυθά των αιώνων, μεταφέροντας πολύτιμα μηνύματα, αξίες ζωής.

  Περιλαμβάνονται οι μύθοι: Ο Βοριάς και ο Ήλιος, Η αλεπού και τα σταφύλια, Ο γεωργός και τα παιδιά του, Το μεγάλο κατόρθωμα, Το λιοντάρι, ο κυνηγός και ο ξυλοκόπος, Το καβούρι και η αλεπού, Το παιδί που έκλεβε, Γάιδαρος για πούλημα, Ο τσιγκούνης, Το ποντίκι της πόλης και το ποντίκι της εξοχής, Το τζιτζίκι και το μυρμήγκι, Ο γάιδαρος και το σκυλάκι, Η αλεπού και ο τράγος, Η αρκούδα και οι δύο φίλοι, Ο λαγός και η χελώνα, Το λιοντάρι και ο αγριόχοιρος, Το μυρμήγκι και το περιστέρι, Η αλεπού και ο σκύλος, Η γυναίκα και οι δουλειές, Η νυχτερίδα, ο γλάρος και ο θάμνος.

  Στο CD περιλαμβάνονται 10 πρωτότυπα τραγούδια του Ανδρέα Κατσιγιάννη σε στίχους Κωνσταντίνας Καραφέργια.

  Ελπίζουμε να απολαύσατε το ταξίδι μας. Διαβάστε μαζί με τα παιδιά σας μύθους και παραμύθια. Και μην ξεχνάτε τι υποστήριζε ο Αϊνστάιν: «Αν θέλετε τα παιδιά σας να γίνουν έξυπνα διαβάστε τους παραμύθια. Αν θέλετε να γίνουν πολύ έξυπνα, διαβάστε τους περισσότερα παραμύθια».

  Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here