Σάββατο, 10 Απριλίου, 2021
More
  Αρχική Ταξιδεύοντας Λογοτεχνικά Διαβάζοντας στο Καστελόριζο

  Διαβάζοντας στο Καστελόριζο

  -

  Διαβάζοντας στο Καστελόριζο

  Μας ταξιδεύει η Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Λίγο πριν αποχαιρετήσουμε το μικρό αλλά πανέμορφο Καστελόριζο, θα περπατήσουμε λίγο στον οικισμό του, που απλώνεται γύρω από το λιμάνι.

  Θα θαυμάσουμε τα πολύχρωμα νεοκλασικά κτίρια. Είναι δίπατα ή τρίπατα, χτισμένα αμφιθεατρικά και ατενίζουν τη θάλασσα. Πανέμορφα κτίρια, επιβλητικές εκκλησίες, πλακόστρωτα μικρά σοκάκια.

  Θα κάνουμε μια στάση σε ένα από τα όμορφα καφέ που βρίσκονται μια ανάσα από τη θάλασσα. Με φόντο αυτό το υπέροχο φυσικό σκηνικό, θα σας κάνουμε τις αναγνωστικές μας προτάσεις.

  ΚαστελόριζοΠρώτη μας επιλογή το βιβλίο της Λίζας Κωνσταντοπούλου Ραντεβού στο Καστελόριζοπου κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Γράφημα.

  Σώπασαν για λίγο σκεφτικοί. Γύρω τους το νησί κοιμότανε νανουρισμένο απ’ το τραγούδι της θάλασσας… Ένα τόσο δα νησάκι, ένα πετράδι στο περιδέραιο του Αιγαίου, μια μικρογραφία της μοίρας της Ελλάδας στο πέρασμα των αιώνων… Μέσα τους ανακάλυπταν τη Μεγίστη πλημμυρισμένοι από συγκίνηση. Κοίταξαν γύρω τους με άλλα μάτια… Στα είκοσι δεν ήξεραν να αφουγκράζονται τον Κόσμο, μα στα σαράντα τα μονοπάτια της ψυχής είχαν ανοίξει. Το Καστελόριζο δεν ήταν πια μια γωνιά του χάρτη, γινόταν μια γωνιά της ψυχής τους κι έτσι κανείς δεν παραξενεύτηκε με τα λόγια του Άγγελου, όταν πήρε μια βαθιά ανάσα και είπε ξαφνικά:

  “Ας προσπαθήσουμε!” κι όλοι κατάλαβαν τι εννοούσε. “Ας προσπαθήσουμε κι ό,τι μπορέσουμε θα κάνουμε… δε θέλω να είμαι δέντρο χωρίς ρίζες!”

  Τον κοίταξαν βουρκωμένοι και σιωπηλοί. “Ας προσπαθήσουμε” είπε κι ο Αλέξης, “για τον κυρ-Σταύρο και τα εγγόνια του! Για το Καστελόριζο!”. Τα μάτια του γυάλιζαν στο σκοτάδι. “Για την Ελλάδα..” ψιθύρισαν όλοι μαζί ανατριχιάζοντας και χύσαν το κρασί τους στις πέτρες της αυλής, να πάει να ενωθεί με τα γλυκά νερά του Αιγαίου…

  Διαβάζοντας στο Καστελόριζο

  ΚαστελόριζοΕπόμενη επιλογή μας το βιβλίο “Η Κυρά της Ρω” του Γιάννη Σκαραγκά που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κριτική.

  Με αφορμή τη ζωή της Δέσποινας Αχλαδιώτη στο ακριτικό νησί της Ρω, ο Γιάννης Σκαραγκάς αφηγείται την ιστορία ενός ξεχωριστού ανθρώπου. Μέσα από μια ποιητική και βαθιά ανθρώπινη οπτική, το κείμενο εστιάζει στη μοναχική διαδρομή μιας γυναίκας που έμαθε να ζει με αναμνήσεις και σκέψεις, προσπαθώντας να δώσει νόημα στη σχέση της με τον κόσμο.

  Πρόκειται για τον απολογισμό μιας ασυμβίβαστης γυναίκας που επενδύει στη ζωή ακόμα κι όταν εκείνη της επιφυλάσσει το πιο σκληρό της πρόσωπο. Είναι η φωνή του αδύναμου ανθρώπου που αναμετριέται με τις πληγές της ιστορίας και την πιθανότητα της προσωπικής χαράς. Η κυρά της Ρω ανεβοκατεβάζει μια σημαία με το βάρος της προσωπικής αποστολής, πράξη που μπορεί να μην αλλάζει τον κόσμο, τουλάχιστον όμως του δίνει νόημα. Συμβολίζει ένα κομμάτι της ελληνικής ψυχής που αντλεί δύναμη από τα ελάχιστα, και ανανεώνει τις αντοχές του μέσα από την αλήθεια και το θάρρος να την αντιμετωπίσει.

  Ελπίζουμε να σας άρεσαν οι επιλογές των βιβλίων και να περάσατε όμορφα στο σημερινό μας ταξίδι.

  Διαβάζοντας στο Καστελόριζο

  Την επόμενη Κυριακή, ένας νέος προορισμός περιμένει να τον ανακαλύψουμε.