Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου, 2021
More

  Dune: Η αρχή – Frank Herbert

  -

  Ας μιλήσουμε λίγο για το “Dune”. Το “Dune” σήμερα αποτελεί ένα πολύ σημαντικό φραντσάιζ όχι μόνο για τη λογοτεχνία, αλλά και για τον κόσμο των κόμικ, των βιντεοπαιχνιδιών και του κινηματογράφου (μάλιστα, δεν αργεί και η πολυαναμενόμενη ταινία του Ντενί Βιλνέβ).

  Προσωπική άποψη: Χρήστος Αζαριάδης

  Όλα αυτά ξεκίνησαν το έτος 1965, όταν ένας Αμερικανός οικολογικός σύμβουλος και μετέπειτα πασίγνωστος συγγραφέας και κριτικός βιβλίων, ο Frank Herbert, έγραψε το πρώτο βιβλίο “Dune” (Ντιουν), το οποίο έγινε γνωστό με τον τίτλο “Dune: Η αρχή”.

  Στο πρώτο αυτό βιβλίο, που έμελλε να μείνει στην ιστορία ως η αρχή ενός επικού saga, η ιστορία εκκινεί με το ταξίδι του Λίτο Ατρείδη στον πλανήτη Ντιουν (ή, πιο επίσημα, Αρράκις) για να γίνει εκεί ο αντιπρόσωπος του Αυτοκράτορα. Όμως, οι Ατρείδες γνωρίζουν εκ προοιμίου ότι αυτός ο πλανήτης θα είναι η καταστροφή τους. Και αυτό, διότι ο Ντιουν έχει την εξής ιδιαιτερότητα: τα πάντα είναι μία απέραντη έρημος. Το νερό είναι ένα είδος πολυτελείας και μάλιστα σε τέτοιο βαθμό, που οι υπήκοοι φορούν στολές που ανακυκλώνουν τον ιδρώτα του ανθρώπινου σώματος.

  Οι αχανείς εκτάσεις της ερήμου, ωστόσο, κρύβουν έναν θανάσιμο κίνδυνο. Σε αυτές κυκλοφορούν επικίνδυνα σκουλήκια μήκους εκατοντάδων μέτρων. Επειδή, όμως, ουδέν κακόν αμιγές καλού, τα σκουλήκια αυτά εκκρίνουν μία ουσία, ένα μπαχαρικό, με την ονομασία “μελάνζ”. Το μπαχαρικό “μελάνζ” είναι η πιο πολύτιμη ουσία στον Γαλαξία. Όχι μόνον παρατείνει τη νεότητα, αλλά προσφέρει και υπερπολύτιμες ικανότητες ενόρασης. Γίνεται, λοιπόν, εύκολα αντιληπτό ότι ολόκληρη η Αυτοκρατορία πρέπει να κρατήσει ζωντανά τα σκουλήκια και κατ’ ακολουθίαν το “μελάνζ”.

  Το βιβλίο κινείται γύρω από τον καταραμένα ηρωικό Πωλ Ατρείδη (γιο του Λίτο) και τις προσπάθειές του να σώσει την οικογένειά του από όλους αυτούς που ορέγονται τον Άρρακις και τα αγαθά του. Σε αυτό το δύσκολο εγχείρημα θα έχει τη βοήθεια των πιστών συμβούλων του πατέρα του (οι Άινταχο και Χάλεκ είναι σπαρταριστοί χαρακτήρες), τους πολεμιστές ιθαγενείς Φρέμεν (οι οποίοι του απέδωσαν τον ιστορικό τίτλο Μουάντ’ Ντιμπ) και τη μυστηριώδη μητέρα του, Τζέσικα. Η Τζέσικα είναι μέλος των Μπένε Τζέσεριτ, μίας πανίσχυρης κολεκτίβας γυναικών που κρύβεται πίσω από κάθε σχέδιο στον Γαλαξία και οι οποίες διαδραματίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στη σειρά του Herbert.

  Το “Dune” δεν είναι ένα βιβλίο όπου κυριαρχεί η τεχνολογία. Η ανθρωπότητα έχει εγκαταλείψει οτιδήποτε το τεχνολογικό (ο λόγος αναλύεται στα επόμενα βιβλία της σειράς), διότι όσο αναπτύσσεται η τεχνολογία, τόσο πιο επικίνδυνα είναι τα επιτεύγματά της. Αντιθέτως, είναι ένα βιβλίο με ίντριγκα, ραδιουργία και πλεκτάνη.

  Ο Frank Herbert έγραψε ένα πολυδιάστατο έργο. Πίσω από το τοπίο της ερήμου κρύβεται ένα οικολογικό μήνυμα για τις συνέπειες των πράξεων του ανθρώπου στο οικοσύστημά μας. Αλλά τα μηνύματα προς τον αναγνώστη δεν σταματούν εκεί. Οι χαρακτήρες προβαίνουν σε φιλοσοφικούς διαλόγους θρησκευτικού και κοινωνικοπολιτικού περιεχομένου, με ηθικοπλαστικά ζητήματα. Η γραφή του ταξιδεύει τον αναγνώστη στον απομακρυσμένο πλανήτη και στις μηχανορραφίες κατά της οικογένειας των Ατρειδών.

  Ο λυρισμός και η φιλοσοφικότητα του έργου αποτυπώνονται στα λόγια της Πριγκίπισσας Ίρουλαν για τον Πωλ Ατρείδη:

  Ο Μουάντ’ Ντιμπ μπορούσε πράγματι να δει το μέλλον, αλλά πρέπει να κατανοήσει κανείς και τα όρια της δύναμής του. Σκεφτείτε την όραση. Ο καθένας έχει μάτια, αλλά δεν μπορείς να δεις χωρίς φως. Όποιος βρίσκεται καταμεσής μιας κοιλάδας δεν μπορεί να δει πέρα από αυτήν. Έτσι και ο Μουάντ’ Ντιμπ, δεν είχε πάντοτε τη δύναμη να επιλέξει σε ποιο σημείο του μυστηριώδους τοπίου θα κοιτούσε. Μας εξηγεί ότι ακόμα και ένα σκοτεινό, φαινομενικά ασήμαντο στοιχείο μιας προφητείας – χρήση μιας λέξης αντί μιας άλλης, για παράδειγμα – θα μπορούσε να αλλάξει το μέλλον. Μας λέει: «Η πύλη του χρόνου είναι ανοιχτή, όταν όμως πας να τη διαβείς, μετατρέπεται σε στενωπό».

  Το “Dune” ,αφού απέσπασε εξαιρετικές κριτικές και κατέκτησε δεκάδες βραβεία (μεταξύ των οποίων τα Hugo και Nebula), απέκτησε άλλες πέντε συνέχειες από τον ίδιο συγγραφέα και άλλες δέκα (!) από τον γιο του, Brian, σε συνεργασία με τον συγγραφέα Kevin Anderson.

  Το βιβλίο (που μπορεί να διαβαστεί και ως αυτόνομο) είναι η αρχή της σπουδαιότερης σειράς επιστημονικής φαντασίας όλων των εποχών. Ο εκδοτικός οίκος Anubis επανακυκλοφόρησε το βιβλίο με νέο εξώφυλλο και ταυτόχρονα κυκλοφόρησε και σε μορφή graphic novel. Πολύ χρήσιμη και η ιστοσελίδα www.dune.gr, με ενδιαφέρουσες πληροφορίες για το σύμπαν. Στα θετικά της εκδόσεως να σημειωθεί και η πολύ καλή μετάφραση του Ορέστη Μανούσου, που παίρνει πολύ καλό βαθμό στην απόδοση της ατμόσφαιρας.

  Περίληψη Dune: Η αρχή:  O Αρράκις, ο πλανήτης των ερήμων, είναι το μοναδικό μέρος στο σύμπαν όπου υπάρχουν αποθέματα του μπαχαρικού μελάνζ, της πολυτιμότερης ουσίας στην Αυτοκρατορία. Το μελάνζ παρατείνει τη ζωή, διευρύνει την ανθρώπινη συνείδηση κι επιτρέπει στους Πλοηγούς της Διαστημικής Συντεχνίας να αναδιπλώνουν το διάστημα, προσφέροντας έτσι στο ανθρώπινο είδος τη δυνατότητα να ταξιδεύει στ’ αστέρια.
  Στον παράξενο αυτό κόσμο, που είναι γνωστός και ως Ντιουν, ξετυλίγεται αριστοτεχνικά η εξιστόρηση της ζωής του νεαρού Πωλ Ατρείδη, που ως Μουάντ΄Ντιμπ θα δώσει σάρκα και οστά στο πιο μεγαλεπήβολο όνειρο της ανθρωπότητας.

  Συνδυάζοντας την καταιγιστική δράση και το μυστικισμό, το οικολογικό όραμα και τις ίντριγκες της πολιτικής, το κλασικό έργο του Frank Herbert, που κατέκτησε τα κορυφαία βραβεία του χώρου Hugo και Nebula, παραμένει πάντα επίκαιρο και δίκαια έχει χαρακτηριστεί το μεγαλύτερο έπος επιστημονικής φαντασίας.

  Dune: Η αρχή - Frank HerbertΣτοιχεία Βιβλίου

  Τίτλος: Dune: Η αρχή

  Συγγραφέας: Frank Ηerbert

  Eκδόσεις: Anubis  

  Σελίδες: 640

  ISBN: 978-960-623-223-7

  Ημ. Έκδοσης: 25/9/2020 

  Επιμέλεια: Ζωή Τσούρα

  Προηγούμενο άρθροPalácio de Mafra – Biblioteca
  Επόμενο άρθροQuiz 70 – Ελληνική γλώσσα

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here