Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου, 2021
More

  Palácio de Mafra – Biblioteca

  -

  Το Παλάτι της Μάφρας (Palácio de Mafra), γνωστό και ως Παλάτι-Μονή της Μάφρας και το Βασιλικό Κτίριο της Μάφρας, είναι ένα μνημειακό μπαρόκ και νεοκλασικό μοναστήρι παλατιού που βρίσκεται στη Μάφρα της Πορτογαλίας, περίπου 28 χιλιόμετρα από τη Λισαβόνα.

  Γράφει η Χαρά Δελλή

  Πρόκειται για το μεγαλύτερο Βασιλικό παλάτι στην Πορτογαλία. Ο βασιλιάς της Πορτογαλίας João V εκείνη την εποχή ήταν ο πλουσιότερος Ευρωπαίος βασιλιάς, χάρη στο χρυσό από τη Βραζιλία, οπότε αυτό το παλάτι ήταν η αποθέωση των πολλών και παράλογων δαπανών του.

  Αποτελείται από ένα παλάτι, μια βασιλική και ένα μοναστήρι σε ένα τεράστιο συγκρότημα ανακτόρων.

  Η ροκοκό Βιβλιοθήκη του, που καταλαμβάνει το μεγαλύτερο και πιο αριστοκρατικό δωμάτιο του κτιρίου, είναι μια από τις σημαντικότερες βιβλιοθήκες Διαφωτισμού στην Ευρώπη, με περίπου 36.000 τόμους σε δερμάτινες δέστρες δεμένες με χρυσό, συγκεντρωμένους μέσω βασιλικής εντολής. Έχει μήκος 85 μέτρα και πλάτος 9,5 μέτρα, χτισμένο σε σχήμα σταυρού και πλακόστρωτο με πολύχρωμα ασβεστολιθικά δάπεδα και ράφια Rocaille.

  Μερικά εξαιρετικά σπάνια έργα εφοδιάζουν τα ράφια της βιβλιοθήκης μέχρι σήμερα (Nuremberg Chronicle-1493, Theatrvm Orbis Terrarvm του Ortelius-1595) καθώς και συνθέσεις διάσημων μουσικών (João de Sousa Carvalho, Marcos Portugal) για να παιχτούν αυστηρά στα έξι όργανα της Βασιλικής λόγω της εκπληκτικής ακουστικής της.

  Ένας πραγματικός ναός γνώσης

  Με παπική ρητή εντολή του Πάπα Βενέδικτου XV, από το 1745, επιτρέπεται σε αυτήν τη Βιβλιοθήκη να προστατέψει τα βιβλία της και απαγορεύεται σε οποιονδήποτε οποιασδήποτε πολιτείας ή κατάστασης, ανά πάσα στιγμή ή με οποιονδήποτε τρόπο, να λάβει, να αφαιρέσει ή δανειστεί από τη Βιβλιοθήκη κάτι -αποθηκευμένα έντυπα βιβλία ή χειρόγραφα-, χωρίς την άδεια του Πορτογάλου Βασιλιά.

  Η βιβλιοθήκη του Mafra Palace έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε η θερμοκρασία και η υγρασία να είναι ιδανικά για βιβλία τόσο το χειμώνα όσο και το καλοκαίρι.

  Και από έντομα, η συλλογή προστατεύεται από νυχτερίδες που ζουν στη βιβλιοθήκη. Παρεμπιπτόντως, τα ποντίκια εξακολουθούν να ζουν εκεί, γι’ αυτό οι επισκέπτες δεν πρέπει να περπατούν γύρω από τη βιβλιοθήκη για να μην διαταράξουν το υπάρχον οικοσύστημα.

  Η Βιβλιοθήκη είναι ανοιχτή σε ερευνητές, ιστορικούς ή μελετητές, των οποίων το αντικείμενο μελέτης δικαιολογεί την πρόσβαση σε αυτήν τη συλλογή. Συνιστάται προηγούμενο ραντεβού.

  Palácio Nacional de Mafra

  Δευτέρα, Τετάρτη, Πέμπτη & Παρασκευή

  09:30-13:30 & 14:00-16:00

  Terreiro D. João V

  2640-492 Mafra, Portugal

  Tel:  (+351) 261 817 550

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here