Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου, 2021
More
  Αρχική Ταξιδεύοντας Λογοτεχνικά Duomo - Ο καθεδρικός ναός του Μιλάνου

  Duomo – Ο καθεδρικός ναός του Μιλάνου

  -

  Duomo – Ο καθεδρικός ναός του Μιλάνου. Θα ξεκινήσουμε τη γνωριμία μας με την ιταλική πόλη από τον καθεδρικό της ναό. Είναι το πιο χαρακτηριστικό σημείο του Μιλάνου. Είναι η έδρα του αρχιεπισκόπου της πόλης και η τέταρτη μεγαλύτερη εκκλησία στην Ευρώπη. Έχει μήκος 157 μέτρα.

  Γράφει η Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Άρχισε να χτίζεται το 1386, από τον Gian Galeazzo Visconti, σε ρυθμό γοτθικό. Είναι αφιερωμένος στην Παναγία, χτισμένος με λευκό μάρμαρο και φανταστικά βιτρό, ενώ το μπροστινό του μέρος τελείωσε τον δέκατο ένατο αιώνα.

  Οι εργασίες προχώρησαν γρήγορα, και όταν ο Galeazzo πέθανε το 1402, σχεδόν ο μισός καθεδρικός είχε ολοκληρωθεί. Οι εργασίες, όμως, σταμάτησαν σχεδόν εντελώς το 1480, εξαιτίας της έλλειψης χρηματοδότησης και ιδεών. Από το 1500 μέχρι το 1510, ολοκληρώθηκε ο οκτάγωνος τρούλος και το εσωτερικό διακοσμήθηκε με τέσσερις σειρές με δεκαπέντε αγάλματα η καθεμία, αναπαριστώντας αγίους, προφήτες και άλλες βιβλικές μορφές. Το εξωτερικό παρέμεινε χωρίς διακόσμηση, με εξαίρεση τον οβελό του Αmadeo (Guglietto dell’Amadeo), ο οποίος κατασκευάστηκε το 1507-1510.

  Στο  υψηλότερο κωδωνοστάσιο, σε ύψος 108,5 μέτρων, δεσπόζει το μπρούτζινο επιχρυσωμένο άγαλμα της Παναγίας, η La Madonnina, που βρίσκεται στις καρδιές όλων των Μιλανέζων και των Καθολικών γενικότερα.

  Στις 20 Μαΐου 1805, ο Ναπολέων Α’ Βοναπάρτης, ο οποίος ετοιμαζόταν να στεφθεί βασιλιάς της Ιταλίας, διέταξε η πρόσοψη να ολοκληρωθεί και επιβεβαίωσε ότι το κόστος της κατασκευής θα καλυφθεί από το θησαυροφυλάκιο της Γαλλίας. Αν και η αποζημίωση δεν πληρώθηκε, η πρόσοψη ολοκληρώθηκε σε μόλις εφτά χρόνια. Ως ένδειξη ευχαριστίας, ένα άγαλμα του Ναπολέοντα βρίσκεται στην κορυφή ενός οβελού. Ο Ναπολέων στέφθηκε βασιλιάς της Ιταλίας στο Ντουόμο. Τα επόμενα χρόνια κατασκευάστηκαν οι περισσότερες από τις υπόλοιπες αντηρίδες και οβελοί.

  Κατά τη διάρκεια του βομβαρδισμού του Μιλάνου στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, ο ναός υπέστη μερικές καταστροφές, αν και όχι τόσο σημαντικές όσο άλλα κτήρια της περιοχής, όπως η Σκάλα του Μιλάνου. Οι τελευταίες λεπτομέρειες του ναού ολοκληρώθηκαν μόλις στις 6 Ιανουαρίου 1965, με την αποπεράτωση της τελευταίας πύλης.

  Η οροφή είναι προσβάσιμη στους τουρίστες (με αντίτιμο), από όπου είναι ορατά αρκετά από τα αγάλματα του ναού. Η οροφή είναι διάσημη για τους οβελούς της και τις αντηρίδες της.

  Επιμέλεια: Ζωή Τσούρα

  Πηγή: http://www.pamemilano.gr/

  https://el.wikipedia.org/

  Προηγούμενο άρθροΓνωριμία με το Μιλάνο
  Επόμενο άρθροGalleria Vittorio Emanuele II

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here