Παρασκευή, Νοέμβριος 22, 2019
More
  Αρχική Σειρές: Μεταφρασμένη Λογοτεχνία Νυχτερινό σχολείο - Daugherty C. J.

  Νυχτερινό σχολείο – Daugherty C. J.

  -

  Νυχτερινό σχολείο

  Προσωπική άποψη: Παναγιώτα Γκουτζουρέλα

  Με μία μέτρια περίληψη και ένα αμφίβολο εξώφυλλο, δεν περίμενα και πολλά από το συγκεκριμένο βιβλίο. Αλλά να που το πήρα στα χέρια μου (όταν συμβιώνεις με έφηβους βιβλιοφάγους, η μοίρα σου είναι προδιαγεγραμμένη) και το διάβασα. Για να αναθεωρήσω την άποψή μου και να εμπεδώσω (για ακόμη μια φορά) πως δεν κρίνουμε τα βιβλία από εξώφυλλα και παραπλανητικές/ελλιπείς  πληροφορίες στο οπισθόφυλλο…

  Νυχτερινό σχολείοΗ έφηβη Άλι Σέρινταν ζει ευτυχισμένη με την οικογένειά της. Μέχρι που ο αδελφός της εξαφανίζεται. Οι γονείς αδιαφορούν για την ίδια, η Άλι απομονώνεται στον εαυτό της και αναπτύσσει παράνομη δραστηριότητα. Παρέα με μερικά αγόρια, κοσμούν την πόλη τους με γκράφιτι. Όταν όμως τη συλλαμβάνει η αστυνομία, οι γονείς της αποφασίζουν να τη στείλουν εσώκλειστη στην Κιμμέρια Ακαδημία. Ένα απομονωμένο σχολείο στη μέση του πουθενά με αυστηρούς κανονισμούς, ιδίως σε σχέση με την επικοινωνία με τον έξω κόσμο (ούτε κινητό δεν αφήνουν να έχουν οι μαθητές τους). Εκεί λοιπόν η Άλι, μετά το αρχικό σοκ, γνωρίζει μαθητές και συνηθίζει το περίεργο περιβάλλον. Παύει να αισθάνεται ως έγκλειστη σε αναμορφωτήριο, πολλοί και αλλόκοτοι οι συμμαθητές αλλά καταφέρνει να αποκτήσει φίλους. Επιπροσθέτως, έχει τον γοητευτικό Σιλβέν να σέρνεται στα πόδια της αλλά πάει και ερωτεύεται το κακό παιδί του σχολείου. Πώς;;; Ερωτεύεται;;; Αμέ! Τον Κάρτερ Ουέστ.

  Ο Κάρτερ ακούμπησε στην πλάτη της καρέκλας πίνοντας μια γουλιά από τον καφέ του που κρύωνε, μεμιάς όμως τα μάτια του έγιναν δυο σχισμές και στύλωσε το σκληρό βλέμμα του κάπου πίσω της. Η Άλι γύρισε. Στην άλλη άκρη της τραπεζαρίας καθόταν ο Σιλβέν και τους κάρφωνε με το βλέμμα. Η κοπέλα ένιωθε την οργή του να εκπέμπεται σαν κύματα ζέστης από το κορμί του.
  Ο Κάρτερ τού ανταπέδωσε απτόητος το βλέμμα. 
  «Τι βλακεία» μουρμούρισε η Άλι.
  «Θα βρεις κακό μπελά από δαύτον» της είπε ο Κάρτερ γυρίζοντας να την κοιτάξει.  «Έχει δύναμη εδώ πέρα και δε θα ικανοποιηθεί μέχρι να πάρει αυτό που θέλει. Κι αυτό που θέλει είσαι εσύ». 
  Κοιτάζοντας ατρόμητη τον Σιλβέν, η Άλι είπε: «Κρίμα τότε. Επειδή δεν μπορεί να μ’ έχει».

  Πολλά συμβαίνουν όμως πέρα από την παρακολούθηση μαθημάτων και τους εφηβικούς έρωτες. Διαπιστώνει πως το σχολείο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την οικογένειά της και της το κρατούσαν μυστικό. Μαθαίνει την ύπαρξη του Νυχτερινού σχολείου, μια αδελφότητα, ένα μυστικό που πρέπει να κρατηθεί μυστικό… Μία κοπέλα δολοφονείται στον χώρο του σχολείου που φλέγεται κυριολεκτικά μια καλοκαιρινή νύχτα. Και η Άλι συνειδητοποιεί πως η ζωή της θα αλλάξει για πάντα.

  Η Άλι είναι μια έξυπνη κοπέλα που παθιάζεται με ό, τι καταπιαστεί. Έχει πληγωθεί από την οικογένειά της αλλά και από φίλους. Έχει όμως δύναμη ψυχής και ανταπεξέρχεται στις απαιτήσεις της ζωής της. Κάνει λάθη για τα οποία μετανιώνει αλλά μαθαίνει μέσα από αυτά. Ένα κορίτσι κατάλληλο για μία πενταλογία! 

   

  Νυχτερινό σχολείο

  Το πρώτο μέρος της σειράς Νυχτερινό σχολείο είναι απολαυστικό. 500 σελίδες όπου η Άλι γνωρίζει την Κιμμέρια Ακαδημία και τα μυστικά της. Μαζί της ταξιδεύουμε κι εμείς σε έναν κόσμο γεμάτο μυστήριο. Έφηβοι που προετοιμάζονται να κυβερνήσουν τον κόσμο; Κι όμως η Doherty παρουσιάζει ρεαλιστικά και τόσο μεστά τους χαρακτήρες της που σε πείθει. Η τριτοπρόσωπη αφήγηση από τη μεριά της Άλι δεν αφαιρεί κάτι από την αμεσότητα και τη ζωντάνια των διαλόγων και της εξέλιξης. Αρκετές περιγραφές τοπίων που με κούρασαν λιγάκι αλλά κατανοώ την αναγκαιότητά τους. Η δράση ασίγαστη με αρκετές καταλυτικές στιγμές για την εξέλιξη της ιστορίας. 

  Φυσικά, ολοκληρώνοντας την ανάγνωση του πρώτου βιβλίου συνειδητοποιείς πως πρέπει άμεσα να συνεχίσεις με το δεύτερο της πενταλογίας. 

  Περίληψη: Όταν όλοι σου λένε ψέματα, ποιον να εμπιστευτείς;
  Η Άλι Σέρινταν είναι ένα μπερδεμένο κορίτσι της μεσαίας τάξης. Η ζωή της βγήκε εκτός ελέγχου όταν ο αδελφός της το έσκασε από το σπίτι. Οι γονείς της δε νοιάζονται καθόλου για κείνη – ούτε και για τίποτε άλλο βέβαια. Και η αστυνομία μόλις τη συνέλαβε. Πάλι. Όταν τη στέλνουν εσώκλειστη στην Κιμμέρια Ακαδημία, η Άλι νομίζει ότι βρίσκεται απλώς σε κάποιο αυστηρό αριστοκρατικό σχολείο, σαν αναμορφωτήριο. Και ότι αρκεί να προσαρμοστεί για ένα διάστημα, ώσπου να ξεθυμάνει η ιστορία. Μεγάλο λάθος. Η Κιμμέρια Ακαδημία δεν είναι ένα συνηθισμένο σχολείο. Οι κανόνες εκεί είναι αλλόκοτοι και αρχαϊκοί. Δεν επιτρέπονται υπολογιστές ούτε τηλέφωνα. Οι μαθητές αποτελούν ένα παράξενο μείγμα ανθρώπων χαρισματικών, σκληρών και προνομιούχων. Κι ύστερα, υπάρχει το μυστικό Νυχτερινό Σχολείο, μια κρυφή αδελφότητα γύρω από την οποία τηρείται άκρα μυστικότητα. Μετά τον θάνατο ενός συμμαθητή της στην καλοκαιρινή γιορτή, η Άλι αρχίζει ν’ ανακαλύπτει ότι το σχολείο και η οικογένειά της εμπλέκονται σε κάτι πολύ πιο σκοτεινό απ’ ό,τι θα μπορούσε ποτέ της να φανταστεί. Άραγε, γιατί της είπαν ψέματα οι γονείς της; Ποιοι είναι οι εχθροί της; Τι συμβαίνει, στ’ αλήθεια, στην Κιμμέρια Ακαδημία;

   

  Νυχτερινό σχολείοΣτοιχεία βιβλίου:

  Τίτλος: Νυχτερινό σχολείο

  Συγγραφέας: Daugherty C. J.

  Εκδότης: Μεταίχμιο

  ISBN: 9789605660345

  Σειρά βιβλίου: Νυχτερινό σχολείο

  Αριθμός Σελίδων: 501

  Έτος Έκδοσης: 2013

  Θεματοφύλακες Λόγω Τεχνών
  Είμαστε μια ομάδα ανθρώπων που αγαπάμε τις λέξεις σε όποια τους μορφή κι αν τυπώνονται: άρθρα, ειδήσεις, λογοτεχνία, ποίηση και δραστηριοποιείται στο διαδίκτυο. Σας ενημερώνουμε για δραστηριότητες παλιές και καινούριες. Ελάτε μαζί μας να παίξουμε με τα λόγια που γράφονται!

  Απάντηση