Τετάρτη, 3 Μαρτίου, 2021
More
  Αρχική Μεταφρασμένη Λογοτεχνία Εκατό χρόνια μοναξιά - Gabriel García Márquez

  Εκατό χρόνια μοναξιά – Gabriel García Márquez

  -

  Εκατό χρόνια μοναξιά 

  Προσωπική άποψη: Χρήστος Διαμαντόπουλος

  Η ιστορία του ήρωα της ελευθερίας, συνταγματάρχη Αουρελιάνο Μπουενδία, η προσφορά στον αγώνα του για την Κολομβία αλλά και για όλη την Λατινική Αμερική, αλλά και η φθορά του, παρασέρνοντας όλη την οικογένειά του και όσους στάθηκαν δίπλα του. Προσωπικά το περίμενα καλύτερο.

  η μοναξιά είναι παντου

  Εκατό χρόνια μοναξιά

  Το ”Εκατό Χρόνια Μοναξιά” περιγράφει την Κολομβία του 20ού αιώνα μέσα από την ιστορία της οικογένειας των Μπουενδία και του χωριού που ίδρυσε ο Χοσέ Αρκάδιο Μπουενδία, του Μακόντο, «χωριουδάκι με τα είκοσι σπίτια, φτιαγμένα από λάσπη και αγριοκάλαμα, στην όχθη του ποταμού με τα διάφανα νερά που κατηφορίζουν σε μια κοίτη γεμάτη λείες πέτρες, άσπρες και τεράστιες σαν προϊστορικά αυγά». Ένα χωριό που είναι όλος ο κόσμος και μια οικογένεια που είναι όλοι εμείς.

  Το “Εκατό Χρόνια Μοναξιά” αποτελεί θεματικά μια ενότητα με τρία άλλα προηγούμενα μυθιστορήματα του συγγραφέα και με δύο από τις συλλογές διηγημάτων. Tο διασημότερο έργο του νομπελίστα Κολομβιανού συγγραφέα Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες. Γνωρίζουμε τη μοναξιά της εξουσίας, τη μοναξιά του μίσους και του πολέμου και πως οι λαοί που καταδικάστηκαν “ράτσες καταδικασμένες σε εκατό χρόνια μοναξιά δεν είχαν δεύτερη ευκαιρία πάνω στη γη”. 

  ένα δώρο προς την ανθρωπότητα…

  Το μυθιστόρημα εκδόθηκε το 1967, έχει μεταφραστεί σε περίπου σαράντα γλώσσες κι έχει πουλήσει περισσότερα από τριάντα εκατομμύρια αντίτυπα. Ο Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες έγραφε κάθε μέρα για δεκαοκτώ ολόκληρους μήνες μέχρι να το ολοκληρώσει, παρατώντας τους πάντες και τα πάντα. Είναι η ιστορία της επιθυμίας, του πόνου, της τρέλας, του έρωτα, της μνήμης, των ενοχών και του θανάτου. Η τραγική πορεία του ήρωα της ελευθερίας συνταγματάρχη Αουρελιάνο Μπουενδία από την ώρα της υπέρτατης προσφοράς ως τη στιγμή της έσχατης φθοράς και της προσωπικής ολοκληρωτικής εκμηδένισης. Ένας ήρωας που γύρω του μπλέκονται φοβερά πεπρωμένα, που αγγίζουν και τελικά συνθλίβουν τα πιο στενά του συγγενικά πρόσωπα, τους ανθρώπους του τόπου που γεννήθηκε και τελικά όλους όσοι σταθήκανε δίπλα του στο μεγάλο αγώνα.

  η απεικόνιση ενός κόσμου που αποσυντίθεται, που αλλάζει και χάνεται.

  Περίληψη: Πολλά χρόνια μετά, μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα, ο συνταγματάρχης Αουρελιάνο Μπουενδία θα έφερνε στον νου του το μακρινό απόγευμα που ο πατέρας του τον πήγε να γνωρίσει τον πάγο… 

  Μ’ αυτά τα λόγια ξεκινά ένα από τα γοητευτικότερα και πιο φημισμένα μυθιστορήματα του εικοστού αιώνα. Ένα έργο που «από στόμα σε στόμα», όπως άρεσε στον συγγραφέα του να λέει, διαβάστηκε από εκατομμύρια αναγνώστες σε όλες τις γλώσσες του κόσμου και η συμβολή του υπήρξε καθοριστική στη βράβευση του Μάρκες με το Νομπέλ Λογοτεχνίας. Η ιστορία μιας πόλης, του Μακόντο, και μιας οικογένειας, των Μπουενδία – και μέσα από τα πάθη, τα όνειρα, τις τραγωδίες, τις προδοσίες, τις ανακαλύψεις, τα θαύματα, τα μυστήρια και τις διαψεύσεις τους, η ιστορία μιας χώρας, μιας ηπείρου και ολόκληρου του κόσμου. 

  «Ο Δον Κιχώτης του καιρού μας». Πάμπλο Νερούδα 

  «Το πρώτο λογοτεχνικό έργο μετά τη Γένεση που πρέπει να διαβαστεί από όλο το ανθρώπινο γένος». The New York Times Book Review

  Ο Μαρκές αναμιγνύει την πραγματικότητα με τη φαντασία, όπου όνειρά, ζωντανοί και νεκροί, τέρατα, γυναίκες μυθικές, ιστορίες από το παρελθόν αποκτούν υπόσταση στο παρόν, ο χρόνος μερικές φορές ακινητοποιείται και άλλοτε μεταλλάσσεται αστραπιαία.

  Είναι η τραγωδία του καθενός μας που σέρνει τη μοναξιά του ως βαρίδι και ως πυξίδα σε έναν αντίξοο κόσμο.

  Στοιχεία βιβλίου:

  Τίτλος: Εκατό χρόνια μοναξιά

  Συγγραφέας: Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες

  Εκδόσεις: Ψυχογιός

  Ημερομηνία έκδοσης: 21/06/2018

  Σελίδες: 496

  ISBN: 978-618-01-2178-0

  Μεταφραστής: Παλαιολόγου Μαρία

  Επεξεργασία εικόνας: Αναστάσιος Τριανταφύλλου

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here