Δευτέρα, Σεπτέμβριος 16, 2019
More
  Αρχική Ελληνική Λογοτεχνία Ελεύθεροι Άνθρωποι - Γιώργος Νυκταράκης

  Ελεύθεροι Άνθρωποι – Γιώργος Νυκταράκης

  -

  Ελεύθεροι Άνθρωποι 

  Προσωπική άποψη: Νάντια Κίσκα

  Σκηνικό: Φantasticon 2018.

  Στόχος: Να μην ξοδέψω όλο το βδομαδιάτικο που μόλις είχα στα χέρια μου.

  Αποτέλεσμα: Μια βδομάδα τρεφόμουν μόνο με μακαρόνια.

  Ακόμα νιώθω τους πόνους στη μέση μου από το ανελέητο κουβάλημα ΚΑΙ τις δυο ημέρες. Και σας γράφω τώρα για να σας ενημερώσω για το βιβλίο «Ελεύθεροι Άνθρωποι» του Γιώργου Νυκταράκη.

  Διάβαζε για πολέμους, για στρατιωτικές επιχειρήσεις, για θρησκευτικό φανατισμό, για φυλετικές διακρίσεις και δεν καταλάβαινε τι σήμαιναν. Είχαν όμως ένα κοινό αποτέλεσμα: Χιλιάδες άνθρωποι σκοτώνονταν και ο Τόνι δεν μπορούσε να καταλάβει το γιατί.

  Αρχικά, πρέπει να σας ενημερώσω ότι δεν είναι το είδος των βιβλίων που προτιμώ. Δεν είναι καν ένα είδος που θα διάβαζα τυχαία. Και όμως, δεν θα μπορούσα να είμαι πιο ευτυχισμένη για αυτή τη συγκυρία.

  Ο κύριος Νυκταράκης μέσα σε 209 σελίδες δημιουργεί ένα post apocalypse κόσμο τόσο κοντά αλλά συνάμα τόσο μακριά από τον δικό μας. Σας φαίνονται λίγες 209 σελίδες; ΧΑ! Και εμένα αλλά για άλλο λόγο. Συνήθως, μυθιστορήματα τόσο λίγων σελίδων είναι ημιτελή, μπερδεύουν και δεν αποδίδουν την ιστορία με την μαγεία που ίσως θα είχε εάν είχε αναπτυχθεί λίγο ακόμα. Στην περίπτωση του «Ελεύθεροι άνθρωποι» οι 209 σελίδες είναι λίγες γιατί εθίστηκα στον τρόπο γραφής και στον κόσμο του και ήθελα και άλλο!

  Είναι ύπουλο βιβλίο. Δυνατό. Γεμάτο συναίσθημα. Ο αναγνώστης καθώς θα γυρνάει τις σελίδες θα βρεθεί διχασμένος ανάμεσα σε καρδιά και λογική, σε καλό και κακό, και σε ηθική και πάθη.

  Η μελέτη που έχει πέσει από πίσω για την συγγραφή του βιβλίου είναι διάχυτη συνεχώς. Από την μουντή και άγρια πόλη με τα συμπλέγματα των ίδιων κτιρίων σε χρώματα ουδέτερα (που υπάρχει λόγος για τα ουδέτερα χρώματα ο οποίος εξηγείται στο βιβλίο), τις αστικές συγκοινωνίες, την “θεραπεία”, ακόμα και το φαγητό. Ο κόσμος της τεχνολογίας που έχει φανταστεί και δημιουργήσει ο κύριος Νυκταράκης, δεν ξέρω για πόσο ακόμα θα μένει “φανταστικός” και ομολογώ ότι αυτό με φοβίζει.

  Η γλώσσα δεν έχει κάτι το εξεζητημένο. Και δεν χρειάζεται κιόλας, γιατί όταν έχεις μια τόσο δυνατή ιστορία, νομίζω ότι οι “ψαγμένες” λέξεις και γλώσσα απλά κόβουν ένα κομμάτι της μαγείας.

  Η πλοκή πάει εκεί που πρέπει. Έχει αρχή, μέση και τέλος. Έχει πολύ δυνατό πρωταγωνιστή και ακόμα καλύτερους δεύτερους ρόλους. Πάντα πίστευα ότι εάν οι δεύτεροι ρόλοι δεν είναι καλοί, τότε και ο πρωταγωνιστής υστερεί. Ο συγγραφέας, παρόλο που δεν έχει δώσει αρκετές πληροφορίες για το υπόβαθρο των δεύτερων χαρακτήρων -πλην ενός- τους κάνει αρκετά δυνατούς ώστε να στηρίξουν την πλοκή και τον πρωταγωνιστή στο ταξίδι του. Ειλικρινά, δυστυχώς, δεν μπορώ να πω πολλά γιατί ό,τι και να αναφέρω θα είναι spoiler.

  Αυτό λοιπόν που βλέπω εγώ είναι ότι όλα φθείρονται και καταστρέφονται. Ακόμα και ο χρόνος. Και δεν μπορώ να περιμένω να συμβεί αυτό. Θέλω να ζήσω! Δεν γίνεται να μπορώ να συνεχίσω να υπάρχω απλώς στην Όναρ σαν να μην ξέρω την αλήθεια.

  Τελειώνοντας το, μου άφησε αυτό το συναίσθημα που κοιτάς το βιβλίο με άδειο βλέμμα και συνειδητοποιείς πως μερικές σελίδες κατάφεραν να εμπεριέχουν τόσο πολύ συναίσθημα, που έχει κάνει όλα τα παράθυρα λογικής σου να κλείσουν και να διχάζεσαι ανάμεσα στο εάν ο κόσμος που διάβαζες θα ήταν ο ιδανικός ώστε να επιτευχθεί η παγκόσμια ειρήνη και να διασφαλιστεί η επιβίωση του ανθρώπινου γένους, και εάν ένας κόσμος χωρίς ελευθερία κίνησης, άποψης και έρωτα, είναι πραγματικά ένας ανθρώπινος κόσμος.

  Πραγματικά, εάν θέλετε να παίξει με το μυαλό σας, να προβληματιστείτε αλλά και να νιώσετε πολύ βαθιά συναισθήματα, το προτείνω ανεπιφύλακτα!

  Περίληψη: Ελεύθεροι Άνθρωποι  2084. Η Όναρ είναι η μοναδική πόλη που κατοικείται. Ο Τόνι-01369, ένας δεκαπεντάχρονος με ανήσυχο πνεύμα, δυσκολεύεται να πειθαρχήσει στους κανόνες καθώς έχει σοβαρές αμφιβολίες για όσα υποστηρίζει η Διοίκηση σχετικά με τον κόσμο. Στο δρόμο του θα βρεθεί ένας μυστηριώδης άντρας που θα του παρουσιάσει μια διαφορετική αλήθεια από εκείνη της Διοίκησης. Όμως, όσα περισσότερα μαθαίνει ο Τόνι, τόσο περισσότερο αρνείται να συμμορφωθεί με το πρόγραμμα ζωής στην Όναρ. Έχοντας στο πλευρό του τη φίλη του Μάιρα τολμάει να σκεφτεί τη φυγή.

  Πόσο εύκολη υπόθεση είναι όμως;

  Στοιχεία βιβλίου:

  Τίτλος: Ελεύθεροι Άνθρωποι

  Συγγραφέας: Γιώργος Νυκταράκης

  Εκδόσεις: Λυκόφως

  Σελίδες: 209

  ISBN: 978-618-5095-86-4

  Έτος έκδοσης: 2018

  Θεματοφύλακες Λόγω Τεχνών 3
  Είμαστε μια ομάδα ανθρώπων που αγαπάμε τις λέξεις σε όποια τους μορφή κι αν τυπώνονται: άρθρα, ειδήσεις, λογοτεχνία, ποίηση και δραστηριοποιείται στο διαδίκτυο. Σας ενημερώνουμε για δραστηριότητες παλιές και καινούριες. Ελάτε μαζί μας να παίξουμε με τα λόγια που γράφονται!

  Απάντηση