Ένα ιδιαίτερο βιβλιοπωλείο στην Κίνα

Αν αγαπάτε τα βιβλία και είσαστε αχόρταγοι και ανικανοποίητοι αναγνώστες, δεν μπορεί παρά να αγαπήσετε  αυτό το νέο βιβλιοπωλείο στη Κίνα, που βρίσκεται στην πολιτιστική περιοχή Binhai, στην πόλη Tianjin.

Το βιβλιοπωλείο σχεδιάστηκε από το Ολλανδικό γραφείο MVRDV, σε συνεργασία με το Tianjin Urban Planning and Design Institute. Ονομάστηκε «Το μάτι του Binhai» εξαιτίας της γιγάντιας σφαίρας που βρίσκεται στο κέντρο του κτιρίου.

Όπως μπορείτε να δείτε στις φωτογραφίες, οι τοίχοι είναι κυκλικοί, πανύψηλοι και προσβάσιμοι με σκάλες. Το αποτέλεσμα που φαίνεται στο κοινό είναι απλά θεαματικό.

Το βιβλιοπωλείο κατασκευάστηκε μέσα σε τρία χρόνια και εκτός από ένα τεράστιο αριθμό βιβλίων που διαθέτει, φιλοξενεί επίσης ένα χώρο για ανάγνωση, για χαλάρωση, χώρους για κοινωνικοποίηση, αίθουσες με υπολογιστές και οπτικοακουστικό υλικό.

Η βιβλιοθήκη εκτείνεται σε ένα πενταώροφο κτίριο 33.700 τετραγωνικών μέτρων, ενώ τα ράφια της χωράνε έως και 1,2 εκατομμύρια βιβλία.

Ένα ιδιαίτερο βιβλιοπωλείο στην Κίνα

Όπως εξηγεί ο Winy Maas, εκ των ιδρυτών της ολλανδικής εταιρείας MVRDV, που ανέλαβε την κατασκευή της βιβλιοθήκης, «Το εσωτερικό της βιβλιοθήκης Tianjin Binhai είναι σχεδόν σαν σπηλιά. Ανοίξαμε το κτίριο δημιουργώντας έναν όμορφο δημόσιο χώρο μέσα. Ένα νέο αστικό σαλόνι στο κέντρο του. Τα ράφια είναι εξαιρετικοί χώροι για να καθίσει κανείς και ταυτόχρονα επιτρέπουν την πρόσβαση στους πάνω ορόφους. Οι γωνίες και οι καμπύλες είναι φτιαγμένες για να τονίζουν διαφορετικές χρήσεις του χώρου, όπως η ανάγνωση, το περπάτημα, οι συναντήσεις και οι συζητήσεις. Μαζί σχηματίζουν το “μάτι” του κτιρίου: να βλέπεις και να σε βλέπουν».

Στο υπόγειο του κτιρίου βρίσκονται οι υπηρεσιακοί χώροι, οι αποθήκες βιβλίων και το τεράστιο αρχείο της βιβλιοθήκης. Στο ισόγειο βρίσκονται χώροι ανάγνωσης, εύκολα προσβάσιμοι για τα παιδιά και τους ηλικιωμένους, καθώς και η κεντρική είσοδος και το Μάτι. Ο πρώτος και ο δεύτερος όροφος αποτελούνται από δωμάτια ανάγνωσης, βιβλία και χώρους αναψυχής, ενώ οι δύο τελευταίοι όροφοι περιέχουν δωμάτια συσκέψεων, γραφεία και δωμάτια υπολογιστών.

Ένα βιβλιοπωλείο, απλά εκτός τόπου και χρόνου, ένα μνημείο εκσυγχρονισμού και πολιτισμού.

Πηγή: Dailybest

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here