Παρασκευή, 30 Οκτωβρίου, 2020
More
  Αρχική Παιδική Λογοτεχνία Ηλικίες 10-12 Ερωτόκριτος - Βιτσέντζος Κορνάρος

  Ερωτόκριτος – Βιτσέντζος Κορνάρος

  -

  Ποιος δεν γνωρίζει το μεγάλο αφηγηματικό ποίημα με τους 10.052 ομοιοκατάληκτους δεκαπεντασύλλαβους στίχους; Φυσικά αναφέρομαι σε ένα από τα πιο σημαντικά έργα της κρητικής λογοτεχνίας, τον Ερωτόκριτο του Βιτσέντζου Κορνάρου.

  Προσωπική άποψη: Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Ο ποιητής γεννήθηκε στη Σητεία της Κρήτης και ήταν γόνος μεγάλης βενετοκρητικής οικογένειας. Το έργο του έχει μεγάλη λογοτεχνική αξία και πολλοί σπουδαίοι λογοτέχνες ασχολήθηκαν με τον Ερωτόκριτο, γράφοντας μελέτες για το ποίημα και τονίζοντας τη σπουδαιότητά του.

  Πολλές είναι και οι διασκευές του ποιήματος για τα παιδιά. Μια από αυτές τις διασκευές για τους μικρούς μας αναγνώστες θα σας παρουσιάσουμε σήμερα.

  Αναφέρομαι στον Ερωτόκριτο που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος. Η απόδοση-διασκευή είναι του συγγραφέα Κώστα Πούλου και η εξαιρετική εικονογράφηση είναι της Oksana Chaus. Πραγματικά υπέροχες εικόνες, που μοιάζουν με πίνακες ζωγραφικής σε κάποιο μουσείο ή γκαλερί. Η εικονογράφηση πετυχαίνει να ταξιδέψει τους αναγνώστες στην εποχή που διαδραματίζεται η ιστορία του Ερωτόκριτου και της Αρετούσας. To βιβλίο απευθύνεται σε ηλικίες 9+.

  Η Αρετούσα είναι η θυγατέρα του βασιλιά της Αθήνας, Ηρακλή, και ο Ερωτόκριτος ο γιος του συμβούλου του βασιλιά. Καθώς τα χρόνια περνούν και η Αρετούσα μεγαλώνει και γίνεται πανέμορφη, ο Ερωτόκριτος την ερωτεύεται και της δείχνει την αγάπη του τραγουδώντας της τα βράδια.

  Νύχτα οι δυο φίλοι πήγανε έξω από το παλάτι,

  να τραγουδήσουνε του Έρωτα τις πίκρες και τα πάθη.

  Και την αυγή αξημέρωτα γλυκά στην Αρετούσα

  τραγούδια ελέγανε πολλά και ξύπνια την κρατούσαν.

  Σε έναν αγώνα που διοργανώνει ο βασιλιάς για να διασκεδάσει την κόρη του, ο Ερωτόκριτος θα μονομαχήσει με τον Καραμανίτη και θα βγει νικητής, παίρνοντας από τα χέρια της Αρετούσας του ένα στεφάνι. Τότε θα εξομολογηθεί τον έρωτά του για την Αρετούσα στον πατέρα του, ζητώντας από κείνον να πει στον βασιλιά ότι θέλει την Αρετούσα για γυναίκα του.

  Ο βασιλιάς θα αρνηθεί να δώσει τη θυγατέρα του στον γιο του σύμβουλου του και εξορίζει τον Ερωτόκριτο.

  Άκουσες Αρετούσα μου, τα θλιβερά μαντάτα;

  Ο κύρης σου μ’ εξόρισε στης ξενιτιάς τη στράτα.

  Φεύγω, μισεύω μακριά, σε άλλη γη θα μείνω,

  μα την ψυχή και την καρδιά σε σένα την αφήνω.

  Θα θριαμβεύσει άραγε η αγάπη των δύο νέων ή θα νικηθεί από τα εμπόδια που στέκονται μπροστά της;

  Τόσο η υπόθεση του ποιήματος όσο και τα πρόσωπα είναι φανταστικά. Μέσα όμως από τον Ερωτόκριτο βλέπουμε αξίες και αρετές, ενώ υμνείται η αγάπη, η φιλία, η ανδρεία.

  Πρόκειται για ένα έργο που θα σας γοητεύσει και αξίζει να διαβαστεί από μεγάλους και μικρούς. Η συγκεκριμένη διασκευή είναι πολύ καλή και με υπέροχη εικονογράφηση που θα λατρέψετε. Σας το προτείνω.

  Περίληψη: Το αριστούργημα της Κρητικής Λογοτεχνίας του 15ου αιώνα, σε έμμετρη απόδοση για παιδιά.

  - Βιτσέντζος ΚορνάροςΣτοιχεία Βιβλίου

  Τίτλος: Ερωτόκριτος

  Συγγραφέας: Βιτσέντζος Κορνάρος

  Διασκευή: Κώστας Πούλος

  Εικονογράφος: Oksana Chaus

  Εκδόσεις: Παπαδόπουλος

  ISBN: 960-261-992-9

  Ημ. Έκδοσης: 01/09/2000

  Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here