Τετάρτη, 12 Αυγούστου, 2020
More
  Αρχική Ταξιδεύοντας Λογοτεχνικά Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Νάπολης

  Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Νάπολης

  -

  Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Νάπολης

  Μας ταξιδεύει η Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Ξεκινάμε τη γνωριμία μας με την ιταλική πόλη από το Εθνικό Αρχαιολογικό της μουσείο. Πρόκειται για ένα από τα πιο σημαντικά μουσεία στον κόσμο, τόσο για τις πλούσιες συλλογές του, όσο και για την παγκόσμια πολιτιστική του συνεισφορά. Στεγάζεται σε κτίριο του 16ου αιώνα.

  Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο ΝάποληςΟι σημαντικές συλλογές του προέρχονται, κατά κύριο λόγο, από ευρήματα των ανασκαφών της Πομπηίας και του Ερκολάνο (λατ. Ερκουλάνεουμ). Περιλαμβάνει, επίσης, και εκθέματα από την συλλογή Φαρνέζε, η οποία περιλαμβάνει περισσότερα από 500 αντικείμενα (γλυπτά και επιγραφές): Είναι μία από τις μεγαλύτερες, αν όχι η μεγαλύτερη συλλογή από αρχαία γλυπτά που σχηματίστηκε κατά την περίοδο της Αναγέννησης, ενώ τα περισσότερα από αυτά έχουν διατηρηθεί σε ιδιαίτερα καλή κατάσταση.

  Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Νάπολης

  Αρχικά, τα αντικείμενα της συλλογής επρόκειτο να εξωραΐσουν το Ανάκτορο Φαρνέζε, αλλά τελικά κληροδοτήθηκαν – με αρκετά περίπλοκο τρόπο – στο Μουσείο. Χαρακτηριστικό έκθεμα της συλλογής είναι το μεγάλων διαστάσεων άγαλμα του Ηρακλή, με το οποίο η οικογένεια Φαρνέζε ήθελε να συμβολίσει την ισχύ της. Περιλαμβάνει, επίσης, τον Ταύρο των Φαρνέζε, το μεγαλύτερο σωζόμενο μαρμάρινο άγαλμα του κόσμου.

  Στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Νάπολης υπάρχουν επίσης νωπογραφίες, νομίσματα, γλυπτά, καθώς και μια μυστική αίθουσα, που περιλαμβάνει εκθέματα που σχετίζονται με την ερωτική τέχνη της ρωμαϊκής εποχής. Η αίθουσα παρέμενε κλειστή εξαιτίας του περιεχομένου της, ενώ σήμερα επιτρέπεται η είσοδος σε άτομα ηλικίας από 11+.

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here