Εθνικό Θέατρο

Γράφει η Αγγελίνα Παπαθανασίου

Στη σημερινή παρουσίαση θεάτρων, επιλέξαμε να σας γνωρίσουμε το Εθνικό μας Θέατρο. Πλούσια η ιστορία του, που για να την αναφέρουμε ολόκληρη, θα έπρεπε να γεμίσουμε πολλές λευκές σελίδες. Για αυτό θα σας αναφέρουμε το πιο σημαντικά γεγονότα από την αρχή της ίδρυσής του.

Το Εθνικό Θέατρο άρχισε να χτίζεται το 1891, χάρη σε δωρεά 10.000 λιρών που πρόσφερε ο Ευστράτιος Ράλλης στον Βασιλιά Γεώργιο Α’. Έτσι, με δική του απόφαση, επιλέχτηκε το οικόπεδο του Αυλικού Νικολάου Θων επί της Αγίου Κωνσταντίνου.

Για την ολοκλήρωση του Θεάτρου, χρήματα προσέφεραν ο Κοριαλένης, ο Ευγενίδης και φυσικά το δημόσιο ταμείο. Αρχιτέκτονας του κτιρίου, ο Γερμανός Ερνέστος Τσίλερ.

Στις 24 Νοεμβρίου του 1901, το Βασιλικό Θέατρο ανοίγει τις Πύλες του για το κοινό με μονόλογο από το έργο του Δημήτρη Βερναδάκη «Μαρία Δοξαπατρή» και τις κωμωδίες «Ο θάνατος του Περικλέους» του Δημήτρη Κορομηλά και «Ζητείται υπηρέτης» του Χαράλαμπου Άννινου.

Το 1903 ανεβαίνει η Ορέστεια του Αισχύλου. Αυτή η παράσταση ήταν η αφορμή να ξεσπάσει μια μακρόχρονη γλωσσική αντιπαράθεση. Φοιτητές της Φιλοσοφικής, υποκινούμενοι από τον αρχαιολάτρη καθηγητή τους Γ. Μιστριώτη, κατέβηκαν στην Αγίου Κωνσταντίνου και προσπάθησαν να ματαιώσουν την παράσταση. Τα επεισόδια γνωστά κι ως «Ορεστιακά» είχαν ως αποτέλεσμα έναν νεκρό και δέκα τραυματίες.

Το 1908, το Βασιλικό Θέατρο, διακόπτει τις παραστάσεις του επ’ αόριστον. Έτσι, το θέατρο παρέμεινε κλειστό, φιλοξενώντας σποραδικά ξένους θιάσους.

Το 1930, ο τότε Υπουργός Παιδείας Γ. Παπανδρέου ιδρύει το Εθνικό Θέατρο και το 1932 γίνονται τα εγκαίνια. Πρώτη του παράσταση: Αγαμέμνων του Αισχύλου και «Ο θείος Όνειρος» του Ξενόπουλου.

Ταλαντούχοι ηθοποιοί έχουν συνδέσει το όνομά τους με το Εθνικό Θέατρο: Βεάκης, Νέζερ, Μινωτής, Παξινού, Παπαδάκη, Κατράκης, Μανωλίδου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here