Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου, 2020
More
  Αρχική Παιδική Λογοτεχνία Ηλικίες 10-12 Φάρος - Παναγιώτης Δημητρόπουλος

  Φάρος – Παναγιώτης Δημητρόπουλος

  -

  Φάρος – Παναγιώτης Δημητρόπουλος. Τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότερα βιβλία μεταφράζονται και εκδίδονται στη χώρα μας που αναφέρονται σε σπουδαίες προσωπικότητες από όλο τον κόσμο, που με τη ζωή τους, το έργο τους, συνέβαλαν στο να γίνει ο κόσμος μας καλύτερος.

  Προσωπική άποψη: Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Σιγά σιγά, και οι Έλληνες συγγραφείς παρουσιάζουν στους μικρούς αναγνώστες προσωπικότητες της πατρίδας μας, από διάφορους χώρους, που άνοιξαν τον δρόμο για ένα καλύτερο μέλλον και έγιναν παράδειγμα προς μίμηση.

  Ο συγγραφέας Παναγιώτης Δημητρόπουλος είναι ένας από αυτούς τους συγγραφείς, ο οποίος επέλεξε δεκαοκτώ σπουδαίες ελληνικές προσωπικότητες για να μας τις γνωρίσει καλύτερα. Άνθρωποι αξιόλογοι, που συνεχίζουν να εμπνέουν ακόμη και σήμερα και να προκαλούν τον θαυμασμό μας.

  Το βιβλίο του «Φάρος» κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ελληνοεκδοτική, σε εικονογράφηση Μαρίας Μανουρά. Πρόκειται για ένα βιβλίο που απευθύνεται σε ηλικίες 9+, αλλά διαβάζεται με πολύ ενδιαφέρον και από ενήλικες.

  Ο συγγραφέας επέλεξε να μας παρουσιάσει τη ζωή και το έργο του Αριστοτέλη, του Μέγα Αλέξανδρου, της Υπατίας, του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, του Κολοκοτρώνη, της Καλλιρόης Περρέν, της Μαυρογένους, του Σπύρου Λούη, της Δέσποινας Αχλαδιώτη, της Λέλας Καραγιάννη, της Παξινού, της Βέμπο, του Καζαντζάκη, του Παπανικολάου, του Καραθεοδωρή, της Έλλης Σουγιουλτζόγλου και του Γκάλη.

  Όπως βλέπετε, πρόκειται για σπουδαία πρόσωπα από διάφορους χώρους που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη χώρα μας.

  Ομολογώ ότι διαβάζοντας το βιβλίο, πλούτισα τις γνώσεις μου για τα πρόσωπα που αναφέρονται. Ο συγγραφέας μού σύστησε δυο πρόσωπα που δυστυχώς δεν τα γνώριζα. Αναφέρομαι στον Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή, τον μεγαλύτερο μαθηματικό του 20ού αιώνα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα μαθηματικά δεν ήταν ποτέ το αγαπημένο μου μάθημα.

  Από μικρός αγαπούσε πολύ τα γράμματα. Σύντομα οι δάσκαλοί του στο δημοτικό κατάλαβαν ότι είχαν να κάνουν με ένα χαρισματικό παιδί. Στο γυμνάσιο ανακάλυψε για πρώτη τη μεγάλη του αγάπη για τα Μαθηματικά. Πήρε μέρος σε μαθηματικούς διαγωνισμούς και κέρδισε δυο φορές το πρώτο βραβείο. Μέχρι τα 18 του χρόνια έγραφε και μελετούσε σε έξι γλώσσες.

  Εκτός όμως από τον σπουδαίο μαθηματικό, δεν γνώριζα και για την πρώτη Ελληνίδα φωτογράφο, την Έλλη Σουγιουλτζόγλου-Σεραϊδάρη.

  Ενώ βρισκόταν στη Γερμανία, άφησε τις σπουδές της για να αναζητήσει ένα άλλο επάγγελμα απ’ το οποίο θα μπορούσε να κερδίζει αρκετά χρήματα, προκειμένου να βοηθήσει τους δικούς της που είχαν μεταναστεύσει στην Ελλάδα μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή.

  Μέσα από τη ζωή των σπουδαίων αυτών ανθρώπων, οι αναγνώστες του βιβλίου, μικροί και μεγάλοι, κάνουν ένα ταξίδι πίσω στον χρόνο, αποκτώντας γνώσεις με τρόπο απολαυστικό, χωρίς να θυμίζει σχολικό μάθημα.

  Σίγουρα, πολλά είναι τα πρόσωπα που θα μπορούσαν να χωρέσουν στις σελίδες αυτού του βιβλίου εκτός από τα ήδη προαναφερόμενα. Ελπίζω και εύχομαι να υπάρξει και συνέχεια του βιβλίου. Είναι ένας όμορφος τρόπος να γνωρίσουν τα παιδιά μας λαμπρές προσωπικότητες του τόπου μας, αποκτώντας πρότυπα που θα τα βοηθήσουν να χαράξουν τους δικούς τους σπουδαίους δρόμους στη ζωή.

  Περίληψη:

  Αριστοτέλης, Μέγας Αλέξανδρος, Υπατία,
  Δομήνικος Θεοτοκόπουλος, Θεόδωρος Κολοκοτρώνης,
  Μαντώ Μαυρογένους, Καλλιρρόη Παρρέν, Σπύρος Λούης,
  Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή, Νίκος Καζαντζάκης,
  Γεώργιος Παπανικολάου, Η Κυρά της Ρω, Λέλα Καραγιάννη,
  Έλλη Σουγιουλτζόγλου, Κατίνα Παξινού, Σοφία Βέμπο,
  Μαρία Κάλλας, Νίκος Γκάλης.

  Από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, σπουδαίοι φιλόσοφοι και ξακουστοί στρατηλάτες, πρωτοπόροι επιστήμονες, αγωνιστές της Ελευθερίας, καλλιτέχνες και αθλητές άφησαν το αποτύπωμά τους στην ιστορία της ανθρωπότητας, κάνοντας πράξη το όραμά τους με πίστη σε υψηλά ιδανικά και αξίες, με ισχυρή θέληση και γενναιότητα. Γνωρίζοντας τη ζωή και το έργο τους, γνωρίζουμε την πατρίδα μας, την ιστορία και τον πολιτισμό μας.
  Τα επιτεύγματά τους μπορούν να αποτελέσουν πηγή έμπνευσης για όλα τα παιδιά, μα και για τους μεγάλους, για όλους όσοι αναζητούν έναν Φάρο να φωτίζει την πορεία της ζωής τους.

  ΦάροςΣτοιχεία βιβλίου

  Τίτλος: Φάρος

  Συγγραφέας: Παναγιώτης Δημητρόπουλος

  Εκδόσεις: Ελληνοεκδοτική 

  ISBN: 978-960-563-183-3

  Σελίδες: 144

  Ημερ. έκδοσης: 07/2020

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here