Παρασκευή, 30 Οκτωβρίου, 2020
More
  Αρχική Παιδική Λογοτεχνία Ηλικίες 10-12 Φίλες χωρίς αρχή και τέλος - Ιωάννα Μπαμπέτα

  Φίλες χωρίς αρχή και τέλος – Ιωάννα Μπαμπέτα

  -

  Φίλες χωρίς αρχή και τέλος. Κάθε φορά που διαβάζω βιβλίο της συγγραφέως Ιωάννας Μπαμπέτα, απολαμβάνω την ιστορία μέχρι και την τελευταία λέξη. Πολλά είναι τα βιβλία της που έχουν ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου. Προστέθηκε κι ένα ακόμα.

  Προσωπική άποψη: Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Αναφέρομαι στο τελευταίο της πόνημα, με τίτλο «Φίλες χωρίς αρχή και τέλος», που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο, σε εικονογράφηση Ράνιας Βαρβάκη. Το βιβλίο ανήκει στη σειρά Διαβάζω ιστορίες και απευθύνεται σε ηλικίες 9+.

  Όπως και ο τίτλος μαρτυρά, η συγγραφέας αναφέρεται στη φιλία. Μια φιλία ανάμεσα σε δυο κορίτσια, την Ειρήνη και τη Ναταλία, που γεννήθηκαν την ίδια μέρα, ενώ και οι μητέρες τους είναι φίλες κολλητές.

  Από πάντα, λοιπόν, η Ναταλία είναι η καλύτερή μου φίλη. Θεωρώ πως είναι περισσότερο σαν αδελφή μου. Γιατί την αδελφή δεν την επιλέγεις, αλλά είσαι όλη την ώρα μαζί της. Δε σε ρωτάει κανείς. Έτσι και η Ναταλία. Δε με ρώτησε κανείς αν θέλω να είμαστε συνέχεια μαζί.

  Η σχέση των δυο κοριτσιών θα δοκιμαστεί όταν θα μπει ανάμεσά τους ο Νικόλας. Η ζήλια θα κάνει την εμφάνισή της και η Ειρήνη θα αρχίσει να τα βλέπει όλα κάπως διαφορετικά.

  «Οι άνθρωποι δεν αλλάζουν από τη μια μέρα στην άλλη», άκουγα πολλές φορές τη μαμά να λέει στον μπαμπά, όταν μιλούσαν για φίλους και συνεργάτες. Όμως τελικά γίνεται. Εγώ ένιωθα πως είχα αλλάξει από τη μια μέρα στην άλλη.

  Η Ειρήνη νιώθει αόρατη μπροστά στη φίλη της. Η Ναταλία έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο παντού και θέλει να της πάρει αυτόν τον ρόλο και να γίνει η ίδια πρωταγωνίστρια.

  Πώς θα εξελιχθεί αυτή η σχέση ανάμεσα στις δυο φίλες; Μπορεί να μπει ένα τέλος σε μια φιλία;

  Η Ιωάννα Μπαμπέτα έγραψε μια τρυφερή, γλυκιά ιστορία, που θα μπορούσε να βασίζεται σε πρόσωπα υπαρκτά. Η συγγραφέας περιγράφει καταστάσεις που όλοι, λίγο ή πολύ, έχουμε βιώσει με φίλες και φίλους μας.

  Με τρόπο αληθοφανή, παρουσιάζει την ψυχική κατάσταση των ηρωίδων, χωρίς όμως ο αναγνώστης να νιώσει την ανάγκη να ταυτιστεί με μια από τις δυο φίλες. Η ζωή δεν έχει μόνο χαρές, αλλά και λύπες. Υπάρχουν κάποιες δυσάρεστες καταστάσεις που καλείται η Ειρήνη να αντιμετωπίσει, αλλά μέσα από τις δυσκολίες έρχεται και η λύτρωση.

  Πολύ ενδιαφέρουσα ιδέα βρήκα επίσης την έναρξη κάθε κεφαλαίου με ένα απόφθεγμα σχετικό με την αρχή και το τέλος. Αποφθέγματα που έχουν ειπωθεί από σπουδαίες προσωπικότητες. Έμμεσα προτρέπει τους αναγνώστες της να γνωρίσουν αυτά τα σπουδαία πρόσωπα. Γιατί η γνώση μπορεί να αποκτηθεί και με πιο απολαυστικούς τρόπους, εκτός σχολικού πλαισίου.

  Είμαι σίγουρη ότι οι αναγνώστες –μικροί και μεγάλοι– που θα διαβάσουν αυτό το βιβλίο, θα το αγαπήσουν. Θα εισπράξουν τη γλύκα που τους αφήνει η ανάγνωσή του.

  Περίληψη: Για να ξεκινήσεις μια ιστορία πρέπει να πάρεις τα πράγματα από την αρχή. Όμως η Ειρήνη δεν ξέρει πότε ακριβώς ξεκίνησε η ιστορία με την κολλητή της τη Ναταλία. Ίσως από τότε που άρχισε να φτιάχνει λίστες, ίσως από τη μέρα που γεννήθηκαν και οι δυο. Ίσως όμως και από εκείνη τη μέρα που η Ναταλία έσπασε το χέρι της. Κι ο Νικόλας τι ρόλο έπαιξε στη φιλία των δύο κοριτσιών; Μια μαργαρίτα ήταν η αρχή του τέλους ή το τέλος μιας αρχής; Κανείς δεν ξέρει. Αυτό που σίγουρα κατάλαβε η Ειρήνη είναι πως η αρχή είναι πάντα σήμερα. Κι όσο για το τέλος… είναι στο χέρι μας.

  Στοιχεία βιβλίου

  Τίτλος: Φίλες χωρίς αρχή και τέλος

  Συγγραφέας: Ιωάννα Μπαμπέτα

  Εικονογράφος: Ράνια Βαρβάκη

  Εκδόσεις: Μεταίχμιο

  Σελίδες: 112

  ISBN: 978-618-03-2224-8

  Ημερομηνία έκδοσης: 02/07/2020

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here