Παρασκευή, 7 Αυγούστου, 2020
More
  Αρχική Ελληνική Λογοτεχνία Παράδεισος κατ’ οίκον - Δελίνα Βασιλειάδη

  Παράδεισος κατ’ οίκον – Δελίνα Βασιλειάδη

  -

  Από τις Εκδόσεις Κάπα, κυκλοφορεί το νέο θεατρικό έργο της συγγραφέως Δελίνας Βασιλειάδη, με τίτλο «Παράδεισος κατ’ οίκον».

  Προσωπική άποψη: Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Τα τελευταία χρόνια, οι Εκδόσεις Κάπα παρουσιάζουν στο αναγνωστικό κοινό θεατρικά έργα Ελλήνων δημιουργών, και αυτό είναι πολύ ενθαρρυντικό για το ελληνικό θέατρο.

  Ανάμεσα στους Έλληνες θεατρικούς συγγραφείς και η Δελίνα Βασιλειάδη. Κυκλοφορούν συνολικά τρία θεατρικά έργα της, με πιο πρόσφατο έργο το «Παράδεισος κατ’ οίκον». Αναφέρεται στον χρόνο και στη σχέση που έχουν μαζί του τα έξι πρόσωπα του έργου. Αποτελείται από έξι πράξεις.

  Οι ήρωες του έργου είναι πρόσωπα διαφορετικής ηλικίας και γένους. Έχουν διαφορετικές αντιλήψεις για τη ζωή και τον χρόνο. Όπως άλλωστε συμβαίνει και στην πραγματικότητα.

  Άνθρωποι που συνυπάρχουν σε έναν χώρο βγάζουν στην επιφάνεια στοιχεία του χαρακτήρα τους, στοιχεία του τρόπου ζωής τους. Ο αναγνώστης-θεατής βλέπει στοιχεία των ηρώων που του είναι γνώριμα, ίσως να ταυτίζεται με κάποιο από τα πρόσωπα του έργου.

  Ελένη:

  Δεν βαρεθήκατε ακόμα να μιλάτε για τα ίδια και τα ίδια; Παρελθόν, όνειρα, ποιοι ήμασταν… Όσο δεν σκέφτομαι, δεν ονειρεύομαι και δεν θυμάμαι. Είμαι ασφαλής. Ζω το τώρα. Πίνω, τρώω, τραγουδάω. Αρνούμαι να νιώσω πόνο, θλίψη, ενοχή. Για οτιδήποτε.

  Η Ελένη έχει τη δική της θεωρία για τον χρόνο. Ζει το τώρα, τη στιγμή. Κρατά μακριά καθετί που θα της προκαλέσει θλίψη, ενοχή ή πόνο. Φροντίζει να μη χάνει το κέφι της ποτέ και να αισιοδοξεί.

  Μαρκέλλα:

  Ναι… Η μητέρα μου την αγαπούσε πολύ αυτή την καράφα. Αλλά ποτέ δεν τη χρησιμοποίησε. «Θα τη βγάλω μόνο σε ειδικές περιπτώσεις». Έτσι έλεγε. Στο τέλος πέθανε χωρίς ούτε μια φορά…

  Η Μαρκέλλα μεγάλωσε σε ένα περιβάλλον όπου ο χρόνος είχε μια άλλη διάσταση. Σαν να ήταν άπλετος για όλους. Κάποια άλλη φορά, κάποια άλλη στιγμή. Όλα μεταφέρονταν σε άλλη χρονική περίοδο.

  Ανδρέας:

  Ζήσε το τώρα. Ναι. Μα προσπάθησε να μην ξεχνάς. Αυτό είναι το σημαντικό παιδί μου. Εεε. Όχι, ανακαλώ. Συγχωρήστε έναν παλαίμαχο της ζωής. Ήθελα να πω… ζήσε το τώρα αλλά μην αφήνεις τις αναμνήσεις να χαθούν…

  Ο Ανδρέας ζει με αναμνήσεις από το παρελθόν. Νιώθει ενοχές για πράγματα που δεν κατάφερε να κάνει, για ανθρώπους που έφυγαν από κοντά του νωρίς χωρίς να τους χαρεί, να τους αφιερώσει χρόνο. Έχει ανάγκη αυτές τις αναμνήσεις, έστω και δυσάρεστες, που του θυμίζουν το παρελθόν του. Του θυμίζουν ότι υπήρχε.

  Νίκος:

  Είσαι με τα καλά σου; Ευτυχία το λες εσύ αυτό; Και τι δεν θα έδινα για μια δεύτερη ευκαιρία. Να μπορούσα να του μιλήσω και να του ζητήσω συγγνώμη. Να του πω πόσο λάθος έκανα.

  Ο Νίκος ζει το τώρα. Αλλά το τώρα δεν τον ικανοποιεί. Έχει μετανιώσει για το πώς χειρίστηκε τον χρόνο, για πράγματα που έκανε στο παρελθόν και επιθυμεί διακαώς μια δεύτερη ευκαιρία για να αλλάξει την κατάσταση, διορθώνοντας τα λάθη του.

  Το θεατρικό έργο προσφέρει τροφή για σκέψη στους αναγνώστες. Έμμεσα τους οδηγεί να ανακαλύψουν τη σχέση τους με τον χρόνο και να αναρωτηθούν για τη διαχείρισή του. Ο καθένας μας όμως διαχειρίζεται τον χρόνο διαφορετικά.

  Για άλλη μια φορά απόλαυσα τη γραφή της Δελίνας Βασιλειάδη και μακάρι να το δούμε σύντομα σε κάποια θεατρική σκηνή.

  Περίληψη: Αλήθεια, μπορούν όλοι να ερμηνεύσουν την έννοια του χρόνου με τον ίδιο τρόπο; Το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον αντιμετωπίζονται όμοια από όλους τους ανθρώπους, ή μήπως ο καθένας δίνει άλλη βαρύτητα ανάλογα με τα γεγονότα που τα σημαδεύουν και συνοδεύουν; Έχουν όλοι την ίδια αίσθηση της ταχύτητας του χρόνου και της φθοράς που επιφέρει;

  Η Δελίνα Βασιλειάδη έγραψε ένα θεατρικό έργο, το Παράδεισος κατ’ οίκον, προσεγγίζοντας τα παραπάνω και συνάμα κάνοντας ένα παιχνίδισμα με τον χρόνο μέσω των ηρώων, οι οποίοι ποικίλλουν σε ηλικία, επάγγελμα, φύλο, βιώματα. Τα μηνύματα που απορρέουν είναι πολλά και πολλαπλά. Ένα από τα πιο σημαντικά; «Ζήσε το τώρα, αλλά μην αφήνεις τις αναμνήσεις να χαθούν…»

  Στοιχεία βιβλίου

  Τίτλος: Παράδεισος κατ’ οίκον

  Συγγραφέας: Δελίνα Βασιλειάδη

  Εκδόσεις: Κάπα Εκδοτική

  ISBN: 978-960-628-086-3

  Σελίδες: 96

  Ημερομηνία έκδοσης: Ιούλιος 2020

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here