Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
More
    ΑρχικήΤαξιδεύοντας ΛογοτεχνικάΓέφυρα και Πύργος του Γαλατά

    Γέφυρα και Πύργος του Γαλατά

    -

    Γέφυρα και Πύργος του Γαλατά

    Μας ταξιδεύει η Αγγελίνα Παπαθανασίου

    Ο Γαλατάς (Galata) είναι η κεντρική παράλια περιοχή με τις λιμενικές εγκαταστάσεις της Κωνσταντινούπολης, που βρίσκεται στη βόρεια πλευρά και άκρη του Κεράτιου κόλπου. Είναι από τις πιο ιστορικές περιοχές της πόλης και μια περιοχή στην οποία άκμασε ιδιαίτερα το ελληνικό στοιχείο.

    Ψηλά στην περιοχή δεσπόζει ο Πύργος του Γαλατά. Πρόκειται για έναν μεσαιωνικό, κωνικό πύργο, ύψους 67 μέτρων, ο οποίος κατασκευάστηκε το 1348 σαν μέρος της οχύρωσης του Γαλατά από τους Γενουάτες και ονομαζόταν τότε Πύργος του Χριστού. Αργότερα χρησιμοποιήθηκε από τους Οθωμανούς σαν φυλακή και σήμερα αποτελεί ένα από τα ωραιότερα αξιοθέατα της Κωνσταντινούπολης!

    Η Γέφυρα του Γαλατά διασχίζει τον Κεράτιο Κόλπο και αποτελεί την κεντρική «φιγούρα» στο χώρο. Ένα ιδιαίτερο στοιχείο χαρακτηρίζει τη γέφυρα, καθώς συνδέει τις δύο ευρωπαϊκές ακτές της Πόλης, αλλά ταυτόχρονα τις διαχωρίζει κιόλας, αφού δρα ως φυσικό σύνορο δύο διαφορετικών κόσμων:

    Από τη μία πλευρά o κοσμοπολιτισμός που συναντάται αποσπασματικά στο Πέραν και στις όχθες του Βοσπόρου -με τον πλήρη ενστερνισμό του δυτικού τρόπου ζωής- και από την άλλη το φολκλορικό, ιστορικό κέντρο που είναι στραμμένο προς τις ιερές πόλεις της Ανατολής.

    Η Γέφυρα του Γαλατά είναι από τις λίγες γέφυρες παγκοσμίως που διαθέτει τροχιοδρομικές γραμμές (γραμμές τραμ) και είναι ταυτόχρονα αναδιπλούμενη, καθώς το αριστερό της μέρος έχει τη δυνατότητα να υψώνεται, με σκοπό να διέρχονται τα μεγάλα πλοία που διασχίζουν τον Κεράτιο. Αυτοκίνητα και πεζοί διασχίζουν καθημερινά το οδόστρωμα, ψαράδες ρίχνουν τις πετονιές από ψηλά, μικρά παιδιά χαζεύουν τους γλάρους που πετάνε στον ουρανό, υπαίθριοι μικροπωλητές πουλάνε την πραμάτεια τους.

    Γέφυρα και Πύργος του Γαλατά

    Πηγή: http://www.pamekonstantinoupoli.gr

    Υποστηρίξτε το blog μας με μία δωρεά, πατώντας εδώ.

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    εισάγετε το σχόλιό σας!
    παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ