Γιατί να πάρω μέρος σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς;

Γράφει η Σοφία Αθανασοπούλου

Πολλοί από εμάς έχουμε κάνει τις προσπάθειές μας να γράψουμε κάτι και τελικά τα περισσότερα έργα μας καταλήγουν κλειδωμένα σε ένα συρτάρι.

Άλλοτε υπάρχει ο φόβος πως το δημιούργημά μας δεν είναι αρκετά καλό για να το δει ο κόσμος, κάποιες φορές προτιμάμε να το κρατήσουμε μόνο για τον εαυτό μας και άλλες απλώς δεν ξέρουμε τον τρόπο ή δεν έχουμε βρει την ευκαιρία για να το παρουσιάσουμε σε ευρύ κοινό. 

Στο τελευταίο αυτό πρόβλημα, αλλά και σε πολλά άλλα διαδικαστικά έρχεται να απαντήσει ένας λογοτεχνικός διαγωνισμός. Με ποιους τρόπους λοιπόν μπορεί να βοηθήσει μια συμμετοχή σε κάτι τέτοιο;

  • Μαθαίνεις την αξία του έργου σου

Σε ένα λογοτεχνικό διαγωνισμό λαμβάνουν μέρος άτομα κάθε λογής (έμπειροι συγγραφείς που έχουν ήδη εκδώσει τα έργα τους, φιλόλογοι, άτομα μεγάλης ηλικίας που ασχολούνται εδώ και χρόνια με τη συγγραφή και άτομα χωρίς εμπειρία που δοκιμάζουν για πρώτη φορά την τύχη τους), οπότε ο αριθμός και η ποικιλία των έργων που θα συγκεντρωθούν είναι τεράστια. Αν μέσα από αυτό το πλήθος ιστοριών η δική σου διακριθεί, τότε επιβεβαιώνεσαι πως δούλεψες με το σωστό τρόπο και είσαι σε καλό δρόμο για τις επόμενες ιστορίες σου. Αν όχι, τότε οφείλεις να έρθεις αντιμέτωπος με τα λάθη στην τεχνική και στην πλοκή της ιστορίας και να τα διορθώσεις. Επίσης, μετά από μία διάκριση η αυτοπεποίθησή σου θα αυξηθεί και θα δουλεύεις με περισσότερη όρεξη.

  • Μαθαίνεις να δουλεύεις μέσα σε χρονικά περιθώρια

Όλοι οι διαγωνισμοί έχουν μια προθεσμία, οπότε αν θέλεις η συμμετοχή σου να είναι έγκυρη, πρέπει να την τηρήσεις. Αυτό σε βοηθάει να είσαι περισσότερο συγκεντρωμένος σε αυτό που κάνεις και να το ολοκληρώνεις πιο γρήγορα, χωρίς να το αναβάλλεις διαρκώς, όπως θα έκανες ίσως για κάτι που θα κρατούσες για τον εαυτό σου.

  • Αποκτάς ιδέες για τις ιστορίες σου

Πολλοί διαγωνισμοί έχουν ελεύθερο θέμα, ενώ σε άλλους έχει οριστεί κάτι συγκεκριμένο. Όταν λοιπόν έχεις στερέψει από ιδέες, το θέμα ενός λογοτεχνικού διαγωνισμού μπορεί να σε οδηγήσει σε σκέψεις που προηγουμένως δεν σου περνούσαν καν από το μυαλό και να κάνουν την έμπνευσή σου να επιστρέψει.

  • Βρίσκεις το στυλ γραφής που σε ενδιαφέρει και βελτιώνεσαι

Αν αποφασίσεις κάποια στιγμή να πάρεις μέρος σε έναν διαγωνισμό με θέμα διαφορετικό από αυτό με το οποίο ασχολείσαι συνήθως (π.χ. με θέμα το φανταστικό, ενώ εσύ προτιμάς να γράφεις ρεαλιστικές ιστορίες), ίσως ανακαλύψεις ότι είσαι εξίσου καλός και σε αυτό το στυλ και ίσως τελικά να το προτιμήσεις. Ακόμη, μπορείς να εξασκηθείς πάνω σε ένα στυλ που μέχρι τώρα σου φαινόταν δύσκολο παρόλο που σε ενδιέφερε.

  • Ίσως μπορέσεις να δεις το έργο σου εκδομένο

Σε πολλούς διαγωνισμούς εκτός από τον τιμητικό έπαινο διάκρισης που δίνεται στους νικητές, τα βραβευμένα έργα εκδίδονται σε συλλεκτικό αναμνηστικό τόμο. Έτσι, αν έχεις την τύχη να είσαι ανάμεσά τους, θα μπορέσεις να πιάσεις στα χέρια σου το έργο σου με τη μορφή βιβλίου. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό αυτό, αφού το κόστος της έκδοσης ενός βιβλίου αποτελεί μεγάλη επένδυση για ένα συγγραφέα, ενώ στη συγκεκριμένη περίπτωση θα πληρώσει μόνο ένα συμβολικό ποσό για την αγορά του βιβλίου.

Γιατί να πάρω μέρος σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς;

ΚΥΡΙΩΣ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΤΟΜΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΑΣΧΟΛΗΘΕΙ ΞΑΝΑ ΜΕ ΤΗ ΣΥΓΓΡΑΦΗ:

  • ανακαλύπτουν μία νέα δραστηριότητα στην οποία είναι καλοί

Πολλοί άνθρωποι οι οποίοι έχουν διακριθεί σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς ήταν άτομα που για πρώτη φορά δοκίμαζαν να γράψουν κάτι. Έτσι, έπειτα από τη διάκριση συνειδητοποιούν ότι η συγγραφή είναι κάτι που τους ενδιαφέρει και ασχοληθούν πιο συστηματικά με αυτήν, με θετικά αποτελέσματα.                   

Κλείνοντας, είναι σημαντικό να πούμε πως αν ένα έργο που θεωρούμε πολύ καλό δεν διακριθεί σε έναν διαγωνισμό, αντίθετα από τις προσδοκίες μας, αυτό δεν μειώνει την αξία του. Είναι πιθανό να μην ταίριαζε στο θέμα του διαγωνισμού ή να μην άρεσε στα άτομα που αποτελούσαν την κριτική επιτροπή, ενώ για κάποιον άλλο διαγωνισμό ίσως είναι ιδανικό.

Επεξεργασία εικόνας: Παναγιώτα Γκουτζουρέλα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here