Κυριακή, 27 Σεπτεμβρίου, 2020
More
  Αρχική Παιδική Λογοτεχνία Ηλικίες 0-5 Γράμμα στον Άη–Βασίλη από τον Ομράν - Θάνος Κόσυβας

  Γράμμα στον Άη–Βασίλη από τον Ομράν – Θάνος Κόσυβας

  -

  Γράμμα στον Άη–Βασίλη από τον Ομράν

  Προσωπική άποψη: Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Το βιβλίο του συγγραφέα Θάνου Κόσυβα «Γράμμα στον Άη Βασίλη από τον Ομράν» είναι ένα τρυφερό βιβλίο για την δύναμη της θέλησης αλλά και για το δικαίωμα στην εκπαίδευση  όλων των παιδιών που ζουν στη χώρα μας ως πρόσφυγες.

  Γράμμα στον Άη–Βασίλη από τον Ομράν

  Ο Ομράν, ένα παιδί πρόσφυγας που ζει σε καταυλισμό στη χώρα μας, μαθαίνει για πρώτη φορά την ύπαρξη του Άη Βασίλη που προσφέρει δώρα στα παιδιά.

  Εκείνος δεν τον γνωρίζει. Στη χώρα του λόγω της Θρησκείας τους δεν έχουν Χριστούγεννα, ούτε και τον Άγιο Βασίλη να τους φέρνει δώρα. Ο Ομράν, αποφασίζει να γράψει ένα γράμμα στον αγαπημένο Άγιο των παιδιών και να του ζητήσει ένα δώρο.

  Αποφασίζει να το παραδώσει ο ίδιος στον Άγιο Βασίλη για να τον παρακαλέσει να πραγματοποιήσει την επιθυμία του. Θα καταφέρει ο μικρός Ομράν να συναντήσει τον Άγιο; Θα γίνει πραγματικότητα αυτό που έχει ζητήσει;

  Ο Ομράν τους κοιτάζει απορημένος. Σκέφτεται και ξανασκέφτεται αυτά που του είπαν οι γονείς του. Μακάρι να υπάρχει στ’ αλήθεια ο Άη Βασίλης. Θέλει να του γράψει κι αυτός ένα γράμμα, θέλει να του ζητήσει κι αυτός ένα δώρο.

  Γι’ αυτό το βράδυ μόλις οι άλλοι πέφτουν να κοιμηθούν, ο Ομράν μένει ξάγρυπνος. Σκέφτεται το γράμμα που θα γράψει στον Άη Βασίλη. Θέλει να του ζητήσει κάτι, που λαχταρά πάρα πολύ.

  Άραγε ο Άη Βασίλης κάνει δώρα μόνο στα παιδιά των Χριστιανών;

  Ένα όμορφο και τρυφερό παραμύθι έγραψε ο συγγραφέας Θάνος Κόσυβας, θέλοντας να υπερασπιστεί το δικαίωμα όλων των παιδιών στην εκπαίδευση, όχι μόνο των Ελλήνων αλλά και των μικρών προσφύγων που ζουν στη χώρα μας ελπίζοντας σε ένα καλύτερο μέλλον.

  Στις σελίδες που ακολουθούν μετά την ιστορία, οι μικροί αναγνώστες θα βρουν ενδιαφέρουσες πληροφορίες σχετικά με τα δικαιώματα των παιδιών–προσφύγων, ενώ τονίζεται και η σημασία της εκπαίδευσης και της κοινωνικοποίησης αυτών των παιδιών, ώστε να ξεπεράσουν τα ψυχικά τραύματα που τους δημιούργησε ο πόλεμος και η βία στις πατρίδες τους.

  Περίληψη: Πλησιάζουν τα Χριστούγεννα και ο Ομράν, ένα μικρό παιδί, ζει εδώ και καιρό, μαζί με τους γονείς του και άλλους πρόσφυγες σε έναν καταυλισμό. Έφυγε από την πατρίδα του πριν προλάβει να πάει στο σχολείο, διωγμένος από τον πόλεμο.

  Μαθαίνει ότι ο Άη Βασίλης εκπληρώνει τις επιθυμίες των παιδιών και θέλει να του γράψει κι αυτός ένα γράμμα, θέλει να του ζητήσει κι αυτός ένα δώρο. Θέλει να του ζητήσει κάτι που λαχταρά πάρα πολύ. Έτσι παίρνει τη μεγάλη απόφαση. Θα γράψει κι αυτός γράμμα στον Άη Βασίλη και θα πάει να του το δώσει ο ίδιος, για να είναι σίγουρος ότι θα φτάσει στον προορισμό του.

  Ξεκινάει ένα μεγάλο ταξίδι, θα περάσει βουνά και θάλασσες, ποτάμια και λίμνες, χωριά και πολιτείες. Στο δρόμο θα συναντήσει καλούς και κακούς, πολλοί που θα τον βοηθήσουν και κάποιοι θα θελήσουν να τον ξεγελάσουν. Η επιμονή και η θέληση που έχει το παιδί να πραγματοποιήσει το όνειρό του, θα τον ανταμείψουν στο τέλος.

  Γράμμα στον Άη–Βασίλη από τον ΟμράνΣτοιχεία Βιβλίου: 

  Τίτλος: Γράμμα στον Άη–Βασίλη από τον Ομράν

  Συγγραφέας: Θάνος Κόσυβας

  Εικονογράφος: Θάνος Κόσυβας

  ISBN :978-960-93-9618-9

  Ημ. Έκδοσης: 11/2017

  Ιδ. Έκδοση

  Επεξεργασία εικόνας: M.Liove S. 

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here