Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου, 2020
More
  Αρχική Παιδική Λογοτεχνία Ηλικίες 0-5 Η αλήθεια μέσα στα παραμύθια - Βικτωρία Δικαιοπούλου

  Η αλήθεια μέσα στα παραμύθια – Βικτωρία Δικαιοπούλου

  -

  Το βιβλίο της παιδαγωγού και συγγραφέως Βικτωρίας Δικαιοπούλου «Η αλήθεια μέσα στα παραμύθια» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μ. Σιδέρη, σε εικονογράφηση της Στέλλας Αποστόλου.

  Προσωπική άποψη: Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Το βιβλίο περιλαμβάνει πέντε παραμύθια, άκρως διδακτικά, που μας θυμίζουν κλασικά παραμύθια μιας άλλης εποχής.

  Παραμυθία σημαίνει παρηγοριά. Ανέκαθεν τα παραμύθια ψυχαγωγούσαν, παρηγορούσαν και έδιναν το σωστό παράδειγμα στους ανθρώπους για να προχωρήσουν στη ζωή τους.

  Η συγγραφέας, μέσα από τα παραμύθια της, προσφέρει στους αναγνώστες της, μικρούς και μεγάλους, όχι μόνο ψυχαγωγία, αλλά και μηνύματα χρήσιμα για να χαράξουν τον δικό τους δρόμο στη ζωή.

  Η κοπέλα σκέφτηκε ότι θα ήταν καλό να έχει δίπλα της κάποιον που θα την άφηνε να γνωρίσει τον κόσμο και να χαίρεται τη φύση. Κάποιον που θα της επέτρεπε να είναι ο εαυτός της και οι δυο μαζί θα προχωρούσαν  παρέα στη ζωή πλάι πλάι και όχι ο ένας μπροστά και ο άλλος πίσω.

  Πέντε διαφορετικά παραμύθια θα διαβάσουν λοιπόν οι αναγνώστες στο βιβλίο, που διαθέτουν όλα στοιχεία κλασικών παραμυθιών: βασιλιάδες, πριγκίπισσες, νάνους, αλλά και μαγικά αντικείμενα που δίνουν τη λύση στους ήρωες. Όλα τα παραμύθια έχουν κάτι να διδάξουν στους αναγνώστες. Μιλούν για ανιδιοτελή αγάπη, για ισότητα των ανθρώπων, για σεβασμό, για προστασία της φύσης.

  Πράγματι, αγόρασαν το χωράφι και έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό. Ένιωθαν τυχεροί και γεμάτοι ευγνωμοσύνη για το δώρο του φεγγαριού. Και όπως είναι φυσικό, εκεί που υπάρχει όρεξη για δουλειά, υπάρχει και πρόοδος και προκοπή. Δεν πείνασαν ποτέ τους μέχρι τα βαθιά τους γεράματα.

  Με το πέρασμα των χρόνων, η αλήθεια είναι ότι οι άνθρωποι έχουν λησμονήσει βασικές αξίες της ζωής. Διαβάζοντας παραμύθια σαν κι αυτά που θα συναντήσουμε στο συγκεκριμένο βιβλίο, θα έρθουμε πρόσωπο με πρόσωπο με σπουδαίες αλήθειες για τη ζωή.

  Φτάνοντας στην τελευταία σελίδα του βιβλίου, ένιωσα μια γλύκα μέσα μου. Στο μυαλό μου ήρθε μια φράση που είχα διαβάσει, ειπωμένη από την αφηγήτρια και συγγραφέα Εύη Γεροκώστα, σχετικά με το παραμύθι.

  «Ένα δώρο για πρόσωπα αγαπημένα και άλλα υποψήφια ν’ αγαπηθούν – έτσι για να γλυκαίνει λιγάκι η ζωή».

  Σε αυτές τις δύσκολες εποχές που όλοι βιώνουμε, έχουμε ανάγκη τέτοια δώρα.

  Περίληψη: Σε συνέχεια του βιβλίου της Παραμυθοχώρα, η συγγραφέας Βικτωρία Δικαιοπούλου αποτυπώνει μερικές από τις αλήθειες της ζωής μέσα σε 5 νέες διδακτικές ιστορίες. Τα παραμύθια αυτά, σκοπό έχουν να καλλιεργήσουν και να διασκεδάσουν μικρούς και μεγάλους. Να κάνουν τους ανθρώπους να φανταστούν έναν καλύτερο κόσμο και ταυτόχρονα να γίνουν η πυξίδα που θα τους κατευθύνει. Η μαγεία και η φαντασία δίνουν λύσεις σε θέματα που απασχολούν τον σύγχρονο άνθρωπο, όπως η προστασία του περιβάλλοντος, οι ανθρώπινες σχέσεις, η εργατικότητα και η διαφορετικότητα.

  Οι ιστορίες είναι το καλύτερο μέσον που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι άνθρωποι για να τονίσουν και να τοποθετήσουν καλύτερα τις σκέψεις τους και να γίνουν κατανοητοί, κυρίως από τα παιδιά. Κάθε ιστορία είναι μοναδική και δίνει έμπνευση σε κάθε άνθρωπο και σε κάθε ηλικία. Αυτά τα παραμύθια ζωντανεύουν μέσα από τις σκέψεις και τις πράξεις των ηρώων. Ψάξε τους ήρωες παντού γύρω σου και όχι μόνο στα παραμύθια. Θυμήσου να κοιτάξεις και μέσα σου.
  Καλή ανάγνωση

  Στοιχεία Βιβλίου

  Τίτλος: Η αλήθεια μέσα στα παραμύθια

  Συγγραφέας: Βικτωρία Δικαιοπούλου

  Εκδόσεις: Μ. Σιδέρη 

  ISBN: 978-960-468-266-9

  Έτος έκδοσης: 2020

  Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here