Πέμπτη, 14 Οκτωβρίου, 2021
More
  ΑρχικήΠαιδική ΛογοτεχνίαΗλικίες 6-10Η μέρα που έγινα κι εγώ «λύκος» - Amélie Javaux

  Η μέρα που έγινα κι εγώ «λύκος» – Amélie Javaux

  -

  Από τις Εκδόσεις Δεσύλλας κυκλοφορεί το βιβλίο Τη μέρα που έγινα κι εγώ «λύκος». Συγγραφέας του βιβλίου η Amélie Javaux, ενώ η εικονογράφησή του είναι της Annick Masson. Η μετάφραση του βιβλίου είναι του αγαπημένου συγγραφέα παιδικής λογοτεχνίας Αντώνη Παπαθεοδούλου. Απευθύνεται σε ηλικίες 6+.

  Προσωπική άποψη: Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Το βιβλίο πραγματεύεται τον σχολικό εκφοβισμό. Η συγγραφέας του, με την ιδιότητα της ψυχολόγου, προσεγγίζει το θέμα του εκφοβισμού από όλες τις πτυχές και δίνει έμφαση στον ψυχισμό του θύματος.

  Η Σάρλοτ είναι η ηρωίδα του βιβλίου. Από μικρή φοβόταν τον λύκο των παραμυθιών. Μέχρι που πήγε σχολείο και συνάντησε την Άγκνες, που έμοιαζε με πραγματικό λύκο.

  Στην αρχή δεν είχα καταλάβει πως είναι λύκος. Με τα χαριτωμένα κοτσιδάκια της μου φάνηκε μάλλον συμπαθητική. Στην τάξη καθίσαμε στο ίδιο θρανίο. Νόμισα μάλιστα πως ήμασταν και φίλες. Αλλά στο διάλειμμα, εκείνη άρχισε να αλλάζει. Στα παιχνίδια μας, οι λέξεις της γίνονταν σαν δόντια κοφτερά. Η αγέλη των φίλων της έβαζε τα γέλια.

  Η Άγκνες και η παρέα της δυσκολεύουν τη ζωή της Σάρλοτ στο σχολείο, τόσο πολύ, που κάποιες φορές δεν θέλει να πηγαίνει και οι γονείς της δεν ξέρουν πώς να τη βοηθήσουν. Το να γίνει και η ίδια λύκος μοιάζει τέλεια ιδέα. Είναι άραγε η λύση στο πρόβλημά της;

  Η πανσέληνος με είχε στ’ αλήθεια μεταμορφώσει! Η Άγκνες και η αγέλη της γέλασαν με την καρδιά τους.

  Ένα υπέροχο βιβλίο που μπορεί να γίνει χρήσιμο εργαλείο στα χέρια γονέων και εκπαιδευτικών, προκειμένου να μιλήσουν στα παιδιά για όλες τις μορφές εκφοβισμού, και εκείνα με τη σειρά τους να αντιληφθούν τις συνέπειες που έχει στο θύμα μια τέτοια πράξη.

  Κείμενο και εικόνα δένουν αρμονικά και βοηθούν τα παιδιά να κατανοήσουν ότι ο εκφοβισμός δεν είναι ένα παιχνίδι. Είναι μια σκληρή πράξη που μπορεί να τραυματίσει ψυχικά το θύμα.

  Ένα βιβλίο που γίνεται βάλσαμο στην ψυχή των παιδιών που έχουν υποστεί εκφοβισμό, ενώ δίνει τροφή για σκέψη στα παιδιά που θεωρούν τον εαυτό τους λύκο, έτοιμο να κατασπαράξει κάθε ευάλωτο συνομήλικό τους. Αξίζει να το διαβάσετε.

  Περίληψη: 

  Δεν έχουν μόνο τα παραμύθια κακό λύκο. Έχει έναν και το σχολείο μου.
  Τη λένε Άγκνες και τριγυρίζει με την αγέλη της.
  Για να βάλω ένα τέλος στις κοροϊδίες της και να βρω κι εγώ φίλους, έφτασα να γίνω κι εγώ… «λύκος».

  Στο σχολείο, η Σάρλοτ ακούει λέξεις που κόβουν σαν δόντια κοφτερά, κι έτσι νιώθει έναν κόμπο που όλο μεγαλώνει. Θα βρει άραγε τρόπο να νικήσει τον φόβο και τον θυμό;

  Ένα βιβλίο που προσεγγίζει το πρόβλημα του σχολικού εκφοβισμού και αναδεικνύει τη δύναμη της φιλίας.

  Στοιχεία βιβλίου

  Η μέρα που έγινα κι εγώ λύκος - Amélie JavauxΤίτλος: Η μέρα που έγινα κι εγώ λύκος

  Συγγραφέας: Amélie Javaux 

  Εικονογράφος: Annick Masson

  Μετάφραση: Αντώνης Παπαθεοδούλου

  Εκδόσεις: Δεσύλλας

  ISBN: 978-618-5568-17-7

  Σελίδες: 32

                                                              Ημερομηνία έκδοσης: 26/8/2021

  Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα

  Προηγούμενο άρθροQuiz 98- Ελληνική γλώσσα
  Επόμενο άρθροΣυνέντευξη – Στέλλα Καρνά

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here